1. Home
  2. Mekanlar
  3. Mısır
  4. Hurghada
  5. Mısır Gezi Notları – Kahire Gezisi Notları 5

Mısır Gezi Notları – Kahire Gezisi Notları 5

0

Seyahatlerim sonrasında, o seyahatle ilgili, daha doğrusu ülke ile ilgili ilginç gelen konuları kısa notlar halinde derliyorum. Mısır gezi notları da Kahire gezisi sırasında dikkatimi çeken, farklı ve kayda değer bulduğum notları içeriyor.

Trafik

Gördüğüm en kaotik trafiğe sahip yerlerden biri, Hindistan ile yarışır durumda. Şerit, far gibi öğeler pek kullanılmıyor, yaya geçidi hem kullanılmıyor, hem de pek yok. Trafikte hem araçların birbirlerine, hem de yayaların araçlara sağladığı özel alan, mesafe son derece az, insanlar üzerine atlıyorlar. Kaosun boyutuna güzel bir örnek, döneceği sapağı kaçırmış aracın üç şerit yolda orta şeritten (sağ şerit değil) geri geri gitmesiydi.

Bizim memlekette de trafik hayli kaotiktir, Avrupa’dan, Amerika’dan gelen kişilerin direksiyona geçmesi pek kolay değildir. Memleketten antrenmanlı ben, araç kiralayıp kullanmayı hiç düşünmedim. Sürücülü ve rehberli araçla gezdim, Kahire gezi rehberi yazımda belirttiğim üzere.

İşgücü – Mısır Gezi Notları

Ciddi bir iş gücü fazlalığı ve bunun verimsiz kullanımı söz konusu. Katkısı pek olmayan, memleketimizde artık unuttuğumuz bazı işler devam ediyor, mesela tuvalette havlu tutan adam vardı. Markette, kasada, kasiyere ilave torba tutan çalışan vardı. Sokakta tekerlekli tezgahta yemek satan adamın bile yanında çalışan vardı.

Kahire Gezi Rehberi, Kahire Para Çevirici ATM cihazı

Para bozdurma makineleri var. Evet, tezatın böylesi 🙂 Torba tutan adam ekonomi içerisinde kendisine yer bulabilmişken döviz bürolarının ülkede yeri yok. Para bozdurma işi için ya mesai saatlerinde banka şubesine başvurmanız gerekiyor, ya da para çekme/bozdurma makinelerine. Elimdeki avroyu makinenin gözüne koydum, bana karşılık olarak Mısır poundu verdi cihaz. İnsanın artı değer katmadığı bu işi otomatize etmişler ama tuvalette havlu tutan kişi hala var. Bence en ilginç Mısır gezi notu bu.

İçki

Mısır kültürü, antik mısır, biranın mucidi, yeryüzünde içki üreten ilk halk, ancak içki gündelik yaşamda ortalıkta hiç yer almıyor. Nehir kenarında vakit geçirenler, kafelerde bir şeyler içenler alkollü içecekler tüketmiyorlar, marketlerde de satılmıyor. Alkollü içecekler sadece alkol satma yetkisi olan dükkanlarda satılıyor, mesela drinkies ve bu mekanlarda hem çeşit bol, hem de dükkanlar gece 2’ye kadar açık. Fiyatlar elbette bize göre hayli ucuz.

Günlük Yaşam

Mısır’da kış başlangıcıydı seyahat ettiğim tarihlerde, hava 30 derece dolaylarına düşmüştü. Ben direk şort giymeye geçtim ve ilk gün gördüm ki şehirde şort giyen benden başka kimse yoktu. Genel olarak gayet muhafazakar giyiniyorlar ancak kara çarşaf tercih edenlerin oranı Türkiye’dekinden az, başörtüsü kullanımı ise biraz daha fazla.

Kahire gezilecek yerler yazımda da bahsetmiştim şehirde bir Hristiyan bölgesi var, hemen hemen Hristiyanlığın kendisi ile yaşıt.

Sebil geleneği sürüyor. Alışveriş bölgelerinde en dikkat çekici şey dükkanların önünde, üzerine bardak bağlanmış şekilde duran sebiller, üstelik termoslular ki zaten yaz sıcağında başka türlüsü zor.

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir