Notre Damme D’Afrique’in sade mimarisi, belki de en başta aklınıza gelebilecek heybetli yapı hayallerine son veriyor. Bununla birlikte, hele hele daha önce benim gibi ‘Notre Damme De Paris’ kilisesini gezdiyseniz, burada da bir Notre Damme kilisesi var madem, mutlaka gezmeliyim diyorsunuz. Hatta dünyada başka Notre Damme kiliseleri varsa, onları da görürüm, böylece bir ‘Notre Damme’ kiliselerinden oluşan bir anı koleksiyonum olur diye düşünebilirsiniz. Mutlaka görülmeli. Sadece içindeki mesajlar için dahi görülmeli, Cezayir gezilecek yerler listenize ekleyin…
Lady of Africa’nın yapım hikayesi 1840’lı yıllara kadar uzanıyor. Resimde görüldüğü gibi, kıvrımlı hatları ve farklı renkleriyle, mutlaka görülmesi gereken bir kilise.
Notre Damme D’Afrique Ulaşım
Buraya gelirken, Casbah’da iki tane taksi ile anlaştık. 6 kişiydik. Kaça götürürsünüz dedik, 1500 Dinara götürürüz dediler. Kilisenin oraya varınca benim aklım başıma geldi. Giderken taksi bulduk ama neyle dönecektik? Adamlara bizi beklemelerini, döneceğimizi ve farkını vereceğimizi söyledik. 1500 de dönüş için istediler. Nasıl olsa 6 kişiyiz, kişi başı 5 dolar vermiş oluruz diyerek çok önemsemedik bu rakamları. İşte, en baba yediğimiz kazık. Benzinin litresinin 28 dinar olduğu bir ülkede, biz adamlara 3 depo benzin parası verdik hepi topu toplamda 9-10 kilometre yol için.
Zaten adamın anlamadığımız halde bize rehberlik etme hevesi de işkillendirmişti beni. Ona bile aldığı ücret fazla gelmiş olacak ki, farkı dengelemeye çabaladı durdu. Neyse, dönelim Notre Damme D’Afrique kilisesine.
Kilise’nin iç kısmı da son derece canlı renklerle bezenmiş. İçeri girerken Taksi şoförü, kilise görevlisine imalı imalı ‘Selamın Aleyküm’ dedi, görevli de ona dönüp ‘La aleyküm selam ve rahmetullah ve berekatuh illa billahü alüyil aziym’ diye yanıt verirken, gözlerinde ‘Bana zorla bunu söyletiyorsun. Ben senin inancına saygımdan ve korkumdan bunları öğrendim. Sen de biraz bana saygı duy’ bakışı vardı hafif bir alaycı tebessümle.
Kilise üzerindeki mahalle baskısı, duvardaki ‘Afrika’nın hanımı, Bizler ve Müslümanlar için dua et’ cümlesinin kelimelerine kadar sirayet etmiş durumda. Öyle ya, birisi diğerini değişmiş olarak, diğeri ise berikini sahte olarak nitelendiren iki dinin ibadethanelerinde böyle yazılar başka neye işaret eder ki? Romantik bir zorlamayla ‘Ay keşke bütün kiliselerde ve camilerde böyle şeyler yazsa’ diyemeyiz sanırım. Korkunun kilise duvarına işlenmiş hali.
İçerde, mihrabın önündeyken, kafanızı yukarı kaldırdığınızda, çok canlı ve sevimli bir kubbeyle karşılaşıyorsunuz. Etkileyiciydi. Cezayir’in başkenti Cezayir (Algiers/Alger) içinde, oldukça önemli bir durak Afrika’nın Hanımı…