1. Home
  2. Mekanlar
  3. Yeni Zelanda
  4. Rotorua
  5. Avustralya – Yeni Zelanda; Wai-O-Tapu

Avustralya – Yeni Zelanda; Wai-O-Tapu

0

Wai-O-Tapu'da16/10/2013

Sabah kahvelerimizi kağıt bardaklara koyup, sandviçlerimizle birlikte oteli terk edip 15 dakika sürüş mesafesindeki Wai-O-Tapu termal tesislerine gittik. Mekanın en büyük termal tesisine giriş 59nzd. Üç aşamalı bir yürüyüş parkuru var, yürüme mesafesi ve süreleri belirtiliyor, siz kendi dileğinize ve vaktinize göre 8 gibi birbirine komşu halkalardan istediklerinizi yürüyorsunuz. Üçü birlikte 3 km ve yaklaşık 75 dakika sürüyor.

Wai-O-Tapu, Rotorua, Yeni Zelanda

Wai-O-Tapu, Rotorua, Yeni ZelandaTeslim ettikleri haritada merdivenler, köprüler ve görülmesi gerekenler işaretli. Acil durum telefonu bile var. Birçok kükürtlü havuz var, dolayısıyla havada da kesif bir koku. Her havuz adlandırılmış, haritada da numaralandırılmış. Broşürde her biri ayrı ayrı anlatılıyor. Bölgedeki kuş ve bitkiler de.

Toplam 25 nokta belirlemişler. Çoğu ufak kraterler, yer altı asit hareketleri çökmeye neden oluyor ve krater oluşuyor. Buharlaşan volkanik gazlar da krater duvarlarını boyuyor. 20 metre derinliğe, 50 metre çapa kadar kraterler var. Bunların çoğunun dibinde sıcak su kaynağı var ve çoğundan sülfür çıkışı oluyor. Daha doğrusu çıkan gazlar atmosfer gazlarıyla tepkileşip sülfür çıkışına neden oluyorlar.

Wai-O-Tapu, Rotorua, Yeni Zelanda

Wai-O-Tapu, Rotorua, Yeni Zelanda

Wai-O-Tapu, Rotorua, Yeni Zelanda

Wai-O-Tapu, Rotorua, Yeni ZelandaŞampanya havuzu olarak adlandırılan havuz ise 65 metre çapında ve 62 metre derinliğe ulaşıyormuş. Kaynamalar karbondioksit çıkışından oluyormuş, suyun 74C olduğu belirtildi ama elimizi soktuğumuzda çok sıcak olmayan duş suyu hissi verdi bize. Büyüleyici olan ise renkler. Şampanya havuzunun çevresinde suyun hemen altında kızıl halka var. Ortaları dumandan çok seçilemese de griye çalıyor. Diğer kraterlerin içerisindeki göller ise içerilen kimyasala göre farklı renklere sahip, en güzeli turkuaz.

Yeşilin koloyidal sülfür, turuncu antimon, mor manganez oksit, meyaz silika, sarı sülfür, kızıl demir oksit siyah ise sülfür ve karbon elemtleri nedeniyle oluyor diye yazıyor broşürde.

Wai-O-Tapu, Rotorua, Yeni Zelanda

Wai-O-Tapu, Rotorua, Yeni Zelanda

Wai-O-Tapu, Rotorua, Yeni Zelanda

Wai-O-Tapu, Rotorua, Yeni ZelandaBölgenin en önemli doğal oluşumlarından biri de gayzer. 1901 yılında Yeni Zelanda’nın ilk açık cezaevi bu bölgede açılmış. Hükümlülerden bir grup gayzeri keşfetmiş. Çamaşırlarını yıkamak istediklerinde ise içerisine sabun atarak patlamasına neden olmuşlar. Lady Knox gayzeri Maori’ler tarafından bulunmadığı için Maorice adlandırılmayan nadir Yeni Zelanda gayzerlerinden biri. Her gün 10:15’de patlıyormuş gayzer, biz de saatini kaçırmamak için koşar adım gittik mekana ama verilen saat patlama saati değil, gösterinin başlangıç saatiymiş.

Lady Knox Tribünleri

Gayzer sunucusuKayalar üzerine oluşturulmuş tribün gibi seviyeli bölgeye oturuyorsunuz. Bir görevli geliyor elinde mikrofon ile ve demin anlattığım keşif hikayesi de dahil bilgilendirmeler yaptı ve elindeki poşetten tozu gayzerin içerisine boşalttı. Kimyasal reaksiyona neden olmuyormuş attıkları şey. Suyun yüzey gerilimini kırdığı için patlamayı tetikliyormuş. Yavaş yavaş köpürme başladı ve kükürt kokulu sıvı usulca yükselerek, kaynaya kaynaya püskürmeye başladı.

Püskürme süresi ve yüksekliği hava şartlarına bağlıymış. 20 metreye kadar çıkabiliyor ve bir saate kadar püskürebiliyormuş. Bizim seans 15 dakika kadar sürdü. Anlatıcının tam karşısından izledik. Fotoğrafları rahat çekelim diye güneşi arkamıza doğru almaya çalıştık ancak hava şartlarında asıl önemli olan rüzgar. Bizim aklımıza gelmemişti, giderseniz muhakkak rüzgarı arkanıza ya da yanınıza alın, gayzerin ardından size doğru esmesi kötü bir şey.

Lady Knox gayzerini izliyoruz

Lady Knox gayzerini izliyoruz

Maori dilinde kutsal sular anlamına gelen Wai-O-Tapu 18 kilometre karelik bir alanı kaplıyor, Lady Knox gayzerine de arabayla gitmek gerekiyor, çamur havuzlarına da. 1931’den beri doğal güzellik olarak korunuyor bölge. Biraz tiyatro vari bulduğumuz gayzer gösterisinden sonra çamur havuzlarına geçtik.

Wai-O-Tapu'da çamur havuzlarıÇamur havuzları ücretsiz, Wai-O-Tapu’ya dahil değil aslında. Burası 1920’lerde erezyon ile yok olan büyük bir çamur volkanının yeriymiş. Genişçe havuzun kenarında ahşap iskeleler var, hem duman tütüyor, hem de fokurduyor. Ben hata sonucu kameranın ses kaydını kapatmışım ancak seyahat dönüşü durumu fark ettik. Bu nedenle aşağıdaki videoda püsküren çamurların çıkardığı plop tarzı sesleri duyamıyorsunuz.

Wai-O-Tapu’yu gezdikten sonra Rotorua bölgesinden ayrılıp Auckland’e yöneldik.

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir