Oslob Balina Köpekbalığı Dalışı – Filipinler Gezisi Notları 3
Filipinler gezisi için araştırmalar yaparken balina köpekbalığı dalışı imkanı olduğunu öğrendiğim anda heyecana kapıldım. Filipinler gezi planı üzerine çalışırken, sınırlı günümüze sığabilecek 5 farklı alternatif oluşturmuştuk ve bunların hepsinde balina köpekbalığı dalışı vardı. Aslında Filipinler’de balina köpek balıkları ile yüzmek için tek alternatif Oslob’a gitmek değil, Donsol ve Pintuyan’da da bu olanak var.
Okuduklarımıza göre Donsol ve Pintuyan’da sunulan balina köpekbalığı dalışı seçenekleri doğal ortama daha yakın, bu daha çekici olmakla beraber iki dezavantajı var; bir, balina köpekbalığı dalışı yapıp hayvanları göremeden dönebilirsiniz; iki, şnorkel için imkan daha sınırlı. Biz şnorkel yapma isteğinde olduğumuz için tercihimiz Oslob oldu. Oslob’a nasıl ulaşılır araştırmasına girişince de Cebu’ya uğramadan bunun pek mümkün olmadığı ortaya çıktı ve Cebu gezilecek yerler yazımızda bahsettiğimiz şehir de alternatifli tüm planlarımızda yer almış oldu, açıkçası biraz da yol yorgunluğu atma mekanı olarak.
Oslob’a Ulaşım; Balina Köpekbalığı Dalışı
İnternetten “oslob whale shark” diye arama yapınca çok önemli bir konu açığa çıktı; balina köpekbalığı dalışı erken saatte yapılmalı. Hayvanlar sabah 9’dan geçe pek kalmıyorlarmış. Oslob Cebu’ya özel araçla 3 saatlik mesafede, ya Oslob’a gidip orada bir gece konaklayacaktık ya da Cebu’dan özel araç, toplu ulaşım ve ya bir tura katılıp gidecektik. Oslob otellerini inceleyince Cebu’dan gidip gelmeye karar verdik.
Cebu’dan Oslob’a giden otobüsler çok erken saatlerde seferlere başlıyorlarmış ancak Filipinlerde ulaşım konusunu araştırınca bu araçlara pek güven duyulmaması gerektiğini anladık. Sabahın köründe Cebu otobüs terminalinde “neee!! otobüs şoförü gelmedi mi?” derken kendimizi bulma ihtimalimiz hiç azımsanacak boyutta değilmiş. Bu şıkkı eledik, lakin, daha sonra El Nido tekne turu esnasında tanıştığımız biri bu yolu tecrübe ettiğinden bahsetti, yolculuğun 6 saate yakın sürdüğünü ve çok yorucu olduğunu söyledi.
Tur alternatiflerine baktık ve fiyat kıyaslaması yaptık, grup halinde topluca gidiş ile, şoför ve yakıt ücretini de içeren özel araç kirası iki kişi olunca neredeyse denk duruma geliyordu. Tercihimizi özel hizmetten yana kullandık, “cebu tours” diye arama yaptırıp, Oslob köpekbalığı dalışı turu hizmeti veren bir sürü şirkete e-posta gönderdik, kendimizi tanıttık, sponsorluk talep ettik, talebimize ilk geri dönüşü yapan ILink şirketi ile de anlaştık.
İlk İzlenimler; Balina Köpekbalığı Dalışı
Sabah 5’e doğru saatimiz çaldı. Bir önceki sabah uyanamadığımız ve benim bu tur için çok istekli olduğum da düşünülürse o saate kadar da pek uyumamış olmam pek garipsenmez sanırım. Hemen hazırlanıp, valizleri yüklenip otelin önüne çıktık, otel görevlisi kapıda duran aracın 4’ten beri bizi beklediğini söyledi, şoförümüz Elit saati yanlış anlamış meğerse. Sabahın beşinde, hava daha karanlıkken Cebu’da ciddi trafik olması şaşırtıcıydı, gidip gelen jeepney’ler hep doluydu, yol kenarında yürüyen onlarca insan vardı.
Yaklaşık 3 saatlik yolculuk ile Tan-awan kasabasına vardık, Oslob’un az ilerisindeki kasaba balina köpekbalığı dalışı mekanlarının olduğu yer. Mekana varır varmaz bir bayan geldi, kendini tanıttı ismi Shy, bizim rehberimiz olacakmış. Süratle mayoları kapıp üstümüzü değiştirdik. Anladığımız kadarıyla farklı firmaların hepsi aynı mekanı kullanıyorlar, brifing verilen bir yer, ödemeler ve kayıtlar için masalar olan üstü kapalı bir mekan var. Açık ve kapalı yerde duşlar var. Deniz kenarı çok iri olmayan taşlarla kaplı ve hem denizde hem de kıyıda birçok tekne yer alıyor, buraların tipik tekne tiplerinden, yengeç gibi görünen trimaranlar (suyla 3 temas noktaları var).
Balina Köpekbalığı Dalışı Fiyatları?
Shy bizi hemen emniyet bilgilendirmesine yönlendirdi. Başını kaçırdığımız bilgilendirmede balina köpekbalığı dalışı kuralları aktarılıyor.
- Flaşlı fotoğraf çekimi yasak
- Güneş kremi kullanmak yasak, hali hazırda kullandıysanız gidin duş alın dediler
- Hayvana dokunmak yasak, cezası 2000php. (hatta 4 metreden fazla yaklaşılmaması isteniyor).
Shy bizi ödeme bölümüne. Ödenecek rakamlar devlet tarafından belirlenmiş ve resmi evrakla kayda alınıyor. Köpekbalığı dalışı fiyatları ise şöyle;
- Tekneden izleme 500 php
- Köpekbalığı ile şnorkel 1000 php
- Köpekbalığı dalışı 1500 php (yaklaşık 100 lira)
Mekanda maske şnorkel ilave ücret istenmeden sağlanıyor ancak biz kendi maske ve şnorkelimizi götürdük. Havlu, su geçirmez kamera ve palet kiralamak da mümkün, hatta eşyalarınız için dolap da. Bizim su geçirmez ekipmanlarımız yanımızdaydı, palete ise gerek duymadık.
Sabahın erken saati ve hava bulutlu, ben rahatım ama hanım üşüyor, üzerimize bir de ıslak can yeleklerini geçirdik, eşimin üşümesini gözünden okuyorum. Hem heyecanından dolayı, hem de üşüdüğü için suya giremeyebileceğini düşündüm. Sandala bindik, iki kürekçi bizi hemen 100 metre açıktaki diğer sandalların yanına götürdüler, daha yolda kocamanları görebiliyorduk. O heyecan ile suya giriş konusunda tedirginlik yaşayabileceğimi düşünmüştüm, hiç yaşamadım, hatta daha sandal pozisyon almadan görevlilere sormaya başladım ‘girebilir miyim’ diye. Nihayet izin verdiler ve kocamanların yanına atladım.
Eşim de kendisiyle paylaşmadığım tahminlerimi boşa çıkararak denize attı kendini, rahat yüzebilmek için can yeleklerini sandalda bıraktık. Aşağıda paylaştığım videonun özellikle ilk 2 dakikası tecrübeyi bence çok iyi özetliyor. Videonun başlarında kamerayı eşim tutuyordu, suya girmeden önceki neşe, suya girip de kocamanı karşısında gördüğünde nefes alışlarının hızlanması tecrübeyi güzel ortaya koyuyor.
Balina köpekbalığı dalışı, yani şnorkeli biraz akvaryumda dalış gibi (sanki akvaryumda dalmışlığım var). Sandalların bazılarından hayvanlar için yem boşaltıyorlar, bu nedenle bir çok kocaman var ve onların çevresinde çok ufak sayılmayacak balıklar dönüp duruyor. O dönüp duran balıkların solungaçlarına kadar ağızlarını açıp balina köpekbalığı için atılan yemlerden sebeplenmeye çalışmaları hayli şaşırtıcı manzara oluşturuyor. Atılan yemlerin suyun berraklığını azalttığını belirtmeliyim, su yutmayın, bol planktonlu deniz suyu içmenin hiç gereği yok. Yarım saat kadar suda kalmanıza izin veriliyor, biz tüm bu süre boyunca çekimi sürdürdük. Paylaştığımız videoyu 10 dakikaya indirmek de hayli emek gerektirdi çünkü bu yarım saatin tahmini 25 dakikasında kocamanlardan herhangi birinin yanındaydık.
Sandalımız tekrar karaya yanaştığında Shy bizi bekliyordu. “Kaç kocaman gördünüz?”, bilmiyoruz, herhalde 3-4 farklı görmüşüzdür dedik, birbirlerinden ayırt edilmiyorlar ki, aynı kocaman dolanıp durdu herhalde. Balina köpekbalığı dalışı esnasında genelde 5-6 tane görülürmüş.
Balina Köpekbalığı Dalışı Hakkında
Oslob’a balina köpekbalıkları uzun süredir geliyormuş. Balina köpekbalığı dalışı, 2011’de, balıkçının birinin burada balina köpekbalıkları ile olan videosunun yayılması sonrası turistik faaliyet haline gelmiş. Hayvanlar, bu etkinlik için beslendiğinden vahşi yaşama müdahale olduğunu belirtip bu etkinliğe karşı çıkanlar var. Bir grup hayvanın bu nedenle göç etmeyi kestiği iddiası var. Doğanın doğal akışındaki değişikliğin zararlı olduğu görüşü savunuluyor.
Shy’ın buradaki balıkların boyutları hakkında verdiği bilgiler ise göç iddiası ile çelişen bir detay içeriyordu. Balıkların boylarının 2,5 metre dolayında olduğunu belirtti (videoya bakın, kalıbımı basarım 4 metreden büyüktüler). Bir tane 8 metrelik varmış, bu güne kadar buraya gelen en büyük o olmuş ama o da göç edip gitmiş. Bir de ansiklopedik bilgi ekleyeyim, balina köpek balığı dünyanın en büyük balığı, en büyük hayvan değil. Dünyanın en büyük hayvanı ise mavi balina, o da memeli olduğu için balık değil.
Kıyıya dönünce sahildeki duşlarda hemen duş alalım istedik. 4 tane duş var ama suyun tazyiği o kadar az ki aynı anda iki kişi bile duş alamıyor. Üstümüzü de değiştirip hemen yandaki turistik kafeye kazığıyla beraber kahvaltılık bir şeyler yemeğe girdik, saç kuruttuk, kayda aldıklarımıza baktık. Filipin yemekleri hakkında ayrıca yazacağım. Balina köpekbalığı dalışı turlarının hepsinin uğradığı Tumalog şelalesi yoluna koyulduk ancak bu yazı çok uzadı, onu ayrıca yazayım.
Çok heyecanlı görünüyor. Çok pahalı da değilmiş ayrıca.
Maliyeti artıran ulaşım oluyor, bizim sponsor aracılığıyla yaptığımız şoförlü araç kirası normalde 5000php, bu maliyet Oslob köpekbalığı dalışını Filipinler seyahatimizin en pahalı etkinliği haline getiriyor.