1. Home
  2. Mekanlar
  3. Endonezya
  4. Prambanan Tapınağı; Endonezya Gezisi Notları 10

Prambanan Tapınağı; Endonezya Gezisi Notları 10

2

Prambanan tapınağı Endonezya’daki son durağımız olmuştu. Öncesinde Borobudur tapınağına gitmiş ve rehber tutmuştuk. Rehberin anlatımına da kapılınca ciddi zaman harcamıştık. Sonrasında bizim şoför yolu karıştırıp zaman da kaybedince Borobudur’dan Prambanan’a olan yolculuğumuz 2,5 saat sürdü.

26/6/17

Sabah 9’da günlük 500 bine (yaklaşık 125tl) anlaştığımız şoför geldi. Borobudur tapınağı gezisi sonrası Unesco dünya mirası listesinde yer alan, Endonezya’nın en büyük Hindu tapınak kompleksi olan Prambanan Tapınağına ulaştık. Biz aynı gün içerisinde iki tapınak ziyareti yapmayı planladığımız için özel araçla geldik, ancak Yogyakarta’dan Prambanan’a ulaşmak çok zahmetli değil, belediye otobüsü dahi var. Prambanan tapınağı giriş ücretinin, Borobudur tapınağı ile birlikte kişi başı 520 bin, biletlerimizi sabah almıştık. Vardığımızda artık kapanış saati yaklaştığı için olsa gerek, rehber kalmamıştı. Biz de elimizdeki broşürler aracılığı ile bilgilendik.

Prambanan Tapınağı

Prambanan Tapınağı Tarihi

Prambanan tapınağının diğer adı Roro Jonggrang tapınağı ve 9uncu yüzyılda yapılmış. Kompleks içerisinde toplam 240 tapınak bulunuyor. En büyük 3 tanesi Shiva, Brahma ve Vishnu için inşa edilmişler. Hinduizm çok tanrılı bir din, Brahma yaratıcı tanrı, Shiva koruyucu, Vişnu ise yok edici tanrı. Kompleks içerisindeki en büyük tapınak Shiva için yapılmış olanı, 47 metre yüksekliğe erişiyor. İçerisinde 3 adet oda olduğu belirtiliyor ancak sadece en alttaki odaya ve doğu ve batısındaki odalara erişim var. Daha üstte 2 oda daha olduğu broşürde görünüyor ve oralara herhangi bir merdiven görünmüyor.

9uncu yüzyılda inşa edilmiş tapınak ancak 10uncu yüzyılda, hanedanlığın bölgeyi terk etmesi sebebi ile atıl bırakılmış. 16ıncı yüzyılda ise büyük bir deprem ile yerle bir olmuş. 1814’de yeniden keşfedilmiş, 1975 ve 1982 yıllarında Endonezya devleti ve Unesco tarafından düzenlenen 2 ayrı restorasyon çalışması ile bugünkü duruma getirilmiş. Bölgede taş yığını halinde duran, sıranın kendisine gelmesini bekleyen bir çok tapınak var.

Vishnu Tapınağı, Prambanan Tapınakları

Prambanan Tapınağı Efsanesi

Prambanan tapınaklarının üzerlerinde kakmalar, rölyefler var. Bu rölyeflerde Hint mitolojisinden hikayeler anlatılıyor. Bazı rölyeflerde aktarılan hikayeler, geceleri Prambanan tapınağını arka plan olarak kullanan Ramayana balesinde de sergileniyormuş. Açıkçası Çin seyahatimizde gittiğimiz geleneksel gösterinden sonra uzak doğu geleneksel danslarına karşı ciddi mesafeliyim ben, hiç bulaşmadık.

Prambanan Tapınağının kendi efsanesi ise ayrı, ki tapınağın diğer adı olan Jonggrang bu efsaneden geliyor. Tanrısal güçlere sahip Bandung Bondowoso, Roro Jonggrang ile evlenmek istiyor. Ancak Roro, Bandung’a karşı nefretle dolu, çünkü Bandung Roro’nun babasının katili. Bu nedenle neredeyse imkansız bir görev veriyor Bandung’a, bir gecede bin tapınak ve heykel yapıp iki de kuyu açmak. Bunu başarırsa kendisi ile evleneceğini söyleyen Roro, Bandung’un görevi başarmak üzere olduğunu görünce köylüleri organize edip pirinç tarlalarını yaktırıyor. Yangın görüntüsünü gündoğumu sanan Bandung 999 heykel ve tapınak yapmışken görevi başaramadığını düşünüyor. Sonra kandırıldığını anladığında ise Roro’yu taşa dönüştürüyor ve tapınak kompleksinin 1000inci heykeli yapıyor. “Durga Mahicasuramardini” adıyla geçen, Durga’nın Mahica’yı (Hint mitolojisinden) katledişinin anlatıldığı heykelin bu 1000inci heykel olduğuna inanılıyor.

Prambanan Tapınağında Neler Yapılır

Prambanan tapınağı sadece Unesco dünya mirası listesine girmesini sağlayan tarihi önemi ile turist çekmekle kalmıyor, yerel halk da tapınağa yoğun ilgi gösteriyor. Çünkü tapınak çevresindeki parkta çok etkinlik var, okçuluk, binicilik, bisiklet, çocuk oyun alanı, tren turu, kostümlü fotoğraf vb. Prambanan tapınağı hakkındaki müze ve film gösterimine ise ancak bizim gibi bazı meraklı turistler giriyor. Müzeye girmenizi öneririm, restorasyon öncesi fotoğrafları çok ilginç.

Restorasyon öncesi Prambanan Tapınağı

Bölgedeki etkinliklerden biri de geceleri yapılan tiyatro gösterisi. Tapınağın hemen yanında yer alan açık hava tiyatrosu arka fona tapınakları alıyor ve tapınaklar gece aydınlatılıyor. Tiyatroda da Hint mitolojisinden bir hikaye geleneksel bale formatında aktarılıyor. Adı, Sendratari Ramayana, 3 paragraf önce belirttiğim üzere, biz gitmedik.

Endonezya gezimizin son durağıydı Prambanan tapınağı ve iki tapınağı bir güne sığdırmaya çalışınca öğle yemeğini atlamıştık. Doğruca havalimanına gittik, bavulları falan teslim ettik, bekleme salonuna geçtik ve gördük ki yiyecek satan yer yok. Marketin birinden cips aldık ve Jakarta’ya uçtuk. Jakarta havalimanında da bavul alıp tekrar verme ve pasaport işlemlerinden sonra gördük ki orada da yiyecek seçeneği çok sınırlı. İlginç olan marketin birinin hazır yemek satıyor olmasıydı, hazır makarnaya kaynar su ekledik, hazır lazanyayı mikro dalgada ısıttık. Yediğimiz en ucuz havalimanı yemeği oldu.

Comment(2)

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir