1. Home
  2. Mekanlar
  3. Çin
  4. Hav maç dis (Çin Gezisi Notları) 6 – Genel Notlar

Hav maç dis (Çin Gezisi Notları) 6 – Genel Notlar

0

Çin Gezisi Hakkında

Son olarak dikkatimizi çeken bazı şeyleri de Çin gezisi notları olarak toparlayayım. Yapılan apartmanlar, bizdeki lüks toplu konutlardan boyut olarak çok farklı değil, belki biraz daha büyükler ama görünüm olarak oldukça farklı. Mimariye bütçe ayırmışlar, bizdeki gibi birbirinden çok az farkı olan, estetik kaygısı gütmeyen binaları tercih etmemişler. Kiralar feci yüksek, böylesine ucuz bir ülkede 80 metrekare ev için 1200TL ödemek gerekiyor. Çamaşırların evlerinden camının dışına asılıyor olması da dikkatlerden kaçmıyor. Kaldırımlarda mutlaka kabartma şeritler halinde bir sıra taş döşenmiş, yol kenarına ulaşınca ise bunlar şeritlerden yarım küreciklere dönüşüyor. Tahmin edebileceğiniz üzere körler için ve gittiğimiz her yerde vardı bu uygulama.

Alfabeleri binlerce karakterden oluşuyor ve gazete okuyabilmek için yıllarca eğitim görmeleri gerekiyor. Rehberimiz alfabenin değiştirilmesinin hiç düşünülmediğini söylüyor ama telefonundan mesaj yazarken Latin alfabesini kullanıyor. Buna mecburlar, örneğin Yang Rou (羊肉) yazmak için Latin alfabesindeki halini yazmaya başlıyor, çıkan semboller içinden gerekeni seçiyorlar. Simten aslında alfabe değişikliği yapmayı denediklerini ama karakterlerin aksanı da içerdiğini söylüyor. Yani Latin alfabesinde Yang olarak yazılan karakterin‘dan başka sembolleri de olabiliyor ve anlamları bambaşka. Çince öğrenmek isteyenlere kolay gelsin.

Çin Gezisi Notları Gelişmiş PekinÇin’i ziyaret etmek isteyenlere yanlarında mutlaka harita bulundurmalarını tavsiye ederim. Tabelaların hepsinde Latin alfabesinde yazılışları var. Metro gayet iyi işliyor ancak iş çıkış saatlerinde son derece kalabalık. Taksiler her şey gibi ucuz, hiç tereddüt etmeden güvenle kullanın fakat taksicilerle iletişim çok kolay değil, yanınızda mutlaka gideceğiniz yerin Çince yazılışı olsun, bazen o bile yeterli olmuyor, bu durumda haritada yerini göstermek fayda sağlayabiliyor fakat bizde bir seferinde bu bile işe yaramadı, başka taksi bulduk. Bizim oradayken aklımıza gelmeyen bir yöntem de kişisel rehber tutmak, turlara katılan Çinli rehberlerin mutlaka boşta arkadaşları vardır ve çok makul bir fiyata size gün boyu eşlik edip rehberlik ve tercümanlık yapabilir. Düzgün yemek yemek istiyorsanız da kesinlikle tur grubundan ayrılmalısınız (eğer tur ile gittiyseniz), kendi başımıza yediğimiz her şey turun sağladığı yemeklerden çok daha lezzetliydi. Bizim atladığımız bir konu da burada dünyanın tüm mutfaklarının yer aldığı gerçeği. Elbette buraya gelip İtalyan yemeği yiyecek değildim ama daha ucuza teppenyaki yapılabilecek bir yer bulamazsınız. Teppenyaki, Japon mutfak geleneklerinden aşçının önünüzdeki tezgâh biçimli ocakta yemeğinizi biraz da şov yaparak pişirdiği yöntem. Hani polis akademisi filminde, en üst rütbedeki adam fanus şeklinde akvaryumdaki balığını tezgâhın üzerine bırakıp haşlanmasına neden oluyordu, işte o sahnedeki yemek usulü bu. Dünyanın her yerinde son derece pahalı, bu yemek en ucuza Çinde yenir. Artık bunu yapmak için tekrar gelmemiz gerekecek buralara.

Çin Yaşam Tarzı

Pekin Yazlık Saray Pekin Gezilecek yerlerSimten’in bizi yemeğe götürdüğü akşam Metin bize kısa süre katılabiliyor, üstelik bir diş sıkıntısı çekmekte. Restoran sonrası gittiğimiz bara eşlik etmemeyi tercih ediyor. Meksika mekânı, çoğunlukla yabancılar var, Margarita’larımızı alıp gecenin en keyifli kısmına, sohbete dalıyoruz.  Çin yaşam tarzı üzerine sorularımızı sıralıyoruz. Çinlilerin kabalığından başlıyoruz, kalabalık olmaları ile alakalı olduğunu belirtiyor Simten, hayatta öne geçmek için nezakete vakitleri yok. Nezaketten nasiplerini almamış olmalarının sonucu olarak açık sözlüler, bir şeyi beğeniyorlarsa çekinmiyor söylüyorlar, karımın gözleri de nasibini almıştı zaten bu övgülerden. Yaşamları genelde toplu düzendeymiş, mahalleler halinde yaşıyorlar, ev dedikleri aslında oda. Restoran miktarının çok olmasının temel nedeni de bu yaşam. Ortak mutfak var ve kimse uğraşmıyor, evlerine giderken alıp gidiyorlar ya da dışarıda yiyorlarmış. Tuvaletler de ortak, temizliğini ise devletin maaşlı elemanı yapıyor. Gecenin bir vakti tuvaleti gelen yaşlı adamın evinden çıkıp ortak tuvalete gitmesi zor bence ama alışmışlar.

Aralık 2010

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir