Batum seyahatini gerçekleştireli hayli oldu, gün be gün yaşadıklarımızı detaylı yazamayacağım için Batum gezi anıları değil, Batum gezilecek yerler hakkında da yardımcı olacak, Batum’a nasıl gidilir gibi sorulara cevap olacak bir Batum gezi rehberi paylaşayım istedim.
Batum’a Nasıl Gidilir? – Batum Gezi Rehberi
Batum’da, şehir merkezine çok yakın bir hava limanı var, üstelik İstanbul’dan da buraya sıklıkla uçuş var. Batum aynı zamanda Gürcistan’ın sınırımıza en yakın yerleşim yeri, Sarp sınır kapısından sadece 12 kilometre ötede. Sınırın öbür tarafında ki Artvin’in Hopa ilçesi de sınıra 20 kilometre mesafede. Yani karadan ulaşım için de son derece uygun. Biz her iki yöntemi de kullandık.
Yapılan özel anlaşma ile, Artvin Hopa havalimanı, pist olarak Batum havalimanı pistini kullanıyor. Yani Batum’a ya da Hopa’ya aldığınız biletler aslında aynı uçağa ait, ancak fiyatları arasında fark var. Biz bilet alırken önemli miktar fark da görünce Hopa üzerinden aldık biletlerimizi, belki Batum’da hava limanından dönmeye gerek kalmadan işi çözeriz diye. Çözülmüyor, mutlaka Hopa’ya gidip dönmek gerekiyor, bu da yaklaşık 2 saat vakit kaybettiriyor, aklınızda olsun.
Batum havalimanına indiğimizde görevliler, biz hopa yolcularını, terminal binasına almadan Havaş otobüsüne yönlendirdiler. Havaş aracı kimsenin inip binmesine izin vermeden Sarp sınır kapısına gitti, hayli kısa bir duraklama sonrası da Hopa limanında yer alan Hopa havalimanı terminaline ulaştı. Batum havalimanı pisti ile Hopa havalimanı terminali arası ulaşım elbette ücretsiz. Bavul alımı sanki havalimanı yer hizmetleri otobüsü ile terminale gelmişsiniz gibi terminal içerisinde.
Ekonomik seyahatin en önemli öğelerinden biri ulaşımı ucuza getirmek, bunun için kampanya kollayabilirsiniz, ucuz uçak bileti için karşılaştırmalı sonuçlar çıkaran sitelerden yararlanabilirsiniz. Biz Batum uçak bileti (aslında Hopa) alımında havayolu sadakat kartı millerimizden de faydalanmıştık.
Gürcistan Vizesi Nasıl Alınır? – Batum Gezi Rehberi
Mükemmel bir cevabım var, “Gürcistan vizesi alınmaz”. Gürcistan Türk vatandaşlarından bırakın vizeyi pasaport bile istemiyor. Batum’a sadece nüfus cüzdanınızla gidebilirsiniz. Seyahatiniz süresince nüfus cüzdanınızı ve girişte size verilecek olan kağıdı kaybetmeyin yeter, kaybederseniz sıkıntı olacaktır. Biz, pasaport gibi önemli evraklarımızın fotoğraflarını çekip internetten erişebileceğimiz bir yere koyduk, ne olur ne olmaz diyerek. Batum’a kimlik ile giriş yaptığınızda da o giriş kağıdının hemen bir fotoğrafını çekin ve internete gönderin (e-posta ya da whatsapp yoluyla olabilir mesela).
Biz Hopa terminalinde bir taksi ile anlaştık, taksi bizi Sarp sınır kapısında bıraktı, sınırı yürüyerek aşmak gerekiyor. Biraz kalabalık, biraz sıra beklemelerle geçen süre sonunda sınırı aştık. Sınır kapısında elbette vergisiz dükkan Duty Free var. Sınırı geçmek son derece kolay olduğu için Türk gümrüğü özel önlem almış, 3 geceden az konaklamalarda duty free alışverişe izin vermiyor. Memlekete geri dönüşte çantalarınızın x-ray cihazla taranacağını belirteyim. Ucuz ucuz içkilerden alıp sonra onları terk etmek zorunda kalabilirsiniz.
Batum’da Nerede Kalınır?
Batum’da konaklama seçenekleri hayli fazla, bir tatil cenneti olma yolunda ilerliyor kent ve her yıl yepyeni konseptlerle yenileri ilave oluyor. Biraz Las Vegas modeli, konsept, dikkat çekici şeyler yapmaya çalışıyorlar. Biz, her Batum gezi rehberi içerisinde Batum gezilecek yerler listesinde yer alacak olan Piazza Meydanı’nda yer alan Piazza Inn otelinde kalmıştık, öneririm. Aynı ortak alanları kullanan 2 farklı otel var meydanda, biz daha ekonomik olanında kaldık, daha geniş odalara sahip, daha lüks olanı ile aynı kahvaltıyı ettik. Kahvaltıdan da gayet memnun kaldık. Batum’da neler yenir yazısı için tıklayın.
Batum Gezilecek Yerler
Ben Batum gezilecek yerler listesinin en başına Batum Botanik Bahçesi Mtsvane Kontskhi yı koyarım. Şehir merkezine 9 kilometre mesafede bulunan botanik parkı hakkında “yahu zaten karadeniz yemyeşil, ne gerek var” demeyin. Bu çok güzel düzenlenmiş bir park. Özellikle yürüyerek gezmeyi düşünüyorsanız tüm gününüzü buraya ayırmanızı öneririm. Biz ring seferler yapan golf arabalarından yararlanmıştık.
Batum kent merkezinde de görülecek çokça yer var, biz Piazza Meydanı‘nda konaklamıştık, Tiyatro Meydanı ve Avrupa Meydanı uğranması gereken diğer meydanlar, Batum Bulvarı‘na da uğramayı unutmayın. görülmeye değer çok da kule var Batum’da, biz içlerine girmeyi ya da tırmanmayı düşünmedik. Batum limanının yanından Alfabe Kulesi civarından sahile çıktık. Hayli eğlenceli görünen 4 kişilik bir bisiklet kiralıyorlardı, kiraladık. Bisikletin verimsizliğine güle güle, Ferris Wheel, Chacha Tower gibi yapıların manzarası eşliğinde Pier Batumi‘ye ulaştık.
Batum gezilecek yerler listelerinde yer alan kilise ve camiler bize çekici gelmediği için ziyaret etmedik.
Biz yaz aylarında gittiğimiz için Batum sahilinde yüzmeyi düşünmedik ancak yumuşak taşlardan oluşan bir sahili var. Yazın güneş altında ısınan taşların üzerine yatmanın masaj etkisi yarattığı anlatılıyordu.
Batum Gece Hayatı – Batum Gezi Rehberi
Batum plajı boyunca ilerleyip Ardagani gölüne giderseniz, ki bizce mutlaka gidin, Batum fıskiye gösterilerine ulaşacaksınız. Aşağıda bir kuple izleyebilirsiniz. Gölün hemen kenarındaki restoranların birinin sahibi de Türktü bizim gittiğimiz zaman, hala orada ise belki uğramak istersiniz. Pier Batumi, gece uğramak için de güzel bir seçenek, biz elimizde içkilerle yürüyüş yapmış, ufak oyun istasyonlarında oyun oynamıştık, eşim labutları devirip oyuncak da kazanmıştı. Batum gece hayatı denilince elbette akla ilk gelen konu kumar olacaktır, çok sayıda kumarhane var şehirde, biz de bir süre vakit harcadık ancak pek de ilgi alanımıza girmeyen bu konuda bir tavsiyem yok.
Comment(1)