1. Home
  2. Mekanlar
  3. Lübnan
  4. Beyrut
  5. Beyrut Gezi Rehberi – Beyrut Gezisi Notları 1

Beyrut Gezi Rehberi – Beyrut Gezisi Notları 1

2

Bir seyahatle ilgili notlarımı paylaşırken ya gezi planı yazısıyla başlıyorum ya da gezi rehberi, Beyrut gezi rehberi de Beyrut gezisi notlarımızın ilk parçası. Bir ülkeyi geziyor ve birden fazla yere uğruyorsak (genelde 1 hafta 10 günlük seyahatler), rotamızı da içeren gezi planı yazısı hazırlıyoruz, Endonezya gezi planı gibi. Bir uzun haftasonu kaçamağı, birkaç günlük şehir ziyareti ise Kahire gezi rehberi benzeri içeriklerin daha faydalı olacağını düşünüyoruz.

Beyrut’a Ulaşım ve Beyrut Vizesi

16/11/2018

Özellikle kampanya kovalarsanız çok uygun fiyatlara bilet bulabildiğinizi belirtmeliyim. Biz kasım ayı biletlerini mayıs ayında aldık Pegasus’tan, iki kişi için İzmir – İstanbul bağlantıları toplam 200 lira, İstanbul – Beyrut bölümleri ise 1130 lira tuttu. Özellikle gidiş uçağı saatinin çok uygun olduğunu özellikle belirtmeliyim, iş çıkışı rahatlıkla gidilebiliyor, İstanbul kalkış 21:30. Dönüş ise, gün kaybetmemek açısından iyi, ancak gece yolculuğu yoruyor. Gece 3:35’te kalkan uçak ile dönüp, yorgun da olsam ertesi güne işe gittim. İlginç bir nokta, Beyrut bizden bir saat geride.

Beyrut Türk vatandaşlarından vize de istemiyor. Girişte bir form doldurmanız gerekiyor, uçakta dağıtılıyor formlar. Herhangi bir ücret ödemeden ülkeye giriş sağlanıyor. Ancak havalimanı ulaşımı için pratik bir toplu taşıma seçeneği yok, olan az sayıda seçenek de geç saatlerde işler durumda değil. Taksi ya da Uber kullanarak yapılacak yolculuğu biz, bizler gibi hafta sonu gezmesine gelmiş iki kızla paylaştık, daha ekonomik oldu.

Byblos, Beyrut Gezi Rehberi

Beyrut’ta İletişim, Mobil Veri

Beyrut ne yazık ki mobil iletişim imkanları açısından biraz sıkıntılı. Türkiye’deki operatörlerin hiçbiri orada geçerli, avantajlı paketler sunmuyorlar. Tüm Dünya adında paket var, Beyrut dünyadan kabul edilmemiş.

Yerel operatörlerin ücretleri uygun görünüyor fakat alıma geçince görülüyor ki sim kart için ayrı ücret isteniyor, o ücret eklenince de toplam bedel saçma bir seviyeye ulaşıyor, 30usd. Kısa süre kalacaksanız mobil iletişimsiz idare etmenizi öneririz. Etrafta kablosuz internet de bulunabiliyor. Havalimanında sim kart taşı olmadığını da belirteyim, ücretsiz internet ise sınırlı süreli.

Beyrut’ta Konaklama

Beyrut çok büyük bir şehir değil ve toplu ulaşım seçenekleri de çok gelişmiş değil. Bu nedenle biz merkezi bir konaklama seçtik, çok da memnun kaldık. Hamra sokağı şehrin kalbinin attığı merkezlerden biri ve şehrin neredeyse tam ortası, Beyrut’ta görülmesi gereken yerlerin neredeyse tamamına yürüyebileceğiniz mesafede (ki biz de bolca yürüdük).

Hamra sokağında Hotel Cavalier bizim Beyrut konaklama tercihimiz oldu. Merkezi, temiz, sessiz, son derece düzgün bir oteldi. Öneririm, çalışanları da son derece yardımcı.

Yıldız Meydanı, Beyrut Gezi Rehberi

Beyrut’ta Alışveriş – Beyrut Gezi Rehberi

Öncelikle Beyrut seyahatine yanınıza dolar alarak gitmeniz gerektiğini belirteyim. Biz Euro ile giderek hata yapmışız. Euro dönüşümüne hayli kötü bir kur uyguluyorlar. Dolar’ı ise bozdurmanız bile gerekmiyor, ülkenin her yerinde direk geçerli, bozukluklara kadar. 1500 Lübnan lirası 2 dolar.

Beyrut’ta alışveriş konusunda aslında yerel para birimi hayli önemsiz bir konu, hiç lafı uzatmayayım, Beyrut çok pahalı. Beyrut Ortadoğu’nun Paris’i tabiri duyduğumda pek anlamamışım ben ne demek istendiğini, doğunun Paris’i Van gibi bir benzetme sanmıştım. Beyrut bir lüks cennetiymiş meğerse, üstelik her şey çok pahalı. Ancak kuru baklavaların ve çerezlerin son derece dikkat çekici olduklarını belirtmeliyim. Arak adlı rakıları da hem (elbette bizdeki fiyatlara göre) uygun fiyatlı hem leziz.

Beyrut’ta Yeme İçme – Beyrut Gece Hayatı

Beyrut mutfağı bizim damak tadımıza çok yakın lezzetler sunuyor ama önemli farklılıklar da var.  Farklılıklar kahvaltı ile başlıyor. Foul adı verilen bakla yemeklerini kahvaltıda da tüketiyorlar, Manakish adlı Lübnan stili pideler de bizim çok hoşumuza gitti.

Tabbouleh ve fattoush adlı salatalarını mutlaka tadın. Bizim mutfağımızda da benzer adlarla yer bulan hummus, kafta, falafel, kanafeh ufak farklılıklar gösteriyor. İçli köfte ise kibbeh adı ile yer alıyor menülerde.

Beyrut’ta dünya mutfaklarının her tipini bulmak mümkün, çok şık, özel tasarım mekanlarda. Ben mekan araştırmaları için zomato uygulamasını kullanıyorum, uygulamada 2 kişi ortalama 1000tl hesap ödenecek onlarca mekan bulunuyordu. Beyrut gece hayatı ile son derece ünlü ve rezervasyon hayli önemli. Şehre vardığımız gece geç saatte otel yakınında bir bara girsek mi diye baktık, doluymuş. Ertesi akşam yemek için bir mekan seçmiştim, o da doluydu, ikinci tercihime yöneldim, onda da yer yoktu.

Beyrut Gezilecek Yerler

Güvercin Kayalıkları, Beyrut Gezi Rehberi

Beyrut gezilecek yerler hakkında ayrıca bir yazı hazırlayacağım ama burada özet şekilde bilgileri aktarayım. Burası ufak bir ülke olduğu için aslında Lübnan gezilecek yerler gibi değerlendirmek gerek. Şehir merkezinde Beyrut Souks alışveriş bölgesi tercihen Cumartesi sabah (bu coğrafyanın son hafta tatil günü) ziyaret edilmeli, ufak bir pazar da kuruluyor. Place de Laitue (Yıldız Meydanı – Nijmeh), Saint George Katedrali ve Mohamad Al Amin Camii de bölgeye çok yakın. Gouroud caddesindeki renkli merdivenler biz oradayken bakımdaydı ama sokaktaki restoran ve barlar diğer cazibe konusu.

Beyrut’ta gün mutlaka güvercin kayalıklarında batırılmalı. Hatırlatayım, Beyrut bizden bir saat geride, daha doğumuzda olmalarına rağmen. Saat dilimlerini Yunanistan gibi ayarlamışlar, dolayısıyla gün erken bitiyor. 16:30 dolayı gün batımına gitmek gerekiyor. Şehrin Marina bölgesi de zenginliğini göstermesi açısından çok ilginç.

Şehir içerisinde Beit Beirut müze binasına da mutlaka uğramanızı öneririm. İç savaş etkilerini çok farklı bir şekilde ortaya koyan özel bir mekan.

Jeita Grotto, Beyrut Gezi Rehberi

Beyrut Gezilecek Yerler – Şehrin Dışı

Şehir dışına tur işi biraz sıkıntılı, ortak tur az düzenleniyor ve onlar da pahalı, en iyisi 4 kişi olup araç kiralamak, günlük 100 usd kadar tutacak. UNESCO mirasındaki Byblos kasabası hem kasaba merkezi, hem de limanı ile dikkat çekiyor. Jeita Grotto ise şu güne kadar gördüğüm en güzel mağaralardan biri (Salı günleri mağara kapalı, turu Salı yapmayın). Harissa tepesine ulaşan teleferik ile Meryem ana heykeline ulaşılıyor, hem arkasındaki kilise çok şık, hem de tepeden manzara çok güzel.

Beyrut’ta Byblos dışında, antik kentler Anjar, Baalbek ve Tyre ile Qadisha Vadisi de Unesco dünya mirası listesinde, ancak biz programımıza dahil edemedik.

Beyrut gezi rehberi yazısını buradan bitiriyorum, detaylar diğer yazılarda gelecek.

Comment(2)

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir