Kahire müzesi, Kahire seyahatiniz sırasında uğramayı ihmal etmemeniz gereken yerlerin başında geliyor. Kahire müzesi giriş ücreti 120 Mısır poundu (Kasım 2018’de yaklaşık 35 lira). Müzeye fotoğraf makinesi sokmak istiyorsanız ayrıca ödeme yapmanız gerekiyor (cep telefonu için değil). Ben gerek görmediğim için fotoğraf makinemi emanete bıraktım, aslında ücretli olmamasına rağmen çıkışta geri alırken ufak bir ödeme yapmam gerekti (bahşiş). Müze içerisindeki mumya bölümü için ayrıca bilet alınması gerekiyor. Mumya bölümü giriş ücreti ise 150 Mısır poundu.
21/10/2018
Kahire müzesi iki katlı büyük bir bina ve her kat çepeçevre odalara açılan 3 ana holden oluşuyor. Bölüm bölüm yenileme yapmaya çalıştıkları görülebiliyor. Henüz yenilenmemiş bölümlerde sergilenen nesneler, içten aydınlatması olmayan, camları hayli eskimiş, çok yansıma yapan dolaplarda kalmış. Müzenin en yakın tarihe dair bölümü Antik Yunan devri. Odak noktası ise kendisini en iyi şekilde günümüze taşımış uygarlık olan 5000 yıllık Antik Mısır uygarlığı. Kahire gezilecek yerler listenize mutlaka alın ve yarım gün kadar zaman ayırın Kahire müzesine.
Müze Rehberleri
Ben müzeyi önce rehberle gezdim, sonra rehberi uğurlayıp kendim devam ettim. Kahire gezi rehberi bahsettiğim üzere Pink Flower Travel ayarladı benim gezilerimi. Şehir merkezindeki Kahire müzesini gezmek için tur ya da rehber elmanıza gerek yok elbette, ulaşımı da kolay mekanın. Ancak bilgilenme adına rehber tutmanızı öneririm. Müze içerisinde dolaşan ve 2 saatlik turlar öneren rehberler var, onlardan biri ile anlaşmanızı öneririm.
Mısır piramitleri turu sırasında tarihsel süreci anlatan rehberim Kahire müzesinde detayları, sembolleri, ritüelleri anlattı. Müzenin en dikkat çekici ve önemli nesnelerini gezdirdi, gösterdi. Küp şeklindeki güçlü heykeller, tanrı kralı başının arkasından kollayan kuş, yaklaşık 5000 yıllık ekmek, inek memesi emen adam, bir çok detayda sunulan kadın erkek sevgisi gibi birçok şeyi rehbersiz atlayabilirdim. Fotoğraf çekmeye de yardım ediyorlar elbette.
Tutankhamun Mezarı
Kahire müzesinde sergilenen en önemli şeylerden biri Tutankhamun’un mezarı ve hazineleri. Hikayesi çok fazla anlatılmamış tabelalarda. Rehbersiz gezenler için ben buraya kısa bir özet bırakayım. Milattan önce 1336 ile 1327 yılları arasında, 9 yaşından öldüğü 18 yaşına kadar Mısır krallığı yapmış Tutankhamun’un mezarını önce soyguncular değil, arkeologlar bulmuş.
Mezar, iç içe geçmiş 4 ahşap oda, onların içerisinde taş lahit, onun içerisinde de iç içe 2 tabut şeklinde yapılanmış. En içte de mumyalanmış halde Tutankhamun’un naaşı. Mumya Kahire müzesinde değil, Luxor müzesindeymiş. Mezar içerisinde bulunan hazineler ve tabutlar ayrı bir odada sergileniyor ve o odada fotoğraf çekmek yasak. Kahire müzesi için hazırladığım aşağıdaki videoda bu bölümü özel olarak anlatmaya çalıştım.
Mumyalar – Kahire Müzesi
Kahire müzesinin iki ayrı mumyalar bölümü var, hayvan mumyaları kısmı için ilave ücret ödenmiyor, insan mumyaları bölümü ise ayrıca bilete tabi ve müze giriş ücretinden daha pahalı. Her iki bölümün de son derece dikkat çekici olduğunu belirtmeliyim.
Ben önce insan mumyalarının sergilendiği bölüme girdim, fotoğraf çekmek yasakmış ama ben fotoğraf çektikten sonra öğrendim bu durumu. Bazılarında saçı bile üzerinde duran binlerce yıllık bedenleri ben çok ilginç buldum. 15 kadar mumya vardı içeride.
İnsanların hayvanlarını mumyaladıkları bölüm belki insan mumyalarından daha bile ilginçti. Kedi, köpek, kuzu, kuş, maymun mumyaları vardı. En ilginç bulduklarım ise kocaman balık ve timsahın mumyaları oldu.
Rehberle gezdikten sonra, rehberi gönderip kendi başıma gezmeye devam ettiğim Kahire müzesi seyahatimin en keyifli bölümlerinden biriydi.
Comment(1)