1. Home
  2. Mekanlar
  3. Mısır
  4. Kahire
  5. Kahire Gezilecek Yerler – Kahire Gezisi Notları 2

Kahire Gezilecek Yerler – Kahire Gezisi Notları 2

5

Kahire gezilecek yerler araştırmasına iş için Kahire’ye gitmem gerekince giriştim, seyahatim öncesindeki hafta sonunu planıma dahil ederek uçak biletlerimi aldırdım. Elbette aklıma gelen ilk yer piramitler olmuştu ancak biraz araştırınca Kahire gezilecek yerler listem uzadı. Bu yazıda özet halinde bunlara değineceğim.

19/10/2018

İstanbul’dan 16:05 Nile Air uçuşu ile Kahire’ye yönlendim, seçenekli yemek servisi vardı ancak içecek için seçenek yoktu, sadece mango suyu ya da su. Yerel saat 17:10’da indim, daha pasaport kontrolüne gelmeden eli tabelalı rehber karşıladı beni. Konaklama için anlaştığım Golden Hotel, aynı zamanda havalimanından alınmamı da sağlamıştı. Rehberin elçiliğinde pasaport işlemlerini yapıp çıktık (Kahire gezi rehberi yazısında vize almanın zorluğunda bahsetmiştim), bir araç bizi aldı, sürücü aracı kullanırken rehber mısır coğrafyasını ve tarihini, Nil nehri boyunca medeniyetin ilerlemesini anlattı.

Büyük Piramit, Kahire Gezilecek Yerler

Nil Nehri Kıyısı

Konakladığım otel, tarihi bir binanın 3 ve 4üncü katları, otel sahibi Mohsen bey ile tanıştık, Pink Flower Travel adlı bir de tur şirketi varmış, böylece ertesi günün de planını tamamladık. Odaya eşyalarımı bırakıp kahire gecelerine, tavsiye üzerine Nil nehri kıyısından daldım, merkezi yerde kaldığım için yürüyerek gittim ancak karşıdan karşıya geçmek uzmanlık istiyor adeta.

Nil nehri kıyısında yürüyüş yapan ya da oturmuş sohbet eden çokça Kahireli var. Izgara ve patlamış mısır ile bol çeşit çekirdek satılıyor tezgahlarda. Nehirde bol bol tekne var, farklı boyutlarda. Özel olarak da kiralayabilirsiniz büyük gruba da katılabilirsiniz. Teknelerde güçlü birer ses sistemi ve rengarenk aydınlatmalar var. Kıyıda müşteri toplarken ışıklar yüksek, ses düşük, tur başlayınca tam tersi, Kahireliler göbek ata ata gezmeyi seviyor.

Turistlere yönelik ise daha  çok yemekli turlar var ve bunların tekneleri iyice büyük. İçeride sakin bir canlı müzik olduğu anlaşılıyordu, tekne konuşlandığım köprünün altından geçerken. Ben tekne turlarının hiçbirine katılmadım.

Saqqara – Kahire Gezilecek Yerler

20/10/2018

Otelde kahvaltımı ettikten sonra saat 9’da hareket etti bana özel tur. İlk durağımız eşi benzeri olmayan Saqqara bölgesi oldu. Saqqara giriş ücreti 120 mısır poundu yani yaklaşık 37 lira. Bu bölge ne dünya harikası ne de Unesco dünya mirası ancak hikayeyi, gelişimi anlamak için uğranması gereken en önemli yer. Kahire gezilecek yerler yazısını çok uzatmamak için çok detaya girmeyeceğim, Mısır piramitleri hakkında daha detaylı hikayeyi ayrıca yazarım.

Üç büyük piramitten yaklaşık 50 yıl kadar evvel, zamanın kralı, buraya sarayının bir kopyasını yaptırmış. Bu inşaat hem bir güç gösterisiymiş hem de aslında kendi mezarını hazırlıyormuş. Farklı girişlerden kocaman avluya ulaşılan sarayda kral, halkına kendi gücünü göstermek için gösteri müsabakaları düzenlermiş. Gerek buranın yapımında, gerekse Mısır uygarlığının gelişmesinde Imhotep adlı bir dâhinin payı çok olmuş, Mısırlılar biraz dalga da geçerek, “Hipokrat da kimmiş, Imhotep’in ameliyat yaptığına dair bile kanıtlar var” diyorlar.

Saqqara Basamaklı Piramit, Kahire Gezilecek Yerler

Burada iki ayrı mezar görülebiliyor, biri yerin 28 metre kadar altında yer alan bir oda ve üzerindeki dikdörtgen yapı (üzerindeki yapı pek ayakta değil), diğeri ise basamaklı piramit yani üst üste dikdörtgenler. Saqqara’da mezar odası ziyareti de mümkün ve bu oda hem çok aşağıda değil, hem de çok kalabalık değil, birbirlerine de son derece benzedikleri için mezar odası ziyaretini hem vakit hem nakit açısından burada yapmanızı öneririm. Bana mezara girerken ağzı kokan bir görevli eşlik etti, içeride de fotoğraflarımı çekti, sonra fotoğraf çekmek yasak, kendimi tehlikeye attım ben diyerek para istedi, 20 mısır poundu (yaklaşık 7 lira) verip kurtuldum.

Saqqara’da kullanılan yapı tekniği başka yerde kullanılmadığı için burası eşsiz, muhtemelen bu teknik pahalıya mal olmuştu. Ben yolu uzatıp yanına gitmedim ancak buradan uzaktaki iki açılı piramit de görülüyor. Hayli dik şekilde yükselen yapı bir noktadan sonra çok daha yatay bir hal alıyor (sanki yetiştirmeye çalışmışlar gibi).

Gize Piramitleri

Üç devasa yapının en büyüğü dedeye ait olanıymış, bir ufağı oğul, ondan ufağı torun. Her kral iktidara gelince kendi mezarını, piramidini yaptırmaya başlarmış, yani takip edenlerin daha ufak olması saygıdan. Piramidi oluşturan her bir taş parçası bir metreden yüksek, ve piramit mezar odası hariç dolgu şeklinde yapılmış. Gize piramitlerine giriş ücreti 120 Mısır poundu, bu ücret sadece bölgeye giriş için. Piramitlerin içerisine giriş için ayrıca bilet alınması gerekiyor, büyük Gize piramidi mezar odası giriş ücreti 300 Mısır poundu, diğer ikisine ise 60ar. Mezar odasını Saqqara’da ziyaret etmenizi öneririm.

Gize piramitleri bölgesinin tamamı Unesco dünya mirası listesinde, içerisindeki büyük piramit ise dünyanın 7 harikasından tek günümüze ulaşanı. Her üç piramidin de birer tane tören yolu (500 metrelik) ve birer tapınağı varmış. Üçüncüsünün ki tamamlanamamış, ilkinin ki ise halen yer altında, sadece ikincisinin ki ayakta (ve çıkarılmaya devam ediyor), onun yanında da kayaya oyma sfenks heykeli var. Her bir piramidin inşasının 20 yıl sürdüğü öngörülüyor, 100 bin kişi çalışıyormuş. Gize piramitleri hakkında ayrıca bir yazı yayınlayacağım, Kahire gezilecek yerler konusuna geri döneyim. Geceleri burada bir gösteri sunulduğu notunu da düşeyim.

Gize Piramitleri ve Sfenks, Kahire Gezilecek Yerler

Han el-Halili

Piramitlerden döndükten sonra yürüyerek Khan el Halili, yani Han el Halili tarafına yürüdüm. Kahire kent içindeki tarihi binaları ile de görülmeye değer, keyifle yürüdüm. Han el-Halili Kahire’nin tarihi alışveriş bölgesi, İzmir Kemeraltı’na ciddi şekilde benziyor. Hem turistik hediyelik eşya satılan bölümler var hem de yerel halkın alışveriş ettiği yerler. Ara sokaklarında kaybolurken çok keyifli manzaralara şahit oldum. Örneğin sebil geleneğinin sürüyor olması gibi, dükkanların bir çoğunun önünde sebil amaçlı su tankları vardı. Kahire’de dikkatimi çeken bu tip notları Mısır gezi notları başlığı altında derleyeceğim.

Bölgede çokça restoran da var, çok çekici sokak mekanları da. Hem sokakta seyyar yemek stantları var hem de ufak dükkandan sokağa servis yapan yerler. Yemekler ve yeme içme alışkanlıkları hakkında ayrıca yazacağım, Han el-Halili yerel lezzetler için doğru adreslerden biri.

Kahire Kalesi ve Ali Paşa Camii

21/10/2018

Sabah ilk durağımız Kahire kalesi (Citadel of Saladin) oldu. Şehre tepeden bakıyor kale. Kahire kalesi giriş ücreti 100 Mısır poundu. Rehberimin girişte yaşadığı ufak sıkıntının çözümü sonrası girdik kaleye, doğruca Muhammed Ali Camii’ne gittik. Ali Paşa camii diye de anılan camiyi bizim Sultan Ahmet camiimize benzetiyorlar ama ben pek o seviyede bulmadım.

Camiden çıkınca anladım ki kalede görülecek başka bir yer yok, bir de camii yanından şehir manzarasına bakıyorsunuz. Kalenin diğer bölümleri ziyarete açık değil. Açıkçası bence vakit ve nakit ayırmaya değmez, Kahire gezilecek yerler listenize almasanız da olur.

Kahire Kalesi, Ali Paşa Camii, Kahire Gezilecek Yerler

Old Cairo ve Kiliseler

Eski kahire bölgesi, kendi kent surları ya da kent duvarları bulunan Hristiyan bölgesi, yaklaşık 2000 yaşında. Giriş ücreti olmayan bölge dar sokaklardan oluşuyor, araç trafiği yok ve bolca kilise içeriyor, yanlarında da hediyelik eşya dükkanları. Meryem ananın kaldığı kiliseye uğradık, “Church of the Blessed Virgin Mary in El Wogouh”. Meryem ananın burada gecelemiş olduğu iddia ediliyor.

Kilisede, zarif ahşap işçilikler dışında minber bulunması dikkatimi çekti. Daha önce uğradığım kiliselerin hiçbirinde görmemiştim, meğerse Hristiyanlıkta da bu gelenek varmış. Eski kahire içerisinde bir çok kilise var ve sanki Kahire’de değilmişsiniz gibi hissettiriyor, ziyaret etmenizi öneririm.

Kahire Müzesi

Kahire’nin en etkileyici yerlerinden biri Kahire müzesi, Kahire gezilecek yerler listenize mutlaka alın. İki katlı kahire müzesinin giriş ücreti 120 mısır poundu, fotoğraf makinesi için ayrıca ücret isteniyormuş, ancak cep telefonu ile çekim yapılması ilave ücret gerektirmiyor. Müzede görülmeye değer çok şey var ve bunlar 5000 yıl öncesinden kalma. Müzenin yakın tarih bölümünde antik yunan eserleri bulunduğunu not düşeyim.

Müze içerisindeki insan mumyaları bölüm ayrıca ücrete tabi, 150 mısır poundu. Bence bu ücrete değer. Müze hayli eski ve bölüm bölüm yenileniyor, yenilenen kısımlarda sergilenen ürünler aydınlatılmış dolaplarda yer alıyor, eskilerde ise dolap içi aydınlatma yok. Hem fotoğraf çekmek hem de bakmak yorabiliyor. Kahire müzesi hakkında şu videoyu derledim, umarım ilginizi çeker. Kahire müzesi hakkında geniş yazı linkte.

Tahrir Meydanı (Devrim Meydanı)

Tahrir meydanı yakın tarihte edindiği yer nedeniyle görülmeye değer, Kahire gezi rehberi yazımda da bahsetmiştim, benim kaldığım otele çok çok yakın Tahrir meydanı. 2011 yılında otuz yıllık Hüsnü Mübarek yönetiminin son bulmasına neden olan olayların fitili bu meydanda ateşlendiği için Devrim Meydanı olarak da anılıyor. Olayları sonucu, Mısır’ın seçimle gelen ilk cumhurbaşkanı olan Mursi yeminini de bu meydanda yapmıştı.

2013 yılında da önce bu meydanda gösteriler oldu, sonrasında da Sisi darbe ile yönetime el koydu. Sisi uluslararası denetime kapalı bir seçim ile cumhurbaşkanı seçildi. Mursi’nin önce idama mahkum edildiği, sonra kararın bozulduğu süreç ise devam ediyor.

Devrim Meydanı, Tahrir Meydanı, Kahire Gezilecek Yerler

İslami Kahire (1000 minare kenti)

Kahire kentinde iki tane Unesco dünya mirası var, biri Gize piramitleri, diğeri ise eski Kahire merkezi ya da diğer adıyla İslami Kahire. “City of 1000 minarets” adıyla da anılıyor şehir. Ancak bu bölgenin sınırları çok net olarak belirtilmiş değil. Kahire gezilecek yerler listelerinde değinilse de, cami gezmek bana çok ilginç gelmedi, sınırlı süreye sığdırdığım seyahat planına almadım bu bölgeyi.

Comment(5)

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir