1. Home
  2. Mekanlar
  3. Sakız Adası Gezi Rehberi 2022

Sakız Adası Gezi Rehberi 2022

0

Güncel bir Sakız adası gezi rehberi oluşturmanın, sizlerle paylaşmanın vakti geldi diye düşündüm. Malum, pandemi nedeniyle seyahat edilemeyen uzunca bir süre oldu. Sakız adası gezi rehberi başlıklı makalelerde de bilgiler güncelliğini yitirdi. 2022’nin Ekim ayında biz de uzunca aradan sonra tekrar Sakız adası gezisi yapma fırsatı bulunca sizlerle güncel bilgiler içeren bir Sakız adası gezi rehberi paylaşmak istedik.

1/10/2022

Biz Cumartesi sabahı Sakız adasına gidip 2 gece kaldık ve pazartesi akşamı dönüş yaptık. Sakız adası bu süreyi ve fazlasını dolu dolu geçirmenizi sağlayacak güzellikler sunuyor. Günü birlik bir program yapmak isterseniz de çok keyifli zaman geçirirsiniz. Ancak böyle bir program için birkaç önemli noktayı bu Sakız adası gezi rehberinin hemen başına ekleyeyim.

Sakız (Chios) merkezinde çarşıdaki dükkanların hemen hepsi cumartesi saat 14’te kapanır, pazartesi gününe kadar da açılmaz. Diğer günlerde de 14’te kapanır, aynı gün tekrar açılacaksa 18’de açılır. Ayrıca Sakız adasının güzel plajları merkeze yürüme mesafesinde değildir. Ve asıl görülmesi gereken tarihi mekanlara da araç ile ulaşmak gerekir. Günübirlik gelip, o günü de Sakız merkezinde geçirirseniz, adanın sunduğu çoğu şeyi kaçırmış olursunuz. Lütfen adayı gezmek için fırsat yaratın.

Sakız Adası Gezi Rehberi, Aziz İsidora Şapeli

Sakız Adasına Nasıl Gidilir?

Sakız adasında, Sakız merkezine çok yakın bir havalimanı var. Sakız’a uçakla gelmek ya da Sakızdan başka yerlere uçakla geçmek mümkün. Ancak elbette siz Türkiye’den Sakız’a gideceksiniz ve Sakız adasına nasıl gidilir sorusunun cevabı tekne ile gidilir. Bu tekneler de Çeşme limanından kalkar. İkisi yerli 3 ayrı firma Sakız-Çeşme arasında hizmet veriyor; Turyol, Ertürk ve Sunrise.

Firmalar, sabah gidiş, akşam dönüş şeklinde hizmet sağlamaya, böylelikle yolcuların adada geçireceği süreleri en yükseğe çıkartmaya çalışıyorlar. Bu elbette avantaj ama beraberinde doğurduğu bir olumsuz durumda var. Hemen hemen aynı saatlerde ulaşım olunca, hem biniş hem de inişte uzunca kuyruklar beklemek gerekebiliyor. Özellikle yoğun dönemde Sakız’da pasaport kontrolünden çıkışınızın öğleni bulabileceğini aklınızda bulundurun. Sakız adası yeni liman binası planı ve yatırımı hazırlamış, umarın bir an evvel uygulanır ve tüm yolcular vakit kazanır.

Çeşme – Sakız arası ulaşım yaklaşık 30 dakika sürüyor ve Çeşme Sakız feribot ücreti gidiş dönüş 25 avro.

Sakız Adasında Nerede Kalınır? – Sakız Adası Gezi Rehberi

Adanın hem köylerinde hem de plaj kenarlarında konaklama imkanları farklı lezzette tatil yapmanızı sağlayabilir. Chios kasabasında yani Sakız merkezinde konaklama ise birçok açıdan avantaja sahip. Yemek ve akşam eğlenceleri için seçenek çokluğu; toplu ulaşımın adadaki merkezi olması, alışveriş seçeneklerini zenginliği gibi. Sakız adası gezi rehberi tavsiyemiz merkezde kalmanız.

Biz Sakız adası konaklamamızı Kyma Hotel’de yaptık, çok memnun kaldık. Kyma otel (dalga anlamına geliyor), eski bir konağın otele dönüştürülmesi ile oluşturulmuş. Konak, bize Küba seyahatimizde kaldığımız ev pansiyonlarını hatırlattı, muhteşem balkonuna bayıldık, özellikle akşam ve akşamüzerleri çok keyifli vakit geçirdik. Vaktiyle Nazi karargahı olarak bile kullanılmış binayı 1960’ların sonundan beri aynı aile otel olarak işletiyor. Yunan ve Türk çift Theodore ve Güher Hanım, sülalenin 3üncü kuşak otelcileri olarak işbaşındalar.

Sakız Adası Gezi Rehberi, Kyma Hotel, Sakız Adası Konaklama

Kyma, Sakız kasabasının liman bölgesinin sonunda, deniz kenarında. Hem kent merkezinde hem de merkez gürültüsünden uzak. Üstelik otelin hemen akabinde denize girebileceğiniz Paralia Chiou sahili başlıyor. Güher Hanım ve Theodore muhteşem rehberlik ederek günümüzü planlamamıza da yardım ettiler. Otel gibi değil de Sakız’daki evimiz gibi hissettik. (Sosyal medyadan fotoğraf paylaşınca da babam mesaj attı, yıllar önce bizde orada kalmıştık, çok keyifliydi diye)

Sakız Adasına Ne Zaman Gidilir?

Her mevsim, Sakız adasına ne zaman gidilir sorusunun kısa ve net cevabı bu. Elbette yüksek sezon kabul edilen yaz aylarında adada turizm yoğunluğu yaşanıyor ve tüm tesisler bu dönemde açık oluyor ama burası sadece turizmle geçinen bir ada değil. Kasım ortası hatta sonuna kadar deniz keyfi sürmek de mümkün.

Yüksek sezon dışında bazı gezilecek yerler kapanacaktır, birçok köy ıssızlaşacaktır ancak Sakız yine de çok keyifli bir tatil yaşatır. Yılbaşı dönemi ve roket savaşları zamanı yoğunluğun arttığı, yer bulmanın zorlaştığı diğer tarihler. 2023 yılı Sakız roket savaşları 15 Nisan 2023’te gerçekleşecek, şimdiden bu çılgınlık için yer ayırtmanızı öneririm. (İki kilisenin birbirlerine on binlerce havai fişek ile saldırdığı geleneksel kutlama).

Sakız Adasında Ulaşım – Sakız Adası Oto Kiralama

Sakız adasında bir toplu ulaşım ağı var ancak Sakız adası gezilecek yerler listesindeki her yere bununla ulaşmak mümkün değil. Seferler çok sık değil ve toplu ulaşımın sahip olduğu araç kapasitesi yoğun dönemde yeterli olmayabilir. Tek kişi iseniz ve ekonomik bir seyahat planlıyorsanız ana otobüs terminali liman girişine yakın. Sakız adasında ulaşım için bir diğer alternatif de tur otobüsleri. Limanın girişinde bekleyen bu otobüsler güney ya da kuzey ada turu gerçekleştirebiliyorlar, kişi başı 20 avroya bu turlara katılmak mümkün. Benzer turları (4 kişi olmanız kaydıyla) kişi başı 22 avroya taksi ile de yapabilirsiniz.

Benim Sakız adasında ulaşım için tavsiyem ise Sakız adası oto kiralama. Araç sınıfına göre günlük 20 avrodan başlayan kiralama fiyatları özellikle 2 ya da daha fazla kişi için hem daha ekonomik hem de daha özgür. Biz CRC Chios Car Rental’dan aldık aracımızı. Ofisleri limana 5 dakika yürüme mesafesinde, iki kardeş, babalarından devralmışlar işi. Bizim için bir harita üzerine hem gezilecek yerleri, hem nerede yemek gerektiğini titizlikle işleyip anlattı Giorgos (Yorgos okunuyor). Araç kullanımında dikkat etmemiz gerekenleri de aktardı. Pırıl pırıl da bir araç verdiler, Sakız adası oto kiralama için öneririm.

Sakız Adası Gezilecek Yerler

Sakız adasında gezilecek yerler hayli çok aslında. Öncelikle Unesco Dünya Mirası listesinde yer alan Nea Moni manastırını not düşeyim. Neredeyse 1000 (bin) yıllık manastıra kısa bir ziyaret yeterli olacaktır. Hem tarihi atmosferi hissetmek hem de manzaranın keyfini tatmak için.

Sakız Adası Gezi Rehberi, Nea Moni manastırı

Çoğu Sakız adası gezilecek yerler listesinde bulamayacağınız Sakız müzesini de Sakız gezi rehberi için öne çıkartayım. Sakız müzesi girişi 4€. Birkaç saat ayırmalısınız. Teraslı bir yapı olarak oluşturulmuş müzenin içerisinde hem sakız üretimi anlatılıyor hem de ada tarihini de içeren bir video gösterimi var. Dışarısında sakız ağaçları var. Damlayan sakızları direk ağaçlardan görebiliyorsunuz.

Aziz İsidora Şapeli, Sakız Adası tanıtımlarında fotoğrafı kullanılan yer. Bir fotoğraf molasını hakkediyor, hatta yüzme molası bile yapabilirsiniz.

Sakız Adası Köyleri

Mesta köyü ya da takma adıyla labirent köye mutlaka uğramalısınız. Korunma amaçlı olarak köyün dış cephesindeki evler köy için sur gibi kullanılmış. Birkaç tane giriş ayrılmış ve bunlar sokaklar şeklinde içeriye düz girmediği için fark edilmiyorlar. Labirent sokaklarda dolaşıp, köy meydanında bir mola vermenizi tavsiye ederim.

Sakız Adası Gezi Rehberi, Mesta Köyü

Pirgi Köyü en ünlü ikinci köyü. Orta çağda kurulmuş olan bir köy. Çini desenli evleri ile ün yapmış ve boyalı köy lakabı ile de tanınıyor. Pirgi köyü meydanı da mola vermek için keyifli restoran ve kafelere sahip.

Armolia Köyü nesillerdir seramik yapması ile ün salmış. Köyü ziyaret edip seramik mağazalarından yerel ve yaratıcı ürünlerden alabilirsiniz.

Lagkada Köyü deniz kenarında ve yemyeşil bir yamacın kenarında kurulmuş bir köy. Hem kısa bir tur atmak hem de yemek molası vermek için çok uygun. Biz Nostos Tavern’den gayet memnun kaldık.

Anavatos köyü terk edilmiş bir köy. Ortaçağda yerleşimin başladığı köy, 1881’deki depremde büyük hasar almış ve terkedilmiş. Issızlığı hissetmek için ilginç bir durak.

Volissos köyü ise adanın kuzey batısında ve en büyük ikinci yerleşim.

Olimpi, Kambos, Avgonima (günbatımı için önerilen yer), Emporios, Vessa, Katarraktis, Pityos köyleri de Sakız adası gezilecek yerler listenize alabileceğiniz diğer köyler.

Sakız Adası Plajları – Sakız Adası Gezi Rehberi

Mavra Molia Sakız adasının en meşhur plajı siyah volkanik taşları ile bu üne kavuşmuş. Koruma altında tutulduğu için işletmelere izin verilmemiş. Yani orada şezlong şemsiye falan bulma şansınız yok, yanınızda götürmelisiniz. Hemen yan koy olan Emporios köyünün plajı ise kumluk ve tesisler yer alıyor.

Sakız Adası Gezi Rehberi, Mavra Molia Plajı

Galoria plajı yazın yer bulmakta zorlanacağınız, aracınızı belki birkaç kilometre ötesine park etmek durumunda kalabileceğiniz bir plaj. Biz seyahatimizi yaptığımızda bizim dışımızda 2 kişi daha vardı sadece.

Karfas plajı ve köyü adanın en turistik ve en geniş plajı. Sakız adası ziyaretinizi yoğun deniz tatili olarak planlıyorsanız, Sakız adası konaklaması için iyi bir alternatif olabilir bu bölge.

Lithi plajı ise gördüğümüz kadarıyla çocuklar için en güvenli plaj. Hem bulunduğu koy hayli kapalı, dalga ihtimali az, hem de deniz geç derinleşiyor.

Elinta, Giali ve Trachili plajlarına giderken araç konusunda dikkatli olmanızı öneririm. Zemin yumuşaktır bölgede, sahil çok yanaşırsanız aracın kuma saplanmasına neden olabilirsiniz.

Nagos ve Giosonas plajları ise havanın rüzgarlı olduğu günlerde tercih etmeniz gereken plajlar.

Sakız Adası Gezi Rehberi, Galaria Plajı

Agia Dynami, Broulidia, Lefkathia, Apothika, Salgona ziyaret listenize almanızı önereceğim diğer Sakız adası plajları.

Güncel Sakız adası gezi rehberimizi bizim çok vakit ayırmadığımız birkaç yer ile bitireyim. Kallimasia Folklor Müzesi, Citrus Müzesi, Olimpi mağarası, Agio Galas Mağarası, Sakız Yel değirmenleri, Sakız kalesi.

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir