El Nido Gezi Rehberi – Filipinler Gezisi Notları 8
Pek gezi rehberi hazırlamıyoruz ama El Nido konusunda çokça araştırma yaptığımız için bir El Nido gezi rehberi hazırlamaya karar verdik.
El Nido’ya Nasıl Gidilir? – El Nido Gezi Rehberi
Genel olarak Filipinler’de ulaşım çok kolay değil, Filipinler’de ulaşım yazımda bundan ayrıca bahsedeceğim. El Nido, bu adalar ülkesinin en turistik yerlerinden biri olmasına rağmen ulaşımı çok kolaylaşmış durumda değil. El Nido’ya temel olarak 3 yolla gidilebiliyor;
- Puerta Princesa havalimanından otobüs ile;
- Coron adasından tekne ile;
- El Nido havalimanından tricycle ile;
Puerto Princesa havalimanına Filipinler’in bir çok kentinden direk uçuşlar var ve uçak bileti fiyatları son derece uygun, skyscanner gibi popüler uççak bileti aracı kurumları da El Nido aramalarında sadece bu havalimanını sunuyor. Ancak Puerto Princesa havalimanından El Nido’ya ulaşmak için ilave olarak 6 saatlik bir otobüs yolculuğu yapmak gerekiyor.
Filipinlerin çok popüler seyahat noktalarından biri de Coron. Coron’dan El Nido’ya tekne seferleri düzenleniyor ve bu seferler 7 saat kadar sürüyor. Bu yolculuk elbette tüm yolculuklar gibi hava şartlarına bağlı ve tahmin edebileceğiniz üzere iptal edilme ihtimali en yüksek olanı.
Gelelim El Nido gezi rehberi yazımızın muhtemel en kıymetli bilgisine; El Nido’ya en seri ulaşım El Nido özel havalimanına AirSwift firması uçuşları ile Manila ya da Cebu’dan ulaşılabilir. Sonrasında 15 dakikalık bir tricycle yolculuğu ile El Nido merkezine varılabiliyor. Diğerlerine göre pahalı ama bizim vakit kısıtlı Filipinler seyahatimiz için tercihimiz bu oldu çok da ilginç bir tecrübe oldu.
Cebu havalimanında, biniş kapısında beklerken Swift air uçuş görevlisi gelip elimize birer kutu yiyecek ve içecek tutuşturdu, ikram edilenleri uçağa sıkmak yasakmış. Uçak ikramı olarak hayli de leziz makarnayı afiyetle götürdük. Uçağa götürecek otobüse bindik, otobüste bir taraftaki koltukların yanında bir de açılan koltuklar vardı, onlar açılınca her sırada yan yana 5 koltuk oluyor. Uçak, otobüsten az iriceydi sadece, Zanzibar’a giderken bindiğimiz uçak gibi.
Bir saat 45 dakika süren uçuş sonrası El Nido havalimanına vardık. Yürüyerek terminale giderken bekleme salonu girişinde canlı müzik eşliğinde şarkı söyleyen hanımlar karşıladı. Bekleme salonunda içecek, kurabiye gibi şeylerin olduğu bir açıkbüfe vardı. Bir görevli misafirlere teker teker nereye gideceklerini sordu. Bu havalimanının sahibi aynı zamanda pek çok resort otelin de sahibi, o otellere özel minibüs servisler var, bizim gibi El Nido’ya gidecekler için ise tricycle çağırılıyor, başka alternatif de yok, El Nido’da taksi yok. Bavullarımız gelince bizi bekleyen tricycle’a binip yollandık. Patikadan az geniş, son derece bozuk yoldan tricycle konforu(!) ile El Nido’ya gitmenin bedeli 200 php, araç başına. Bu yolculuğun videosunu da paylaşayım.
El Nido’da Ne Yapılır? – El Nido Gezi Rehberi
El Nido Sahilleri
El Nido havalimanından kent merkezine giderken sürücüyle konuştuk, bizi önce Las Cabanas sahiline götürmesini istedik. Gidiş-dönüş, arada bekleme de dahil 150 php istedi, ki normal şartlarda da fiyat bu. El Nido’da mutlaka yapılması gerekenlerden biri Las Cabanas sahilinde gün batımını izlemek. Bavulları araçta terk edip deniz kenarına indik hatta ben hemen mayomu giyip denize attım kendimi. Las Cabanas aslında bu sahilin sonundaki lüks tesisin adı ama sahil de bu adla anılır olmuş. El Nido’nun gençler için bir tatil yeri olduğu hemen anlaşılıyor.
Las Cabanas sahilinde, kumsal boyunca yayılmış barlar var, gün batım zamanı yaklaştığı için insanlar güneşi karşıdan görebilecekleri uca doğru yoğunlaşmıştı. Hepsi çalışıp gelmiş diyebileceğim güzellikte kadın ve erkekler tanışıyor, sohbete dalıyorlardı. Günü batırıp, yarım saat sonra döneriz dediğimiz sürücümüzün yanına 1,5 saat sonra döndük, hiçbir serzenişi olmadı.
Las Cabanas plajına daha sonra gündüz de geldik, palmiyeler beyaz kumlar çok hoş ancak su altının çok çekici olmadığını belirtmeliyim. Çabuk derinleşiyor, su bulanık, tabanda ise ayağınızı çarpabileceğiniz taşlar ve yosunlar var. Denize girmekten çok, plajda yayılmak için keyifli bir yer. Önceden Tricycle ayarlayıp gelmezseniz dönüşte sıkıntı yaşayabilirsiniz. Geri dönmek için plajın orada konuştuğumuz tricycle’cı 300’den açtı konuyu, en son 180’de razı geldik.
Corong Corong plajı, Las Cabanas plajının El Nido merkezine yakın ucu, hakkında pek bir bilgi bulmadan gittiğimiz plaja vardığımızda sular çekilmişti, etrafta hiç hareket yoktu. Biraz yürüyünce tekne bakımlarının yapıldığı ve yerel halkın yaşadığı barakaların olduğu mekana vardık, gelir seviyeleri aşırı düşük, yaşam şartları zor. Evlerin arasına girmeye tereddüt edince, biri ilerlememizi, yolun o tarafta olduğunu belirtti ilerledik. Etrafta bolca çocuk, köpek ve asılmış çamaşırlar vardı, bir süre deniz kenarında oynayan çocukları izleyip yola geri dönüp Las Cabanas’a yöneldik. Deniz ve kum keyfi için Corong Corong doğru adres değil.
El Nido sahilleri arasında Nacpan ya da Twin Beaches en çok adı geçenlerden, biz de gitmeyi düşündük ancak ulaşımı meşakkatli ve maliyetliydi. Tricycle ile gitmeye kalkarsanız yol 1 saatten uzun sürüyormuş, ki biz o aletlerde o kadar uzun süre seyahat edemeyiz, o yollara girebilecek özel araç ise 3000 peso civarında ödeme istiyor.
El Nido Tekne Turları
El Nido tekne turları hakkında detaylı yazımıza göz atabilirsiniz, El Nido yapılacak şeyler listenizin tepesine koyun, bu turlara katılmayacaksanız neden buralara kadar gelesiniz ki. Bu turların konaklamalı, kamplı olanları da var, biz yapmadık ama hem çok keyifli olması olası, hem de yüksek El Nido konaklama maliyetlerinden avantaj sağlayacaktır. El Nido tekne turlarının hemen her yerde aynı liste fiyatından satıldığını belirteyim. Biz otele vardığımızda otel görevlisi ile pazarlığa girdik ilk gün katılacağımız tur için, bu turlarda alınan bir çevre vergisi var, 200php ilave olarak ödeniyor, kişi başı, 10 gün geçerli. Biz bunu ilk gün aldığımız turun liste fiyatına dahil ettirdik, pazarlık edilebiliyor.
El Nido Çevre Turları
Doğa yürüyüşleri de yapabilirsiniz El Nido’da, Nagkalit-kalit Şelalesi keyifli bir hedef nokta olabilir ancak okuduklarımız bulmanın hayli zor olduğundan bahsediyordu. Makinit kaplıcası için ise gitmeye değmeyeceği belirtiliyordu. İkisini de yapmamayı tercih ettik. Kıyı boyu yapılan yürüyüş turları da var.
Kano (kayak) ve ayakta kürek (paddleboard) en çok rağbet görenleri, malzemenizi kiralayıp, örneğin 7 commandos plajına gidebilirsiniz, ya da El Nido tekne turu programlarının D programını kendi kendinize yapabilirsiniz. Güneşten korunmayı ve bolca su taşımayı unutmayın.
El Nido’da Konaklama – El Nido Gezi Rehberi
El Nido dar bir alana sıkışmış durumda ve konaklama olanakları talebi karşılamakta zorlanıyor, bu nedenle hem fiyatlar yüksek, hem de kalite düşük. Biz, birçok siteden yaptığımız araştırmalar sonucunda Peak House Garden pansiyonda karar kıldık. Gecelik 150 lira ödediğimiz mekanın 3 odası vardı konuk ağırlayabildiği. Birçok otelin de sanal ortamdan satış yapmadığını hatırlatalım, gecenin bir saatinde otel arayan insanlar gördüğümüzü hatırlatalım.
El nido içerisinde olmasa da, çevre koylarda Resortlar da bulunmakta, bunlardan birinde kendinize özel, Filipinler’de balayı tadında bir tatil yapmanız da mümkün.
El Nido’da Yeme İçme – El Nido Gezi Rehberi
Tüm kent merkezini yürümek yaklaşık 20 dakika sürüyor. Bu ufak mekanın her yeri turistler için, otel, restoran, bar, bol bol tur satıcısı, barlar, masaj salonları ve biraz da hediyelik eşya dükkanı. Ortasında bulunduğu coğrafyanın güzelliğini öne çıkarmak istercesine karaktersiz. Gündüz kasaba merkezinde yapabileceğiniz tek şey (o da ancak öğleden sonra saatlerde) restoranlardan birinde denize nazır oturup bir şeyler içmek. Corong Corong plajı istikametinde yerel pazar yeri var, oraya bir yürüyüş yapmak en iyisi. Yani akşam yemek ve konaklama dışında pek bir hayaliniz olmamasını öneririz, adalardan birinde kamp yapma seçeneğini değerlendirin deriz.
Filipinler’de ne yenir konusunda detaylı yazacağım ancak El Nido’da genelde uluslararası mutfak yaşıyor, pizza, burger. Yerel lezzetler konusunda iki önerim olacak; IBR restoran, 24 saat açık, biz genel olarak yerel lezzetlerine bayıldık, özellikle de etli makarna çorbalarına (beef mami), porsiyon bir kişinin doyacağı boyutta. Diğer önerim ise, yemeseniz de gidin görün, Lechon adını verdikleri domuz çevirme, okulun hemen karşısında tezgah açıyorlar, sadece akşamüzeri saatlerde satış yapıyorlar.
El Nido gece hayatını da uzun uzadıya düşünmemek gerek, birkaç tane bar var. En güzel yanları, canlı müzik erken başlıyor ve performanslar son derece iyi. Bir gece Coco bara gittik sahildeki, içecekler büyük boy plastik bardakta servis ediliyor, kumların üzerinde oturuyorsunuz, fiyat-performans oranları süperdi (cin-tonik 100php, yaklaşık yarım litre). Başka gece mekanın en ünlü barı Pukka’ya gittik, reggae müzik yapılıyor, içkiler cam bardakla servis ediliyor, kumların üzerinde oturuluyor, fiyatlar 50 metre ötesindeki Coco’nun 2 katı. Sipariş ettiğimiz mojito’dan birer yudum alıp bıraktık. Bir Küba performansı beklemiyordum ama bu kadar kötü de beklemiyordum. Söyledim de ama berbat içki vermelerine rağmen içilmemiş içkinin parasını alırken hiç utanmadılar. Mekandan çıkıp Pukka barın yanında sahile yayıldık.
Arts cafe, El Nido’nun en ilerici mekanı, sanıyorum kredi kartı geçen tek yer de burası. Fiyatları diğer mekanlara göre yüksek tutuyorlar ama her tur imkanları hem de kaliteli servisi için uğramanızı öneririm. Çoğu dükkan ve restoranda olduğu gibi Arts cafe’de de girişte terliklerin çıkarılması rica ediliyor (zaten pek ayakkabı ile dolaşılmıyor ortalıkta). Bizce El Nido kent merkezine dair en ilginç ayrıntı bu. El Nido gezi rehberi yazımızı Arts Cafe’den müzik performansı ile bitirelim en iyisi.
Comment(1)