İş sebebiyle birçok kez gidince artık bir Dubai gezilecek yerler yazısı derlemeye karar verdim. Öncelikle genelde akıllara yanlış yerleşmiş bir konuyu netleştireyim, düzelteyim, Dubai zenginliğini turizm ve ticaret ile kazanıyor. Yer altı zenginlikleri, petrol ya da doğal gazla değil, lakin pek yer altı kaynağı yok. Petrol zengini olan Abu Dabi, onların Dubai üzerindeki etkisine de değineceğim bu yazıda.
Zenginlik turizm ve ticaret ile, üstelik de çöl ortasında nasıl gelir? Elbette insan yapımı devasa projelerle gelir. Dubai gezilecek yerler listenize elbette müze gibi duraklar ekleyip yerel halkın yaşamı hakkında bilgilenebilirsiniz (ki önerilim arasında çöl safarisi de var) ama genel olarak bir kültür turu olmaz Dubai ziyareti. 2017 Ekim ayı ile 2018 Şubat ayları arasında gerçekleştirdiğim seyahatler neticesinde oluştu bu Dubai gezilecek yerler listesi. Dubai seyahati planlayanlara baştan not düşeyim, çok pahalı bir yere gidiyorsunuz. Ortalama günlük turist harcamasının 500 dolardan fazla olduğu rapor ediliyor (Antalya için ise 50 dolardan az).
Dubai Mall
Elbette alışveriş merkezlerine gideceksiniz Dubai’de bunlardan en önemlisi de Dubai Mall. Görülmesi gereken birkaç yeri birden içeriyor, kendisi, Burj Khalifa, Dubai Çeşmesi ve Souk al Bahar. İçerisinde yüzlerce dükkan ile beraber bir cephesi dışarıdan da görülebilen (önünde fotoğraf şart), bir akvaryum ve buz pisti de barındırıyor AVM. Akvaryum gişesinden dünyanın en yüksek binası Burj Khalifa’nın manzara kulesine çıkış bileti de alınabiliyor. Ekonomi notunu da hemen ekleyeyim, Khalifa Abu Dabi emiri, Dubai’ye yaptığı yardımlar nedeniyle Burj Dubai adıyla başlayan inşaat Burj Khalifa adıyla bitirilmiş.
Dubai Mall’ın bitişiğindeki gölet havuzda, akşamları her yarım saatte bir su gösterisi oluyor (Dubai Fountain). Ücretsiz bu gösteriyi izlemek için en iyi yer, birinci katta yer Apple dükkanının içerisinden geçilerek ulaşılan balkon, Burj Khalifa’yı izlemek için de doğru yer. Havuzun diğer tarafında ise Souk Al Bahar adında, neredeyse tamamen restoranlardan oluşan bir mekan daha var, su kenarında masaları olan yerler de var, bina içerisinde olan da.
Mall of Emirates
Mall of Emirates, açıkçası Dubai Mall kadar aktiviteli değil, öne çıkan özelliği kayak sahasına sahip olması. Evet, çölün ortasında biz kayak pisti. Üstelik kayak yapanları izleyebileceğiniz pencereler de var. Cheesecake Factory restoranının direk olarak kayak pistine bakan masaları var.
Gördüğüm en büyük Carrefour mağazasının da AVM içerisinde olduğunu belirtmeliyim. Hem hediyelik eşya, hem de diğer şeyleri almak için uygun fiyatlı. Dubai gezi notları başlığında dikkat çekici bulduğum notları ayrıca paylaşacağım, burada deniz mahsulleri reyonunun müthiş olduğunu belirtmekle yetineyim, sadece görmek için bile girilmeli bence.
Dubai Marina ve JBR
Dubai gezilecek yerler listenize marina bölgesini mutlaka eklemenizi öneririm. Kenarındaki AVM, Dubai’deki devasa AVM’lere kıyasla hayli ufak kalan bir alışveriş merkezi, üstelik bina ya da mimari olarak da bir çekiciliği yok. Ama özellikle en üst katından sunduğu manzara harika. Önce oraya gitmenizi öneririm.
Marina Mall karşısı kara parçası ada, arada kalan bölüm ise yatların yanaştığı, park ettiği bölge. Elbette çevreleyen binaların hepsi uzun uzun, yatların ise nerede bittiği görünmüyor. Özellikle akşamları manzara nefis.
Adanın deniz tarafında bulunan kumsal bölüm ve arkasındaki mağazalarla dolu sokak da Dubai gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalı. JBR, JBR Beach ya da The Beach adları ile anılıyor bölge.
Miracle Garden (Dubai Mucize Bahçe)
Guiness rekoru sahibi Mucize Bahçesi, Miracle Garden giriş ücreti kişi başı 40 dirhem. Kocaman bir çiçek bahçesi burası, farklı bölümleri farklı temalarla düzenlenmiş. Bazen çocuk hikayeleri, bazen evler, nesneler. İçerdiği A380 kopyası ile de (çiçek düzenlemesi olarak) Guiness rekorunu kazanmış.
Kalabalık bir grup ile birlikte, bol bol fotoğraf çekerek ya da fotoğraf sırası bekleyerek birkaç saatte gezebilirsiniz bahçeyi. Ben çok keyif alarak ve ciddi bol fotoğraf çekerek gezdim, öneririm. Mekanın yanında bir de Dubai Kelebek Bahçesi (Dubai Butterfly Park) var, ben gezmedim, aklınızda olsun.
Global Village – Dubai Gezilecek Yerler
Benim en ilginç bulduğum yer Global Village oldu, Dubai gezilecek yerler listenize mutlaka ekleyin. Global Village giriş ücreti 15 dirhem. Tema park kategorisine alabileceğim bir alışveriş merkezi burası. Geniş bir açık alanda (gündüz sıcağında gelmeyin) ülkelere özel binalar yapılmış, Türkiye binası da var. Binaların mimarisi ve içerisi ülke temalarına göre düzenlenmiş ve o ülkeye dair ürünleri satan dükkanlarla dolu. Genelde orta bölümünde ülke müziklerini canlı olarak icra eden müzisyenler de oluyor. Hem kültürel yansıma yapılmaya çalışılmış hem de ticaret dönsün istenmiş.
Ülke binaları dışında havuz ve havuzda fıskiye gösterisi ve tekne turu, her gün havai fişek gösterisi, her Cuma akşamı (Cuma resmi tatil, Pazar iş günü) konser, her gece dublör gösterileri yapılıyor. Mekanda geniş bir lunapark ve atış poligonu da var. 4 saat kadar süre ayırdık mekana, ülke binalarının tümüne girebilmem için de gösterilere katılmam için de yeterli olmadı. Birkaç kere gitmek gerek.
Madinat Jumeirah
Dubai alışveriş merkezleri arasındaki favorim Burj Al Arab (Yelken otel – Burc El-Arab) yanında yer alan Madinat Jumeirah oldu. Otantik mimarisi, ufak (ya da insani) boyutlu dükkanları, çok geniş olmayan koridorları çarşıda yürüyüş hissi veriyor. Dış kısmı hem yelken otel manzarasını sunuyor hem de su kanalları kenarında cafe ve restoranları barındırıyor.
Özellikle su kenarındaki yürüyüş, sayfiye yerinde olduğunuz hissini veriyor. Yan yana dizilmiş restoranlar dünya mutfaklarını sunuyor. Dubai’de gördüğüm Su ile en iç içe mekan. Çokça bar da var tesis içerisinde.
Burj Al Arab gezisi de eklenebilir Dubai programına ama benim ilgimi çekmedi, ücretlerine bakmadım.
Water Canal Walk
Su kanalı yürüyüş yolu özellikle gece Dubai fotoğrafları çekmek isteyenler için enfes, ancak biz tabelaları izleyerek araba ile mekana ulaşmakta zorlandık, girişi hayli karışık. Saat 22’den sonra mekandaki otoparkın ücretsiz olduğunu not düşeyim.
Su kenarındaki yürüyüş yolunu ücretsiz internet yayını yapan, usb şarj çıkışları olan direklerle hafifçe aydınlatmışlar. Kanalın üzerinden geçen köprülerden birini de şelale olarak hazırlamışlar ve aydınlatmışlar. Tekne geçeceği zaman, şelalelin bir kısmında su kesiliyor ve tekne için aralık oluşuyor. Gökdelenler zengini Dubai’yi gece fotoğraflamak için çok uygun bir yer.
Çölde Akşam Safarisi (Eğlencesi)
Dubai çöl safarisi fiyatları genelde kişi başı 70 doların üzerinde ama internetten araştırınca ve hizmet paketini düşürünce fiyatlar inanılmaz şekilde düşüyor. Biz kişi başı 20 dirhem (yaklaşık 5,5 dolar) ödeyerek Dubai’de çöl safarisi yaptık (Ngorongoro gibi hayvan görülen bir safari değil). Bu fiyata normal şartlarda Dubai’de karnınızı bile doyuramazsınız. Bizim aldığımız paket transfer içermediği için araba ile bize iletilen koordinatlardaki buluşma noktasına gittik. Buluşma noktasında, çöl kenarında 4×4 araçlar bekliyordu. Kendi aracımızı yol kenarına park edelim derken kuma sapladık, usta sürücüler yardımcı olup çıkardılar.
Eğlence 4×4 araçlarla yapılan çöl eğlencesi ile başlıyor, çok sarsıntılı, müziğin son ses açık olduğu bir yolculuk, çelik barlara sıkıca tutunuyorsunuz. Çöl içindeki tesise varınca, araçtan iner inmez üstünüze geleneksel kıyafet koyup onu size satmaya çalışıyorlar dikkat. Mekanda kısa bir deve turu, kum kayağı (gerçi bizim tesisin kayağının kopçaları kopuktu), geleneksel kıyafetle fotoğraf çektirme, açık büfe yemek ve dans gösterileri, cip safari ile birlikte ödediğiniz ücrete dahil. Ayrıca dilerseniz atv kiralayabilir ya da uzun deve turu alabilirsiniz.
Dubai çöl safarisi hakkında ayrıca detaylı yazdım.
Dubai’deki birincil fiyat performans etkinliği bence bu çöl safarisi (transfer dahil olmayan paket alırsanız), üstelik en kendine özgü, yerel olanı da. Dubai gezilecek yerler listenize mutlaka almanızı öneririm.
Comment(2)