Cezayir’de uzunca süre kalınca aldığım bazı notlar bir Cezayir rehberi halini aldı, önemli bazı detaylara değineyim istedim.
Ülkeye Giriş – Cezayir Rehberi
Cezayir’e turist veya çalışan olarak gelirken aklınızda bulundurmanız gereken en önemli husus, yanınızda getireceğiniz dövizleri mutlaka pasaport kontrolünden sonra deklare etmeniz. Aksi takdirde, ülke çıkışında sorun yaşarsınız. Deklarasyon kâğıdını da mutlaka güvenli bir yerde saklayın.
İkinci önemli konu ise, hava alanında sadece otele gitmenize yetecek kadar bir meblağı bozdurmanız. Ülkede bir resmi kur var, bir de piyasa kuru. Resmi kurda 100 dolar karşılığında 8.000 dinar alırken, piyasa kurundan bozdurduğunuzda 14.000 dinar alıyorsunuz. Tabii piyasada döviz bozdurmanın incelikleri de var. Mutlaka gittiğiniz otelin resepsiyonundan yardım isteyin. Bir de, 5.000 dolarla gelirim de piyasa ve banka arası kur farkından zengin olurum gibi hayallere kapılmayın. Bankalardan döviz satın almanız mümkün değil.
Ülkeye çalışmak için geliyorsanız, bu tip sıkıntılarınız olmayacak muhtemelen. Resmi banka hesabınız oluyor, yıllık alıp çıkarabileceğiniz bir miktar para resmi olarak belirleniyor. Bu işleri firmalar sizin için hallediyor.
İlk İzlenimler – Cezayir Rehberi
Ülke yönetimine baktığımda, Marty’nin De Lorien’ine atlayıp, 35-40 yıl öncesine gitmiş gibi hissettim kendimi. Siperlikli şapkaları olan polisler, herkesin kullandığı ama kullanmıyorum diyerek yan çizdiği alkoller, meyhane veya bardan çok batakhane kelimesini hak eden alkollü içecek mekânları, yarı askeri denebilecek bir rejim.
Bununla birlikte, kesinlikle her alışverişinizde pazarlık etmeniz gereken bir esnafı var Cezayir’in. Bunu da, bize ucuz geldiği için kabul ettiğimiz bir taksi ücretinin, aslında normalin belki beş katı olduğunu fark ettiğimizde (9 kilometre yol için 1500 dinar verip, sonra bütün gün kiraladığımız taksiye 3000 dinar verince uyandık yediğimiz kazığın büyüklüğüne) buna iyice emin olduk. Notre Damme D’Afrique hakkındaki yazımda anlatmıştım.
Gezmeler; Cezayir Rehberi
Cezayir ülkesine giriş genelde Cezayir şehrinden yapılıyor. Ülke ile şehrin adlarının aynı olması bir miktar kafa karışıklığı yaratıyor elbette. Ülkede gezilmesi gereken yerlerin başında da bu şehir geliyor. Bu konuda, yürüyüş önerileri de içeren Cezayir Gezilecek Yerler yazıma göz atmanızı öneririm.
Her ülkenin aşık olunacak bir yeri var ise, gördüklerim içinde Tipaza Cezayir’in aşık olunabilecek yerlerinden biridir diye düşünüyorum. Balık yemeye gidin, denize girmeye gidin, UNESCO’nun dünya kültür mirası listesinde yer alan Roma harabelerini görmeye gidin, kafa dinlemeye gidin. Kısacası, Tipaza’ya gidin. Cezayir’in balıkçılık merkezi Bouharoun ve Cezayir ili sınırları içerisinde kalan Port Sidi Fredj bu rotada uğramanızı önereceğim noktalar. Buralarla ilgili notlarıma Tipaza Gezilecek Yerler yazımda ulaşabilirsiniz.
Göremediklerim – Tavsiye Ettiklerim
Ülkenin güneyinde (Çöl Bölgesi) Touaregler isimli ırk yaşıyor. Sadece bu bölge için dahi birkaç gün ayırabilirsiniz. Gidenler tavsiye ediyor.
Oran Şehri, Cezayir’in en turistik şehri. Fırsat bulursanız mutlaka gidin.
Jijel’i de tavsiye ediyor gidenler. Hırsız maymunlar eşliğinde manzara seyredip tarihi kaleyi gezebilirsiniz.
Cezayir Rehberi yazımda son olarak Cezayir’e gidecek olanlara Cezayir’de Nerede Ne Yenir yazıma göz atmalarını önereceğim.
iyi günler: Cezayir şehir merkezin den kara yolu ile Fas a gitmek mümkünmü sizce.
zorlu bir soru
http://blog.milliyet.com.tr/cezayir–bir-daha-zor-gidecegim-ulke/Blog/?BlogNo=226666
bu yazıda sözkonusu sınırın kapalı olduğu yazılmış, sınırın açıldığına dair de haber bulamadım