Adını 1320’de İzmit’i fetheden Akça Koca’dan alan Kocaeli, 2 milyona yakın nüfusuyla Türkiye’nin en kalabalık şehirlerinden biri.
Yeşili ve denizi bol şehirlerden biri olan Kocaeli’nin Marmara Denizi ve Karadeniz’de kıyısı bulunuyor.
Mavi bayraklı Kandıra ve Karamürsel sahilleri, Marmara bölgesindeki deniz turizminde, Kartepe’ de yer alan kayak tesisi ise kış turizminde önemli bir rol oynuyor.
İstanbul, Yalova, Bursa ve Sakarya’ya komşu olan Kocaeli, yakın çevreleri gezip görme imkanı da sunuyor.
Kocaeli’nde Nerelere Gidilir?
İzmit:
Körfezin doğu kıyısında yer alan merkez ilçe İzmit (Eski adıyla Nicomedia), M.Ö 12. yy’dan bu yana büyük bir tarihe şahit olmuş şehirlerden biridir.
Denizle iç içe olan bu güzel ilçenin içinden geçen tarihi tren yolu ise şuan yürüyüş yolu olarak kullanılmaktadır.
Yürüyüş yolu boyunca ve sahilde bulunan cafelerde çayınızı, kahvenizi yudumlayabilir, şehrin ve denizin keyfini doya doya çıkarabilirsiniz.
İzmit civarında yer alan Yuvacık Barajı’nda doğayla iç içe piknik yapabilir, Küçük ve el değmemiş kasaba güzelliğine sahip Değirmendere Sahili, Karamürsel Ereğli’de sahil boyu yürüyüş yapabilir, balık tutabilirsiniz.
İzmit’ten ayrılırken dostlarınız için hediyelik pişmaniye ve saray helvası almayı unutmayın.
Kandıra:
Kocaeli’nin Karadeniz’e kıyısı bulunan ilçesi Kandıra, yaz aylarında tatilcilere ev sahipliği yapıyor.
Deniz turizminin yaygın olduğu Kefken ve Kerpe beldeleri, yazın bolca turist ağırlıyor.
Kefken ve Kerpe’de yer alan otellerde ve pansiyonlarda konaklayabilir, halk plajları ve özel beach club’larda denizin keyfini çıkarabilirsiniz.
Kartepe:
Marmara’nın en büyük 3. dağı olan Kartepe, son yıllarda kış turizminde önemli merkezlerden biri haline geldi. Büyük bir kayak merkezi kurulan ilçenin kışı da baharı da yazı da ayrı güzeldir.
Kayak merkezinin yanı sıra Alabalık tesisleri, yöresel kahvaltı mekanlarıyla da hafta sonu bolca ziyaretçi ağırlayan Kartepe, doğal güzellikleriyle göz kamaştırıyor.
Kartepe beldesi olan ve aşıklar diyarı olarak anılan Maşukiye ise yemyeşil doğası ve mis gibi havasıyla küçük tatiller için oldukça güzel bir alternatif.
Hereke:
İstanbul’a yakınlığıyla bilinen Hereke’de balık yemenin keyfi bir başkadır. Güzel bir ziyafetten sonra sahilde bulunan çay bahçelerinde gün batımını izleyebilirsiniz.
Darıca:
Sabiha Gökçen Havaalanı’na 15 dk mesafede olan Darıca, 16 km’lik kıyı şeridine sahiptir.
Darıca Sahili’nde 1896’dan kalma tarihi bir deniz feneri bulunmaktadır.
Sahil boyunca çay bahçeleri ve restaurantların yer aldığı Darıca, İstanbulluların da sıkça ziyaret ettiği Kocaeli ilçeleri arasında yer almaktadır.
Tarihi rum köşklerinin güzelleştirdiği ilçede 200.000 metrekare içerisinde kurulu Darıca Hayvanat Bahçesi yer almaktadır. 200 çeşidin üstünde 3000 hayvanın yer aldığı hayvanat bahçesi, küçükten büyüğe herkesin keyifle vakit geçireceği tesislerden biridir. Ayrıca 150’den fazla bitki çeşidiyle Türkiye’nin sayılı botanik parklarından biri Darıca’dadır.
Pişmaniyesi, çıtır çıtır simidi başta olmak üzere yöresel lezzetleriyle, doğasıyla, tarihiyle meşhur olan Kocaeli’yi mutlaka gezmek görmek gerek.
Kocaeli’ne ulaşım ise çok kolay;
Uçakla İstanbul’a gelip Kocaeli’ne aktarma yapmak eskidendi. Kendi havaalanına henüz birkaç sene önce sahip olan Kocaeli, Cengiz Topel Havaalanı’ndan misafirlerini karşılıyor ve uğurluyor. Şimdilik kısıtlı rotasyonlarda seferleri bulunan Kocaeli Cengiz Topel Havaalanı’na Sunexpress ile kolayca uçabilirsiniz.
Bol yeşilli, bol mavili ve lezzet dolu bir deneyim yaşamak istiyorsanız Kocaeli’ne mutlaka uğramalısınız.