Filipinler’de Ulaşım – Filipinler Gezisi Notları 11
Filipinler’de ulaşım hakkında yazarken ülke içi, şehir içi ulaşımdan bahsedeceğim elbette, ancak Filipinler’e nasıl gidilir sorusunun cevabı, çoook uzun vaktiniz yok ise uçakla gidilir olacak. Türk Hava Yolları artık ülkenin başkenti Manila’ya direk uçuyor İstanbul’dan. Fiyatları hayli yüksek bir uçuş, biz her yıl sevgililer günü için düzenlenen ikinci bilet 1 avro kampanyasından bilet yakalayıp gittik, fiyat avantajı yakaladık.
Şehirler, Adalar Arası; Filipinler’de Ulaşım
O kadar çok ada olunca elbette kentler arası ulaşımlar tekne ya da uçakla gerçekleşiyor. Elbette Mesafe kısa ise tekne olağan üstü avantajlı. Uzun mesafede ise uçak, hem zaman kazancı hem de güvenilirlik açısından bir adım öne geçiyor. Teknelerin hava şartlarına daha az dirayetli olduğunu aklınızda bulundurmanızı öneririm, iptaller uçaklara nazaran daha sık yaşanıyor. Uçak arayışlarında ise skyscanner gibi siteler haricinde google’a da danışmanızı öneririm, örneğin El Nido gezi rehberi yazımızda bahsettiğimiz ve seyahatimizde kullandığımız havayolu şirketi sadece kendi sitesi üzerinden satış yapıyor.
Jeepney’ler; Filipinler’de Ulaşım
Filipinler’de ulaşım denilince ilk akla gelen araç Jeepney, özellikle büyük şehirlerde ve ufak kasabalar arasında çok yaygın. Olay ilk olarak yabancı askerlerden kalan ciplerin modifiye edilmesi ile arka taraftan binilen ve arkada yolcu taşınan araçlar elde edilmesi ile ortaya çıkmış. Belli ki artık fabrikasyon. Bir panelvan düşünün, arka kabinin iki duvarına boylamasına birer bank konmuş, sırt dayanacak bölüm de arabacın yan duvarları olmuş, o duvarlara da oturuşu tehlikeye atmayacak şekilde uzunlamasına tek parça pencereler açılmış. Yolcuların biniş ve inişi aracın arkasından oluyor, arkada kapı yok, açık. Ücret dolmuş usulü elden ele ulaştırılıyor, inmek istediğiniz yerde şoförü durdurmanız gerekli, bunun için de genelde aracının tavanına bozuk para ile vuruyorlar. Elbette bu jeepneylerin her birinin hattı, güzergahı tanımlı.
Tricycle; Filipinler’de Ulaşım
Kişiye özel ulaşım gereksinimleri için Cebu gibi büyük kentlerde taksi bulunabiliyor, ancak taksi dışında tricycle adı verilen modifiye motosikletler de var. El Nido gibi daha ufak yerlerde ise taksi bulmanız pek olası değil, ki oraların yollarında normal araç gidemez de zaten, tek seçeneğiniz tricycle. Motosikletin yanından arkasına doğru uzanan bir bölüm eklemişler, sürücünün arka tarafında kalan iki kişilik bir oturak var, ayakları sürücünün (motosikletin) yanına, sağına doğru uzatıyorsunuz. Sağ tarafa eklenen üçüncü tekerlek nedeniyle bu ismi alıyorlar. Aracın üzeri ve önü de kapalı. Bavullar oturduğunuz yerin arkasında bırakılan açık rafa bağlanarak taşınıyor. Özellikle Filipinler şehirleri arasında yol alırken, köyle arasında servis olarak ya da okul servisi olarak kullanılan 5 yolcu alabilen hallerini de gördük. Motosikletten maksimum fayda sağlamaya çalışmışlar.
Filipinler’de ulaşım konusunun belkemiği durumundaki ‘tricycle’lar anladığımız kadarıyla bulunulan yöredeki sanayi ustalarınca yapılıyor. El Nido’dakilerin modeli ile Cebu’daki tricycle’lar birbirlerinden farklılık gösteriyorlar, ancak kendi içlerinde ana iskelet hep aynı. Filipinler’de tanıştığımız herkesin bir de Avrupa dillerine uygun takma adları var, öğretmenden, otel görevlisine, araç sürücüsüne. Tricycle sürücüleri genelde kendilerine seçmiş oldukları isimlere uygun şekilde araçlarını da boyatıyorlar, çok havalılar.
Motosiklet ve Habal-Habal; Filipinler’de Ulaşım
Filipinler’de ulaşım konusunda Filipinler gezi notları yazımıza ekleyeceğim son araç ise Habal-Habal, kullanmadık ama yollarda gördük. Bunlarda motosikletin ilave bir tekeri yok, sürücüye ortada bir delik kalacak şekilde düz bir platform monte ediliyor. Yolcular platformun üzerine tünüyorlar ya da kenarlarına oturup ayaklarını sarkıtıyorlar.
Filipinler’de motosiklet kiralama fikrinde olanlar için not düşeyim. Biri Filipinler’de balayı tatili yaptığımız Bohol’da, diğeri ise El Nido’da iki ayrı çiftle karşılaştık. Motosiklet kiralamışlar, o sıcakta koruma da giymemişler (kimse de giymiyor), virajda motor kayıvermiş. Her iki çiftinde bir yanları sürtünmeden yolunmuş durumdaydı. Önemli kaza değildi geçirdikleri ama bir hafta kadar denize girmeleri kesin yasaklanmıştı, sıklıkla canları yana yana krem sürünüyorlardı. Aman Filipinler’de motosiklet kullanırken dikkat edin, tatiliniz heba olmasın.
Yoğun Trafik; Filipinler’de Ulaşım
Çok yoğun nüfusa sahip bir coğrafya Filipinler, haliyle çok insan ve araç var. Pek zengin de olmadıkları için otobanlar, geniş geniş yollar yapalım gibi bir düşünceleri de olamamış. Şehirlerarası yolculuklarda sürekli köylerin kasabaların içerisinden geçiliyor ve yollar genelde gidiş-dönüş birer şerit. Bu nedenle hızlı ulaşım imkanı pek yok, ulaşım sürelerini hesaplarken aklınızda bulunsun.
Cebu ya da başkent Manila gibi yoğun nüfuslu kentlerde ise İstanbul’a taş çıkartır değil, İstanbul’u mumla aratır trafik var. Havalimanı ulaşımı konusunda birkaç saat yolculuğu muhakkak hesaba alarak hareket edin. Varsın yol açıksa erken varıp havalimanında bekleyin, uçak kaçırmaktan iyidir.
Comment(2)