1. Home
  2. Mekanlar
  3. Türkiye
  4. Tekirdağ
  5. Uçmakdere Yamaç Paraşütü – Gezginlerle Trakya Gezisi 3

Uçmakdere Yamaç Paraşütü – Gezginlerle Trakya Gezisi 3

2

Trakya gezisi kadrosundaki hemen herkesin en heves ettiği etkinlik Uçmakdere yamaç paraşütü atlayışı idi. Çok heyecan duyup çok da keyif aldığımız için Uçmakdere yamaç paraşütü konusunu Tekirdağ’da ne yapılır yazımıza katmadım, ayrıca yazmak istedim. Uçmakdere yolunun özellikle Tekirdağ şehir merkezinden sonrası hayli virajlı, aklınızda bulunsun. Tekirdağ’dan yaklaşık 45 dakika sürede varılıyor yamaç paraşütü yapılacak bölgeye.

Önce Manzara

25/06/2015

Biz önce atlayış yapılan yere gittik, manzarayı fotoğraflarken gruplar belirlendi. Uçmakdere yamaç paraşütü yapacak ilk grup zaten bu sırada atlayışlarını gerçekleştirmek üzere hazırlanıyorlardı. Gruplaşma olmasının sebebi elbette bizim sayımız kadar atlayış hocası olmaması. Hocalar gruplar halinde uçuracaklar bizleri. Bir araç onları çıkış ve iniş noktaları arası götürüp getirecek. İlk grup atlayışlarını yapınca biz de minibüslere geri doluşup iniş noktasına gittik. Elbette biz oraya vardığımızda atlayış yapan arkadaşlarımız inişlerini gerçekleştirmiş, mekanda bizi bekleyen Tekirdağ köftelerine saldırmışlardı. Bizde hemen aç karınları doldurmaya giriştik. Hocalar paraşütleri topladı, haydi ikinci grup diye bağırıyorlar, bizler ikinci gruptayız. Ufak rötara neden olarak önce karnımızı doyurduk. Trakya yemeklerini ayrıca anlatacağım. Trakya lezzetleri hakkında detaylı bilgi için Trakya Mutfağı yazımıza buyrun.

Uçuş Hazırlığında, Uçmakdere Yamaç Paraşütü, Gezginlerle Trakya Gezisi

Yamaç paraşütü yaptıran firmanın minibüsü ile yukarı çıkarıldık. Son derece heyecanlı hatta biraz korkulu olan eşim yolda pilotlardan birine, “beni siz uçurun” dedi. Kabul edildi. Ben sonradan anladım o pilotun bebek sahibi olduğu için hemen eşimin radarına girdiğini. Malum çocuk sahibi olan formula1 pilotlarının bile tur dereceleri kötüleşiyor çünkü çocuk sahibi olan organizmanın hayatta kalma isteği artar.

Yamaç Paraşütü Hazırlıkları

Uygun boyutlu kasklar dağıtıldı ve üzerimize ekipman bağlanmaya başlandı. Bir yandan fotoğraflar çekmeye çalışıyordum, diğer yandan pilotun bilgilendirmesine kulak veriyordum. En temel kural; ekipmanın bağlantı noktalarına dokunmak yasak. Nasıl kalkılacağı ve inileceği de anlatılıyor. Kalkışta koş denince koşulacak, otur denilince, pilotun göğsüne bağlı koltuk gibi kıyafete yerleşilip keyif yapılacak. İnişte ise pilot ayağa kalk diyene kadar yere temas edilmeyecek. Pilot ayrıca “bak bayanlar pek koşmuyor ama ben seni taşıyamam, koşman gerek” dedi. Toplam ağırlık önemli olduğu için ağır müşteri ile hafif pilot uçuyor, ben de bizim grubun en ağırıyım.

Kalkış Yapmış, Uçmakdere Yamaç Paraşütü, Gezginlerle Trakya Gezisi

Koş komutunu aldığımda ilk adımlar ileri doğru olamadı, paraşüt arkadan çekiyor, sonra tam ileriye doğru iki üç adım atabildim ki pilotum sol ayağımın arkasına basıp ayakkabımın topuğunun çıkmasına neden oldu. Ayakkabıyı kurtarmak için ayağımı planladığımdan daha erken yerden kesmem gerekti, videoda pilotun ‘koş koş’ deyişini duyabilirsiniz. Zaten görülen o ki en fazla 10 adım falan atılabiliyor, sonra havalanıyorsunuz.

Uçmakdere Yamaç Paraşütü

Atlayışın yapılacağı noktaya hava şartlarına göre karar veriyorlar. Uçmakdere yamaç paraşütü için iki çıkış noktası var, biri 250 diğeri 650 metre yükseklikte. Biz 250 metreden çıkış yaptık, çıktığımız sırada da tek tük yağmur damlaları düşmeye başlamıştı. Yağmur genelde rüzgarı kesermiş, rüzgar yoksa yamaç paraşütü yapılamıyor.

Havada izlenilen bir rota var ve ne yazık ki dakikalar içerisinde keyif bitiyor. Ben muhakkak tekrar yamaç paraşütü yapacağım, enfes bir tecrübe ancak kısa süre içerisinde manzaranın keyfini mi süreyim, fotoğraf mı çekeyim, uçmanın tadına mı varayım, pilottan akrobatik hareketler isteyip adrenaline mi oynayayım bilemedim. Vay ne keyifli şeymiş derken iniş noktasına ulaşıverdik. Yere paralel kısa süre gittikten sonra pilot resmen durdurdu paraşütü, kalk dedi bana, koydum ayakları yere.

Başlamadan önce tek tedirgin olduğumuz konu bileklerin burkulma riskiydi, pilotlara sorduğumuzda suratımıza tuhaf şekilde baktılar, onların aklına bile pek gelmemiş gibiydi. Açıkçası bilet burkulma olasılığı yok diyemem ama son derece düşük diyebilirim.

Uçmakdere Yamaç Paraşütü Ücretleri

Uçmakdere yamaç paraşütü ücreti 130 lira, bu fiyata kamera çekimi dahil değil. Kendi kameranızı, fotoğraf makinenizi yanınıza almanıza bir itiraz olmuyor. Eğer uçuşunuzu pilotun gopro ile kaydetmesini isterseniz bunun için 50 lira ilave ücret ödemeniz gerekiyor.

Uçuş Esnasında, Uçmakdere Yamaç Paraşütü, Gezginlerle Trakya Gezisi

Bizden sökülen ekipmanlar toplandı katlandı, sıradaki grupla beraber pilotlar tekrar atlayış noktasına çıktılar. İlk kişinin uçuşa başlayışını izledik, arkasından kimse çıkmadı. Aradan dakikalar geçti, uçan arkadaşımız inişini yaptı hala hareket yok. Bu sırada yağmur başladı. Yağmur başlayınca atlayacak arkadaşları yukarı bırakıp dönen araç tekrar onları almak için geri döndü. Sonradan öğrendik, ikinci kişi kalkacağı esnada paraşütü arkadaşlardan birinin elindeki kameraya takılmış, hemen durdurmuşlar uçuşu. Tekrar pozisyon aldıktan sonra da yağmur başlamış.

Atlayışlarını gerçekleştiremeyen arkadaşlar akşamüzeri tekrar döndüler Uçmakdere’ye. Hepimiz rüzgarın atlayışlara izin vermesini diliyorduk. Onların şansına üst istasyondan atlamalarına izin vermiş rüzgar, 650 metreden uçmanın mutluluğuyla geri döndüler.

Not: Asıl bomba yamaç paraşütü Fethiye Ölüdeniz’de Fethiye Yamaç Paraşütü yazımıza buyrun.

Comment(2)

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir