Mersin gezilecek yerler yazısını, ikinci Mersin seyahati anıları doğrultusunda güncelledim.
6 Mart 2015
Ucuz ve uygun saatli bilet bulunca bir hafta sonunu kebaba ayıralım dedik. Cuma akşamüzeri uçuşu ile Adana’ya ulaştık. Gezimizi planlarken bir gün Mersin gezisi yapmamızın isabetli olacağını gördük ve Mersin gezilecek yerler listemizi oluşturduk, bu liste ortaya çıkınca araca ihtiyacımız olacağı da ortaya çıktı. Önceden rezerve ettiğimiz aracı havalimanından alıp Adana konaklamamızı gerçekleştirdiğimiz İbis otele ulaştık. Fiyatına göre performansı Adana şartlarında son derece iyi otelin fiyatına kahvaltı dahil olmaması ve kent merkezine hayli yakın olması bizim için avantaj. Ancak odaları çok sıcak tutuyorlar.
Çantaları odalara attığımız gibi Koço kebabın yolunu tuttuk, yürüyerek. Adanada Ne Yenir? yazımızda detayları var burada sadece Adana gezimizin en iyi gurme durağı olan içkili akşam yemeğinin kişi başı 75 liraya mal olduğunu belirteyim. Biraz yediklerimizi eritiriz düşüncesi ile otele de yürüyerek döndük ama daha kötü oldu. Kendimizi şırdancıda bulduk, üzerine bir de afiyetle şırdan götürdük. Sabah erken yola çıkmak üzere odalara çekildik.
Mersin Gezilecek Yerler; Mağaralar
7 Mart 2015
Sabah 8’de Mersin gezilecek yerler listemize ayırdığımız güne başladık. Otelimizde kahvaltının dahil olmaması farklı tatlara açık bizler için avantaj. İlk durağımız Kuru köprü paça salonu oldu. “Hala dünküleri sindirmedik, ben hiç aç değilim” diyenler dahi çürük çorbasını görünce bir tas almaktan kendini alı koymadı (çorbalar 9,5 lira).
Sarımsak kokulu halde Mersin’in Silifke ilçesine yakın mağaraların yoğun olduğu bölgeye yöneldik. Adana’dan otobanı kullanarak gidilince 2 saat kadar sürüyor yolculuk. Cennet & Cehennem Mağaraları giriş ücreti 10 lira ancak müze kart geçerli ve bizim kredi kartımız bu işi görüyor. Aslında bu iki doğal oluşum mağara değil, çökük ya da obruk, teknik tabir ile de karstik çukur. Bir yeraltı akarsuyunun kayaları aşındırması sonucu oluşan mağaranın, ya da oyuğun çökmesi ile oluşmuş bu obruklardan Cehennem 110 metre derinliğinde ve duvarları son derece dik. Özel teçhizat kullanılmadan içerisine girilebilmesi mümkün değil.
Cennet mağarası ise 135 metre derinliğe erişmesine karşın bir kenarı yumuşak bir eğime sahip ve içerisine girmek mümkün. Çok uzun süredir içerisine giriliyor olduğu da içerisinde yer alan helenistik döneme ait Zeus tapınağından anlaşılabilir. Mağaranın dibine kadar olan basamakların sayısı 452 imiş ancak buna eğimli patikalar dahil değil. İnip çıkmanın bacakları zorlayacağını belirtmeliyim ama değer. Gençler aşağıda seslerin yankılanmasından hoşlanıyor, bu nedenle de bağırıp duruyorlar, bizler daha yürüyüşe başlamadan onların seslerini duyabiliyoruz ancak göremiyoruz. Mağara dibinde akarsu olduğu için ağaçlanma aşağılarda daha yoğun, patika görünmüyor. Zeus tapınağına yaklaşık 300 basamağı kat edince varılıyor. Parkurun oradan sonrası daha zorlu çünkü kayalardan su damlıyor ve yerler ıslak. Ama mağara dibinde, yeraltı nehrinin dibinde, çıkışa doğru bakıp tapınağı görmek insanı iyi hissettiriyor.
Astım Mağarası
Göçüklerin hemen yakınında Astım mağarası var, diğer ismi Dilek mağarası, bu seferki gerçek mağara, bir delikten dönen merdivenle aşağı iniliyor, dönen dar merdiven bize Bosna’da, Mostar gezisi sırasında tırmandığımız minareyi hatırlattı, güzel bir tecrübeydi. Astım mağarası giriş ücreti 5 lira ancak burada da müze kart geçerli. Mağara içerisinin 18 derece olduğu belirtildi, nem oranı ise %90 dolayında. İçeriye girerken t-shirt yeterli, diğer kıyafetler elimizde kalıyor. Birbirine bağlı odalar yaklaşık 200 metreye uzuyormuş. Büyük sarkıtları ve düzgün aydınlatması ile Astım mağarası Mersin gezilecek yerler listenizde mutlaka yer alsın. İyi aydınlatılmış olduğunu söylesem de sarkıtlardan birini görmedim ve kafayı vurdum ben, dikkatli olmakta yarar var.
Yakın zamanda açılan, bir sonraki seyahatimizde ziyaret ettiğimiz Taşkuyu Mağarası yazının sonunda.
Mersin Gezilecek Yerler; Kıyı Boyunca
Mağaralar bölgesinden sahile indiğiniz noktada Narlıkuyu yer alıyor, uğramanızı öneririm. Oldukça kapalı koyun çevresi balık restoranları ile dolu, biz balıkçılara uğramadık ama Adanalı arkadaşların önerdiği lokmacıda bir lokma molası verdik, öneririz.
Dilerseniz biraz daha batıya yönelip Silifke’ye de uğrayabilirsiniz, biz programımıza almadık, Mersin’e doğru yöneldik, kısa süre içerisinde Kızkalesi’ne vardık. Tatil beldesi burası, kıyı boyunca fark ediliyor, bu bölgede müstakil evler yaygın değil, genelde yazlıklar apartman dairesi, denize yakın uzun uzun apartmanlar var. Kızkalesi, sahil boyunda en güzel plaja sahip yerlerden biri, bize burada kısa mola verdiren ise karşısındaki adaya kurulmuş olan kale. Balıkçı tekneleri ile kaleye gitmek mümkün. Biz sadece kısa bir fotoğraf molası verip, notlardan kalenin tarihini okuyup yola devam ettik.
Mersin Gezilecek Yerler; Kent Merkezi
Mersin kent merkezini, biraz da mağaralarda çokça yorulduğumuz için araç içerisinde yaptık. Geniş bir sahil şeridi var Mersin’in ve özenle düzenlenmiş. Arabayla yavaş yavaş kat ettiğimiz sahil şeridinin farklı bölgeleri farklı tipte meydanlarla donatılmış, Çin mimarisini andıran bir bölge, çizgi film karakteri gibi bezenmiş çocuk parkı gibi. Yolun diğer tarafında son derece modern kafe ve barlar.
Biz aracı şehrin tarihi merkezine yakın bir yerlere park edip Kemeraltı’nı andıran çarşıya daldık. İlk hedef yaprak tantuni oldu, zaten ziyadesiyle acıkmıştık. Mersinde ne yenir yazımızda anlattık yemek tecrübelerimizi. Baharatçılardan biraz alışveriş, cezeryeciye de uğrayalım, şurada da şalgam içelim, kerebiç de tadalım diyerek bir tur atıp araca döndük. Mersin gezilecek yerlerinin çoğu kent dışında zaten, merkezde çok da oyalanmamak lazım.
Mersin Gezilecek Yerler; Tarsus
Mersin yönünden Tarsus’a girişte yer alan Nusret Mayın Gemisi, Mersin gezilecek yerler listenizde mutlaka yer alsın. Gemi Çanakkale Zaferi Kültür Parkı içerisinde yer alıyor. Çanakkale zaferindeki kilit görevini gerçekleştiren gemi 1958 yılında askerden terhis olmuş ve şekli biraz değiştirilip kuru yük gemisi yapılmış. Bir süre daha kullanılıp ekonomik ömrü sona erince terk edilmiş ve Mersin limanında batmış. Gönüllülerce yüzdürülüp müze yapılmaya çalışılmış fakat müze yapımı için kaynak bulunamamış. Jilet yapılma durumu ortaya çıkınca Tarsus belediyesi duruma el koymuş. Parkın içerisindeki havuzda ziyaretçilerini bekliyor artık, hatta biz oradayken tekrar elden geçiriliyordu, filikaları yenileniyor, boyanıyordu. Ancak işçiliğin son derece kalitesiz olduğunu söylemeliyim, hatta mankenlerden dişlileri yalayan pozisyonda olanı bizi hayli güldürdü de.
Mersin gezilecek yerler listesinde yer almamasına rağmen babamın lisede yatılı okuduğu Tarsus Amerikan kolejine de bir uğradık. Kapıdaki güvenlik görevlileri büyük nezaket gösterip bahçeye girmemize izin verdiler. Şöyle bir göz atıp ayrıldık.
Tarsus’taki turistik noktalar merkezi ve birbirlerine çok yakın. Bir göbekte yer alan Kleopatra Kapısının bir fotoğrafını çekip daha yakın tarihe ait eserlerin yan yana olduğu mekana geçtik. Hz Daniyal türbesi restore edilip korumaya alınmış, cam merdiven ve koridorların üzerinden geziliyor, giriş ücretsiz.
Hemen arka tarafında medreseler ve Kırkkaşık Bedesteni ve Ulu Camii var, görülmesi gereken yerlerden. Minyatür boy bir kapalı çarşı havasındaki bedesten özellikle dikkat çekici. Sıcak bir içecek molası için de uygun.
Tarsus’ta daha uğranabilecek Antik Roma Yolu, Yedi Uyurlar, Taşkuyu Mağarası, Tarsus Şelalesi, Aziz Paulus evi ve kuyusu vardı ama hem hava kararmıştı, hem de biz biraz yorulmuştuk. Adana’ya yöneldik. Otelde biraz dinlenip karnımızı tıka basa doldurmak üzere Ağba restorana geçtik. Aşırı dolu midelerimizle günü sonlandırdık.
2 günlük Adana gezi planı yazımız, gezi planlayanlara yardımcı olacaktır.
Mersin’de Deniz Keyfi, Yapraklı Koy
08 Ekim 2016
Bu sefer Mersin’e deniz sezonunu kapatmak için yöneldik. Önce Tarsus merkezinde daha önce uğrayamadığımız eski kent merkezini ve Aziz Paulus evi ve kuyusunu ziyaret ettik. Kuyu, kesinlikle görmek için ücret ödemeye değmez, biz o hatayı yaptık siz yapmayın.
Tarsus’ta turlandıktan sonra kıyı boyunca ilerleyip Yapraklı koyuna geçtik. Eşyalarımızı otele bırakıp hemen denize attık kendimizi, artık sezon bitmiş olduğu için koydaki kafelerin çoğu kapanmış durumdaydı, deniz keyfi yapan da az kişi vardı. Koyda yeryer soğuk su akıntıları var, Ekim ayında biraz zorlamadı değil ancak yaz sıcaklarında muhteşem hissettireceğine eminim.
Güzel sahil Kasabası; Taşucu
Yapraklı koy konaklamamızı yaptığımız Palm Beach Otel çalışanları akşam için Taşucu’na gitmemizi önerdiler. Bir Liman kasabası olan Taşucu’nda hem Kıbrıs’a giden gemilerin kalktığı bir liman var, hem hareketli bir kasaba merkezi hem de yazlıklar ve otellerle dolu upuzun bir plaj. Plaj yürüyüşünü rüzgar nedeniyle kısa tuttuk. Limana yakın, bir mekanın üst katına çıkan merdivenler, oradaki çok göze çarpmayan Hayal restoran dikkatimizi çekti. İç güdülerim doğru yere götürmüş, balkondan deniz manzarasına karşı birşey yiyip içkilerimizi yudumladık.
9 Ekim 2016
Sabah deniz sezonunu kapatıp, duşumuzu alıp ayrıldık Yapraklı Koy’dan, koyu çok beğendik, Mersin gezilecek yerler listenize almanızı öneririm.
Taşkuyu Mağarası
Taşkuyu mağarası turizme kazandırılalı henüz 3 yıl olmadı. Tarsus’un biraz dışında çorak bir yamaçta yer alan mağaranın içerisi çok rahat şekilde yürüyüş yapılabilecek şekilde düzenlenmiş. İçerisinin darlığı konusunda girişte uyarı var ama örneğin Astım mağarasına göre çok daha ferah ve çok daha güzel fotoğraflanıyor (yer yer trabzanlarının olmamasını dilesem de). Gördüğüm mağaralar içerisinde ulaşımı en kolay olanlardan, en az yürüyüş gerektirenlerden biri, onlarca, yüzlerce basamak inmek çıkmak gerekmiyor. Mersin gezi planınıza dahil etmenizi öneririm.
Güncelleme Nisan 2017
Tarsus Saint Paul evi ve kuyusu atlanmış
Haklısınız Hikmet Savatlı, uğrayamadıklarımızdan olunca belirtmeyi de unutmuşuz, ekledik.
Elinize sağlık. Bir bakmak isterseniz bu da benim gözümden Mersin: yollarbenimumudum.com/mersin-gezisi/