1. Home
  2. Mekanlar
  3. Mısır
  4. Kahire
  5. Kahire Gezi Rehberi – Kahire Gezisi Notları 1

Kahire Gezi Rehberi – Kahire Gezisi Notları 1

5

Rehber niteliğinde çok yazı yazmıyorum ama bu sefer seyahat notlarına Kahire gezi rehberi ile başlamak istedim. Bu yazıda gezilecek yerlerin kişisel olarak hissettirdiklerinden çok, seyahatinizin ana hatlarına yardımcı olacak bilgileri kısa kısa paylaşmaya çalışacağım. Kahire’ye bir iş nedeniyle seyahatim çıktı. Erken gidip öncesindeki hafta sonu gezdim. Seyahatim 19-22 Ekim 2018 tarihlerinde gerçekleşti.

Kahire’ye neden gidilir sorusuna da çok kısa cevap vereyim. Dünyanın 7 harikasından günümüze ulaşan tek yapı olan Keops Piramidi orada. Tek başına bile seyahat nedeni ama tek neden bu değil, gezilecek çokça yer var.

Mısır Vizesi Nasıl Alınır?

Mısır vizesi zor alınır. Daha doğrusu ciddi zaman alır. İş seyahati olarak gitmem gerekmese muhtemelen hiç girişmeyeceğim bir süreç Mısır vizesi konusu. Çok fazla ya da ekstrem evrak istemiyorlar aslında, formu doldurup gerekli ekleri hazırlayıp iletiyorsunuz. Ondan sonra bekleyiş sürüyor. Benimki tam 6 hafta sonra geldi ve pasaportum bu süre boyunca onlarda idi. Ancak arada seyahate gitmeniz gerekirse pasaportu alıp, vize geldiğinde basılmak üzere geri verebiliyorsunuz. (Memleketimizde artık çift pasaport çıkartma imkanı olduğunu hatırlatayım, bir pasaportu vizeye verip diğeri ile seyahate çıkabilirsiniz.)

Eskiden bizlerden vize istemeyen Mısır, son dönemde yaşanan politik gelişmeler sonrası hayli zor vize verir oldu. 2013 yılında Büyükelçimiz istenmeyen kişi ilan edilerek kovuldu ve yerine tekrar bir büyükelçi gitmedi.

Kahire Gezi Rehberi - Tahrir Meydanı

Kahire’de Ulaşım ve Trafik

Kahire’ye ulaşım konusuna pek değinmeyeceğim Kahire gezi notları içerisinde, uçakla kolaylıkla ulaşabilirsiniz demekle yetineyim. Kahire içi ulaşım, trafik nedeniyle aşırı zaman alıcı ve kaotik bir hal alabilir. Trafiğin durumu nedeniyle araç kiralama fikri üzerinden pek durmamanızı öneririm. Taksi ile ulaşım ise dolandırıcılığa çok açık olduğu için can sıkıcı olabilir, önerim Uber tercih etmeniz.

Kahire’de çok yaygın olmasa da etkin bir metro ağı ve yaygın bir otobüs ağı da var. Otobüslerin durumu çok iç açıcı olmadığı için pek önermem.

Gezmek için benim önerim araç, sürücü ve rehber içeren turlardan faydalanmanız. Gelir seviyesi hala bizden düşük olan Kahire’de özel turları bile uygun maliyet ile gerçekleştirebilirsiniz. Kahire turları ya da Cairo tours olarak arama yaparak bolca firma bulabilirsiniz. Ben Pink Flower Travel firmasını öneririm, araç, sürücü ve rehber kalitesinden ziyadesi ile memnun kaldım.

Kahire Gezi Rehberi, Gize Piramitleri Sfenks

Kahire’de Nerede Kalınır?

Kahire şehri aslında 4 ana bölümden oluşuyor. Piramitleri de içeren Gize, şehrin merkezi kabul edilen Downtown, tarihi başkent olan Heliopolis ve Maadi. Bir de yeni yapılmakta olan Yeni Kahire var. Ben Kahire müzesi gibi görülmesi gereken bir çok yeri içeren Downtown bölgesinde kalmanızı öneririm. Böylelikle ulaşım araçlarına gerek kalmadan, yürüyerek birçok yere ulaşabilirsiniz.

Ben merkezi, uygun fiyatlı bir konaklama tercih ettim ve araştırmam sonucu Talaat Harb caddesi üzerindeki Golden Hotel’de kalmaya karar verdim. Nil nehri, Kahire müzesi, Tahrir meydanı gibi görülmesi gereken birçok yere yürüme mesafesindeki otel tarihi bir binanın 3 ve 4ücü katlarındaydı, temiz ve düzgün servis veriyordu. Kahire’de ekonomik konaklama (budget accommodation Cairo) için çok iyi.

Para ve Alışveriş – Kahire Gezi Rehberi

Kahire’ye vardığımda düzgün kurdan bozmayacaklarını düşündüğüm için havalimanında para bozdurmadım. Şehre geldiğimde ise döviz bürolarının pek var olmadığını anladım, bankaların ise çalışma saatleri kısıtlı doğal olarak. İnsanlara sorduğumda ise atm cihazlarına yönlendirdiler beni. Ben de çok yıldızlı otellerden birine girdim elimdeki parayı bozdurmak için, resepsiyon görevlisi de, otel içinde bulunan atm makinesine yönlendirdi. Fark ettim ki birçok atm cihazı direk para bozabiliyor, özellikle otel ve müze dolayında olanlar.

Kahire’de alışverişte genelde nakit kullanmak ve yemek dışındaki alışverişlerde pazarlık etmek gerekiyor. Kredi kartı ise nadiren geçerli oluyor. Talaat Harb caddesi gündelik alışverişler için, Han El Halili çarşısı ise yerel ve turistik alışverişler için uygun.

Kahire Gezi Rehberi, Kahire Para Çevirici ATM cihazı

Gezilecek Yerler

Elbette Kahire gezilecek yerlerinin en önemlisi, hayatta kalan tek dünya harikası olan Keops Piramidi aynı zamanda Unesco dünya mirası listesinde. Kahire’de bir Unesco dünya mirası daha var, Old Town adıyla bölge, İslami bölge adıyla da anılıyor. Genelde bu bölge gezilecek yerler listelerinde yer almıyor ama ben Kahire gezi rehberi yazımda özellikle değinmek istedim.

Gezinize Saqqara bölgesindeki eski piramitlerden (basamaklı piramit) başlamanızı ve bu mezar geleneğinin gelişimini takip etmenizi öneririm. Daha yeni olan Gize piramitleri bölgesine daha sonra geçin. Kahire müzesi ziyaret mutlaka Kahire gezi planınızda yer alsın. Kahire Kalesi (ve içerisindeki Mehmet Ali Paşa Camii – Muhammed Ali adıyla da anılıyor), Han El-Halili, Tahrir Meydanı, old town içerisinde yer alan Meryem Ana Kilisesi, Sultan Hasan Camii ve Nil nehri kıyıları Kahire gezilecek yerler listenizde yer almalı. Kahire gezilecek yerler ve Kahire müzesi yazılarıma ayrıca bakmanızı öneririm.

Yeme – İçme

Kahire’de yeme içme genelde sokakta, ya da pek oturma yeri içermeyen, sokak tezgahlarının dükkana taşınmış hali gibi yerlerde gerçekleşiyor. Mekanların bir çoğunun alt katı paket servis şeklinde çalışıyor, üst katta restoran servisi oluyor. Shawarma, Hawawshi, Ful, ve özellikle Koshary tatmadan dönmemenizi önereceğim lezzetler. Ayrıca sokak tezgahlarından mumbar ve ciğer de denenmeli. Taze meyve suyu büfelerinin de dikkat çekici şekilde yaygın olduğunu belirtmeliyim.

Yerel restoranlarda ve marketlerin herhangi birinde alkollü içecek satışı yapılmıyor. Turistik restoranlar içki servisi yapıyor genelde bistro ya da cafe adıyla geçiyorlar. Bir de içki satan dükkanlar var, bunlar sadece alkollü içecek satışı yapıyorlar (örneğin Drinkies zinciri), bolca çeşit barındırıyorlar, genelde gece 2’ye kadar açıklar.

Gece Hayatı

Kahire Gezi Rehberi - Kahire Gece Hayatı, Kahire Nargilecileri

Kahire adeta hayatın durmadığı bir yer, gece gündüz şehir son derece hareketli. Şehrin farklı yerlerine yayılmış çok meşhur barlar, canlı müzik mekanları geç saatlere kadar hareketli oluyormuş. Kumarhaneler de var. Ben oralara uğramadım. İlk gece en çok tercih edilen yerlerden olan Nil nehri kenarına indim. Özel kiralayabildiğiniz ya da büyük gruba dahil olabildiğiniz bir çok tekne var. Tekneler güçlü ses sistemleri ve ışıklandırma sistemi ile donatılmış, bir saat kadar süren bol göbek atmalı turlar vadediyorlar.

En geleneksel gece etkinliği ise nargile mekanları. Sokak aralarına yayılmış mekanlarda, gazoz, çay, nargile son derece rağbet görüyor, boş masa bulmak bile kolay değil. Bu geleneksel Kahire gece etkinliğini denemenizi öneririm.

Comment(5)

  1. Aciklamalarinuz çok güzel ve yol gösterici. Ancak sormak istediğim bir şey var bazı yorumlarda bayan olarak gezmenin biraz sıkıntılı olduğuna dair şeyler paylaşılmış. Bu konu ile ilgili yorum ve tavsiyelerinizi merak ediyorum.

    1. Asuman hanım selamlar.
      Bu seyahatte ne yazık ki karım bana katılamadı, tek erkek olarak gezmem gerekti. Mısır’da kadınlar hayatın içerisinde ancak Türkiye’de olduğu kadar değil. Mısır’da bir Türk kadının, örneğin Türkiye’de gezecek yalnız bir İsveçli (tip olarak farklı görünüp dikkat çekeceği için) kadından daha fazl sıkıntı yaşayabileceğini pek sanmıyorum, ancak biraz ilgi görebilir. Ben ters bir durum gözlemlemedim ve özellikle turistik bölgelerde sıkıntı çıkabileceğini hiç sanmam.

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir