Cruise Turları Üzerine; Gemi Turu Hakkında Merak Edilenler
Birçok kez cruise turları katılımınız oldu, bazen arkadaş grubunuzla, bazen ise 7’den 70’e ailece seyahat ettiniz. Hindistan’dan Jamaika’ya, Korint kanalından, Norveç fiyortlarına, Yunan adalarından Halong körfezine kadar bir çok yeri, konaklamalı gemi turları ile keşfettiniz. Farklı tip ve boyutta teknelerle ve farklı şirketlerin işlettiği gemilerle yolculuk ettiniz. Tecrübelerinizi bu tip seyahati merak edenler için bizlerle paylaşmanızı rica edeceğiz.
Sizi cruise turu, gemi turu tercih etmeye yönlendiren nelerdir? Cruise turları, otobüs ya da uçak ile yapılan diğer turlara göre avantajları, dezavantajları nelerdir?
Son yıllarda cruise turlarını tercih etmemizin en önemli nedeni yaşımız olsa gerek. Bu turlarda, otel odanızla birlikte yolculuk yapıyor olduğunuz için, bavul toplayıp açma gibi bir sorununuz olmuyor. Yolculuğun başlangıcında kamaranıza yerleşiyorsunuz ve turun sonuna kadar orada konaklıyorsunuz. Bunun dışında, bir şehirden öbürüne giderken ulaşım problemleri ile uğraşmıyorsunuz, geminiz sizi programdaki yerlere götürüyor. Yemek konusunda da, tam pansiyon konakladığınız için, uygun restoran arama gibi bir sorun olmuyor. Programdaki şehirleri çok detaylı bir şekilde incelemek gibi bir merakınız yoksa, orada kalınan süre içerisinde ana hatları itibariyle şehirleri gezebiliyorsunuz. Kısacası biraz tembel işi ama yaşımız da artık bizleri buraya yönlendiriyor.
Kabin Çeşitleri, Cruise Turları
Tur seçerken nelere dikkat ediyorsunuz? Elbette önceliğiniz gezmek istediğiniz yer ya da tur programının ilginç gelmesi ve fiyat avantajıdır ama mesela oda seçimi yaparken neye dikkat ediyorsunuz?
Cruise turu seçiminde ilk öncelik isteğinize uygun parkuru yapan şirketlerin bulunması oluyor. Aynı parkuru yapan birden fazla şirket var ise, o zaman detaylı fiyat karşılaştırması yapmak gerekiyor. Fiyatı etkileyen önemli bir faktör kamara tipinin seçimi oluyor. Genelde iç kamaralar en ekonomik olanları ancak bunlar gün ışığı almadığından birçok kimse için tercih edilmeme nedeni oluyor. Bir üst kategori dış kabin oluyor. Bu tiplerde kamaranın dışa bakan bir penceresi oluyor ancak bu pencere açılabilir tipte değil. Dış kabinlerin de engelli ve engelsiz tipleri var. Engelli tiplerinde pencere önünde tahliye sandalı gibi bir engel olup görüş açınızı daraltıyor. Engelsizlerde böyle bir olumsuzluk bulunmuyor. Bir üst kategori ise, balkonlu kabinler. Özellikle sıcak iklim kuşağında yolculuk yapıyor iseniz balkonlu kabin çok keyifli. Bunların ötesinde daha lüks kabinler mevcut, süit daireler gibi. Aynı kabinde 2 kişiden fazla konaklama olacak ise, o zaman ranza olayı gündeme gelebiliyor. Bir de kendi deneyimlerime göre, geminin arka tarafındaki kabinler sanki öndekilere nazaran daha iyi oluyor.
Hangi Cruise Gemi Turu Firması?
Cruise gemi turu şirketleri ve onların ürünlerini satan aracılar var. Onlar arasında seçiminizi neye göre yapıyorsunuz?
Hayalinizdeki parkura uygun bir cruise buldunuz, fiyat açısından da mukayeselerinizi yaptıktan sonra üzerinde durmanız gereken önemli bir husus bu cruise şirketinin ve bu turun Türkiye’deki acenteler tarafından pazarlanıyor olup olmadığı. Tur Türkiye’deki acenteler tarafından pazarlanıyor ise, bulunduğunuz yerden turun kalkış limanına ve turun bitiş limanından bulunduğunuz yere kadar olan ulaşımı ayarlamış oluyorlar, rahat ediyorsunuz. Ayrıca bu şirketler rehberlik hizmeti de veriyorlar ki, yabancı dili olmayanlar için bu husus çok önem arz ediyor. Aksi takdirde bu ulaşım organizasyonunu kendinizin yapması gerekiyor. Cruise turları yapan uluslararası önemli firmaların sayısı iki elin parmaklarını bulmaz. Bunların gemileri de genellikle 1000 kişinin üzerinde kapasiteli. Ancak iç denizlerde tur yapmak isterseniz daha küçük gemilerle karşılaşırsınız. Biz bugüne kadar yaklaşık 10 cruise turu yaptık, değişik şirketlerin gemileri ile seyahat ettik. Bunların arasında servis ve hizmet kalitesi olarak en çok Royal Caribbean firmasını beğendik. Ancak yıllar içerisinde, artan rekabet koşulları nedeniyle, firmaların hizmet ve servis kalitesinin değişmekte olduğu da bir gerçek.
Gemiye Biniş İşlemleri
Gemi turu aldık, tur vakti geldi, söylenen saatte limanda olduk. Sonra ne oluyor? Klasik yolculuklara göre cruise gemi turlarında kayıt, biniş, valiz işlemleri nasıl gerçekleşiyor?
İsteğinize uygun bir tur satın aldınız ve sizi geminin kalkış limanında, gemiye kadar getirdiler. Gemiye girişte prosedür genelde şöyle oluyor: turu satın aldığınızda kabin numaranız belirlenmiş oluyor, bu nedenle önce bavullarınızı, kamaranıza götürülmek üzere, gemi personeline teslim ediyorsunuz. Sonra otele check-in yapıyormuş gibi girişiniz yapılıyor; pasaportlar toparlanıyor (toparlanan bu pasaportlar tur sonunda gemiyi terk ederken iade ediliyor), oda kartları veriliyor, ziyaret edilecek yerlerin usullerine göre giriş-çıkış kartları veriliyor, akşam yemeklerini hangi salonun hangi masasında ve hangi oturumda yiyeceğiniz belirleniyor (akşam yemekleri 2 oturum halinde oluyor, ilki 18:30’da ikincisi ise 20:30’da), oda kartlarını kredi kartınızla aktive ediyor ve gemideki bütün harcamalarınızı bu oda kartları ile yapıyorsunuz.
Bu işlemler sonrasında kabininize gidiyorsunuz. Bavullarınız kabininize getiriliyor ve odanıza yerleşiyorsunuz. Gemi hareket eder etmez, sirenler çalıyor ve odanızdaki dolapta bulunan can yeleklerini alarak, oda kapınızın arkasında belirtilen toplanma mahalline gidiyorsunuz. Burada bir güvenlik tatbikatı yapılıyor, katılım mecburi. Can yeleklerinin nasıl takılacağı, acil durumlarda neler yapılacağı öğretiliyor. Tatbikat sonrası serbest kalıyorsunuz. Bu arada, uğranılacak limanlarda geminin organize edeceği kara turlarının programını alıp incelemeye başlıyorsunuz.
Gemi Turu Sırasında Günlük Turlar
Uğranan duraklarda yapılacak geziler için cruise turları ne olanaklar sunuyor? Geminin sunduğu imkanlar dışında olanaklar kullanılabiliyor mu?
Bu turlara alternatif olarak, Türk rehberler de ayrıca tur programı yayınlıyorlar. Bu turlar ilave ücrete tabi ancak bunlara katılım mecburiyeti yok, limanda kendi başınıza gemiden inip dolaşmanız da mümkün. Her akşam kamaranıza geldiğinizde, ertesi gün uğranılacak limana ilişkin bilgileri içeren bir gazete buluyorsunuz. Burada limana varış ve ayrılış saatleri, limanla ilgili bilgiler, gün boyu gemide olan aktiviteler, yerleri ve zamanları, akşam yemeğinde uygulanacak kıyafet standardı, gece gösterileri gibi bilgiler oluyor.
Geminin yanaştığı limanlarda gerek bizzat geminin organize ettiği veya Türk rehberlerin organize ettiği turlara katılmayıp kendiniz gezmek isterseniz, en uygun çözüm hemen liman çıkışında durakları ve bilet satış yerleri olan, ‘hop-on hop-off’ diye tabir edilen, çift katlı turist otobüsleri oluyor. Bunlardan aldığınız bir biletle gün boyu, parkurları üzerindeki duraklarda serbestçe inip dolaşıp daha sonraki otobüse binerek gezmek mümkün. Ayrıca liman çıkışında bekleyen taksilerle de, pazarlık ederek, bir gezi turu oluşturabilirsiniz, mesela Hindistan Maldivler Sri Lanka Turu sırasında grup halinde öyle yaptık. Küçük bir şehirde iseniz yürüyerek dolaşmak da söz konusu olabilir. Tabii kendi başınıza dolaşırken, geminin kalkış saatine dikkat ederek vaktinde gemiye dönmeniz şart.
Gemi Turunda Yeme İçme
Gemi turu esnasında yeme-içme imkanları neler? Genelde alınan tura her şey dahil mi oluyor, yoksa bir nevi hapis durumda olduğunuz alanda fahiş fiyatlı satın almalar yapmak zorunda kalıyor musunuz?
Gemilerde tam pansiyon usulüne göre konaklanıyor. Kahvaltı ve öğle yemekleri tamamen serbest, yani geminin hangi lokantasında isterseniz yiyebiliyorsunuz. Bunlar self-servis esasına göre açık büfe şeklinde oluyor. Gemilerde genelde üst katta gün boyu servis veren bir lokanta ile alt katlarda sınırlı saatler arasında servis veren lokantalar mevcut oluyor. Ayrıca, 1-2 adet de, özel menülü ve ilave ücrete tabi lokanta da bulunuyor. Kahvaltı sırasında verilen çay, kahve, su ve açık meyve suyu haricinde içecekler genelde ücrete tabi. Dışarıdan gemiye içecek sokturmuyorlar, gemidekileri kullanmaya mecbur ediyorlar. Fiyatlar oldukça yüksek. Ancak önerdikleri içecek paketleri var, bunlardan alacak olursanız fiyatlar makul seviyelere iniyor. Akşam yemekleri genellikle alt katlardaki restoranlarda, belirlenmiş oturumda ve belirlenmiş masada yeniyor (ancak buralarda yeme mecburiyeti yok). Buraya şortlu, sandaletli girilmiyor. Bazı özel gecelerde resmi kıyafet de isteniyor. Bu restoranlarda her gün değişen menüden yemeğinizi seçiyorsunuz, garsonlar hizmet ediyor. Yemek kalitesi ve çeşitliliği yönünden biz hiç problem yaşamadık.
Gemilerdeki Etkinlikler
Gemilerde, bireysel ve grup halinde vakit geçirmenizi sağlayacak ne gibi imkanlar, etkinlikler var? Torununuzla da, onun gezi vapuru adını verdiği bu gemi turlarına katıldınız (Karayipler gezisi ve Adriyatik turu). Çocuklar için ne gibi etkinlikler düzenleniyor?
Gemilerin üst katında bir çocuk ve bir büyük yüzme havuzu, jakuzi, güneşlenme terasları, yürüyüş parkuru ve küçük çaplı bir spor salonu hep oluyor. Ayrıca özel terapi salonları (ücretli), güzellik salonları (ücretli) gibi yerler de mevcut. Bunların etrafında kafeler de var. Ayrıca gemi içerisinde de, değişik katlarda, farklı temalı kafeler bulunuyor. Buralarda belli saatlerde canlı müzik ve gösteriler oluyor. Ayrıca bir amfi tiyatro da var. Burada her akşam, 2 seans halinde (akşam yemeğini birinci oturumda yiyenler gösterinin ikinci seansını, yemeği ikinci oturumda yiyenler ise gösterinin birinci seansını izleyebiliyorlar) canlı gösteri yapılıyor (her akşam değişen bir program). Gemide mutlaka bir kumarhane de bulunuyor ve gemi seyir halinde iken kullanılabiliyor. Ayrıca gün boyu çeşitli kurslar (havlu katlama kursu, çiçek yapma kursu, yemek kursu gibi) yapılıyor. Gemilerde mutlaka çocuk kulübü de oluyor ve gün boyu çocukları meşgul ediyorlar. Öyle ki çoğu zaman çocuklar karaya çıkmak yerine günlerini çocuk kulübünde geçirmeyi tercih ediyorlar. Kendi aranızda eğlenmek için oyun salonları da mevcut, ayrıca alışveriş için birkaç dükkan da bulunuyor.
Gemiden Ayrılma
Peki gemi turu esnasında gezilecek yerlere yakın limanlara gelindiğinde gemiye iniş-biniş sırasında özel işlem oluyor mu? Gemiden ayrılma işlemleri nasıl oluyor?
Geminin yanaştığı limanda gezmek için gemiden çıkarken, oda kartınızı bilgisayara okutuyorsunuz ve indiğinizde, o ülkenin gümrük görevlilerine, gemi tarafından verilmiş olan gümrük belgesini gösteriyorsunuz. Aynı işlem gemiye binerken de yapılıyor. Tabii binerken ayrıca çantalar röntgen cihazından geçiriliyor. Cruise turu sonunda gemiyi terk ederken uygulanan prosedür de şöyle: öncelikle son gece, gece yarısından önce, bavullarınızı kamaranızın dışına koyuyorsunuz. Bunları görevliler toplayıp gemiden indiriyorlar. Yine o son gece odanıza, yaptığınız ekstra harcamaların dökümü geliyor. Uygun ise bir şey yapmanız gerekmiyor, söz konusu meblağ kredi kartınızdan tahsil ediliyor. İtirazınız var ise, resepsiyona gidip konuyu çözümlemeniz gerekiyor. Cruise turlarında kişi başına her gün için belli bir servis ücreti alıyorlar. Bazı acenteler bu ücreti fiyatlarına ilave edip satıyorlar, bazıları ise bunu ayrıca belirtiyorlar. Hesap ekstrenizde bu servis ücreti gösteriliyor; bu ücret satın aldığınız fiyata dahil idi ise acentenizin bunu gösteren bir belge vermesi gerekiyor, onunla hesabınızdan düşürtebiliyorsunuz. (yazı sonundaki nota bakınız J )
Sabah gemi rıhtıma yanaştıktan sonra gruplar halinde çıkış işlemleri başlıyor. Önce kabin numaranıza göre hangi salonda toplanacağınız belirtiliyor. Orada pasaportlarınız iade ediliyor ve sıranız geldiğinde gemiyi terk ediyorsunuz. Rıhtıma indiğinizde bavullarınızı bulup işleminizi tamamlıyorsunuz. Turu Türk acenteden aldı iseniz onlar sizi teslim alıp bulunduğunuz şehre kadar getirme işlemini yapıyorlar. Turu doğrudan gemiden satın aldı iseniz geri dönüş konusunu sizin çözmeniz gerekiyor.
Kısa Kısa Cruise Turları Hakkında
Gemi turu esnasında kıyafet açısından dikkat edilmesi gereken bir durum var mı?
Gemide genel bir kıyafet sınırlaması yok, sadece akşam yemeklerinde kısıtlamalar oluyor. Ancak geminin kapalı mekanları çok soğutuluyor (mikrop ürememesi için öyle yapılıyormuş) ve bu nedenle tedbirli olmak gerekiyor.
Deniz tutmasına karşı önlem almak gerekiyor mu?
Gemiler çok büyük olduğu için, normal hava koşullarında hiçbir sallanma hissedilmiyor, sadece çok sert hava koşullarında biraz sallantı olabiliyor. Bu nedenle deniz tutması olayına pek şahit olmadık.
Gemilerde internet erişimi nasıl?
Gemilerde internet olayı problemli; genelde kabinlerde wi-fi olamıyor. Bilgisayar odasına gidip oradaki cihazlardan internete bağlanabiliyorsunuz, onun da ücreti hayli yüksek. Bu nedenle internetle ilgili işlerinizi yanaştığınız limanlardaki wi-fi hatlarından çözümlemek en uygun şekil oluyor.
Cruise gemi turu ile nehir turları arasında temel farklar nelerdir?
Cruise turları ile nehir gemisi turlarını karşılaştırma imkanım pek yok zira Avrupa’da nehir gemisi turu yapmadım ancak başka sebeplerle nehir gemilerinde birkaç kez konakladım. Buradan yola çıkarak öncelikle nehir gemilerinin kabinlerinin cruise gemisi kabinlerine göre çok küçük olduğu, gemi içerisinde seçeneklerin de çok sınırlı olduğunu gerçeğinden yola çıkarak çok keyifli olmayabileceğini düşünüyorum. Ancak Yangtze nehri gibi olağanüstü bir coğrafya ise sözkonusu ise durum biraz farklı, asyadaki nehir gemilerinin da standardı farklı.
Herkese güzel gezmeler dilerim.
Cruise turları linkinden cruise turları ile gerçekleştirilen gezi anılarına ulaşabilirirsiniz.
Eylül 2017
Editör Notu: Ayfer ve Onur seyahatnamesindeki yazıya gelen yorumda bahşiş konusunda şu belirtilmiş;
“Bahşiş zorunlu değil. Öyleymiş gibi görünüyor ama değil. 11 kere cruise yolculuğu yaptım ve biri Amerikan gemisiydi. Geziden önce Amerikan cruise sistemi nasıl diye çok araştırmıştım ve bir yerde tesadüfen bahşiş ödemek istemediğini yazan birine denk gelmiştim. Forumun adi cruisecritic.com. Bu kişiye verilen cevaplara istinaden gemiye binerken biz de çocuklar için bahşiş vermek istemediğimizi belirttik.
Tur bitiminden iki veya üç akşam önce resepsiyondan tipp remove formu isteyip dolduruyorsunuz. Yalnız bu formu alıp yanınızda götüremiyorsunuz. Diğerleri görüp uyanmasın diye herhalde. Orada hemen sessiz ve hızlıca imzalatıp geri alıyorlar.
Bizim tur süresi 25 gündü. İki çocuk iki biz 4x12x25= 1.200 $ tutuyordu. Önce çocuklar için form doldurduk daha sonra personelin genel tutumundan memnun kalmadığımız için kendimiz için de form doldurduk ve bahşiş ödemedik.
Bunun yerine her gün hem de iki kez odamızı temizleyen, kids club de çocukların iyi vakit geçirmesini sağlayan ve restoranda masa bulmamıza yardım edip güler yüz gösteren hoş sohbet eden personele verdik gizlice bahşisleri.”
Cruise Turları
Güney Hindistan Maldivler Srilanka Gemi Turu