1. Home
  2. Mekanlar
  3. Türkiye
  4. Eskişehir
  5. Eskişehir Gezilecek Yerler; Eskişehir Gezisi Notları 1

Eskişehir Gezilecek Yerler; Eskişehir Gezisi Notları 1

7

Sanıyorum 8 sene evvel babamla birlikte bir Eskişehir gezisi yapmıştık. Aslında amatör caz müzisyenleri festivalini ziyaret etmek ana amaçtı, Eskişehir konaklamasını da üniversitenin konuk evinde gerçekleştirmiştik. Gündüz saatlerinde ise Odunpazarı, Atatürk müzesi, Haller gençlik merkezi gibi Eskişehir gezilecek yerlerine uğrama şansı bulmuştuk. Hem kış mevsimi olduğu için, hem de henüz inşaatları tamamlanmadığı için parkları pek gezmemiştik. Eskişehir’e yeni bir ziyaret vakti gelmişti.

Eskişehir Yolculuğu

28 Nisan 2017

Cuma akşamı iş çıkışı ablam ve eşimle yola koyulduk. İzmir’den mesafe pek de kısa olmadığı için yolu bölme kararı almıştık. Uşak’a kadar gittik, yolda da bir lezzet durağı yaptık; Salihli’de Değirmen restoranda odun köfte. Mekanın ünü ile fiyatları paralel. Uşak’ta bir dostumuzun bizim için hazırlattığı evde kaldık.

Bu arada Eskişehir’e ulaşımın Ankara ve İztanbul’lular için son derece pratik olduğunu belirtmeliyim. Eskişehir, hızlı tren sayesinde en kalabalık iki kentimizden her gün yüksek hızla kolayca ulaşılabiliyor. TCDD Taşımacılık sayfasından siz de bilet alabilirsiniz.

29 Nisan 2017

Uşak’ta yapılması gereken 2 şey var diye öğrenmiştik; tarhana çorbası içmek ve Ulubey Kanyonu ziyareti (detaylar linkte). Biz de bunları gerçekleştirip yola devam ettik. Yolda Dumlupınar şehitliğine uğradık. Uşak Eskişehir arası nerede yemek yenir aramamız sonuç vermeyince, yolda geçeceğimiz şehir için Kütahya yemekleri araştırması yaptık ve Germiyan konağında enfes bir yemek yedik.

Eskişehir’de Konaklama

Akşamüzeri saatlerinde vardık Eskişehir’e. Eskişehir çok turist çeken ve otellerin doluluk oranlarının hayli yüksek olduğu bir şehir. Konaklama organizasyonunu son anlara bırakınca sıkıntı yaşadık, ekonomik konaklamalar dolmuştu. Eskiden bu tip tatillerde öncelikli tercihimiz öğretmen evleri olurdu, ne yazık ki onların da öğretmen olmayanlar için fiyatları hayli yüksek.

Otel arama sitelerinden istediğimizi bulamayınca Google’a dönüş yaptık ve ev kiralama seçeneklerini araştırdık. Bulduğumuz Paris 26 Suites’in 3 kişi için gecelik fiyatı 100 liraydı, biraz bakımsız olsa da temizdi ve merkeziydi, öneririm. Eşyaları eve bırakıp Eskişehir gezilecek yerler peşine düştük.

Haller Gençlik Merkezi

Haller Gençlik Merkezi, Eskişehir Gezilecek Yerler

Evimize en yakın yer olunca ilk durak Haller gençlik merkezi oldu. 1930’lu yıllarda yapılmış yaş meyve sebze hal binasının yenilenmiş hali bu merkez. Benim 8 yıl önceki ziyaretimden ve de eşimin 15 yıl önceki ziyaretinden hayli farklı bir duruma geçmiş mekan. İkimizin de hafızasında buraya dair bolca bar olduğu vardı, tahminen sigara yasağı ile çehre değişmiş.

Günümüzde bolca hediyelik eşya dükkanı ve bazı hızlı yemek servisi yapan mekanlar (birkaç da bar) var bu şık bina içerisinde. Hediyelik eşya satan dükkanların birbirinin aynı, sıradan şeyler satmadıklarını belirtmeliyim. İki kadın ile seyahat ediyor olunca ben ortadaki ortak kullanıma açık masalardan birine kurulup bekledim sakince.

Porsuk Nehri Çevresi ve Adalar

Porsuk Nehri Çevresi ve Adalar, Eskişehir Gezilecek Yerler

Barlar sokağı (Vural sokak) içerisinden geçerek önce İsmet İnönü caddesine, sonra porsuk kıyısına vardık. Her yerin çok kalabalık olduğunu belirteyim duyan gelmiş. Barlar sokağı tahmin edebileceğiniz üzere bar ve meyhanelerle dolu bir sokak. Onun bir paraleli olan İsmet İnönü Caddesi ise Eskişehir’in Beyoğlu caddesi adete ama eski, ağaçları, tramvayı olan Beyoğlu gibi.

Porsuk nehri kenarı adeta bahar şenliği gibiydi, genç kuşak çimlere yayılmış. Nehir kenarındaki süpermarketten biz de bir şeyler alıp çimlerdeki yerimizi aldık. Porsuk nehrinin kahverengi aktığını ancak kötü bir koku yaymadığını belirteyim. Biz çimlere oturduk ancak etrafta kafeler de var tercih edebileceğiniz. Porsuk nehrine açılan Adalar sokak nedeniyle olsa gerek bölge Adalar adıyla da anılıyor.

Tekne, Gondol Turu

Gondol Turu, Eskişehir Gezilecek Yerler

Biraz soluklandıktan sonra Eskişehir’de yapılması gerekenler listelerinin başlarında yer alan tekne ya da gondol turu yapmak üzere hareketlendik.  Turun kalkış noktasına gittiğimizde görevli son turu uğurladıklarını söyledi 19:30’da sona eriyormuş Porsuk nehrindeki turlar. Tekne ile ya da gondol ile tur yapılabiliyor, elbette gondol, tekne kadar uzun mesafede turlamıyor.

En fazla dört kişinin binebildiği Porsuk nehri gondol turu fiyatı tekne başı 30 lira. Yaklaşık 15 dakika süren Porsuk nehri tekne turu fiyatı ise kişi başı 5 lira. Bu fiyatlarla kaçırılmaması gereken eğlencelikler. Ertesi gün daha erken saatte tekrar geldik ancak gişenin önünde büyük bir insan yığını vardı. Görevli bu sefer de kapanışa kadar olan tüm biletleri sattıklarını bildirdi. Biz tekne turu yapamadık.

Biz günü Kör Kamil meyhanesinde tamamladık. Eskişehir’de nerede ne yenir konusunu ayrıca yazdım, beklentinizi çok yüksek tutmayın, Eskişehir bir gastro turizm kenti değil.

Kentpark, Eskişehir Gezilecek Yerler

30 Nisan 2017

Kentpark, Eskişehir Gezilecek Yerler

Günümüzü öncelikle Eskişehir’in parklarına ayırmıştık ve güne hemen Kentpark içerisindeki Kırım Çiğ Börek evinde kahvaltı ile başladık. Ardından da Kentpark’ı gezdik. Kentpark’a giriş ücretsiz ancak ana yoldaki ön cephesinde yer alan otopark ücretli. Parkı gezerken fark ettik, ark sokağına aracınızı ücretsiz park edebilir ve parkın o cephesinden giriş yapabilirsiniz. Kentpark’a Köprübaşı’ndan tekne ile de gelmek mümkün, belediye tur tekneleri ile hizmet veriyor.

Hani Eskişehir belediyesinin şehre sahil getirdiği yer, Kentpark işte onu da içeren park. Bol yeşillikli, çiçekli, göletli, havuzlu, at binme yerli, restoranlı güzel bir alan olmuş. Göletteki kocaman Japon balıkları özellikle dikkat çekici, bir de gereksiz büyük bulduğumuz park kapıları. Biz oradayken henüz havuzun, sahilin yaza hazırlığı yapılmamış durumdaydı ve park içerisi çok kalabalıktı. Kafelerden birinde kısa süre ayakta bekleyip boşalan bir masaya kurulup birer kahve içip ayrıldık.

Devrim Arabası

Devrim Arabası, Eskişehir Gezilecek Yerler

Kentparktan ayrılıp Sazova parkına yöneldik ancak aşırı kalabalık nedeniyle kapısına bile ulaşamadan Eskişehir gezilecek yerler planımızı revize ettik, Devrim arabasını görmeye gittik. Devrim arabası üretildiği yer olan Türkiye Lokomotif ve Motor Sanayi A.Ş (TÜLOMSAŞ) içerisinde sergileniyor. Biz vardığımızda fabrikanın, yani güvenlik çalışanlarının öğle arası saatine denk geldiğimiz için bir miktar beklemek durumunda kaldık, biz beklerken de 2 adet tur otobüsü bizlere katıldı.

Devrim arabasını görmek için bir ücret ödemeniz gerekmiyor, güvenlik görevlileri grup halinde insanları aracın fabrika bahçesinde sergilendiği yere götürüyor. 10 dakikalık fotoğraf izni verdikten sonra içerideki grubu dışarı alıp, bekleyen diğer grubu içeriye alıyorlar. Toplam 4 adet üretilmiş olan Devrim arabasının günümüze kalmış son örneği cam bir oda içerisinde koruma altında tutuluyor. Devrim’in hikayesi linkinden tarihçesine erişebilirsiniz.

Odunpazarı Evleri

Odunpazarı Evleri, Eskişehir Gezilecek Yerler

Seneler önceki Eskişehir ziyaretim esnasında uğradığım Odunpazarı’nda restore edilmiş, pastel renklerdeki evler ve düzenli arnavut kaldırım sokaklar vardı, bir kaç da mekan açıktı. Günümüzde müzelerle zenginleştirilmiş, insanların akın ettiği, dükkanların, kafelerin bol bol yer aldığı bir bölge haline gelmiş. Açıkçası biraz da kalabalıktan nasibini almış, adeta kalabalık arasında gezmeye çalıştık Odunpazarı içerisinde.

Odunpazarı’nda başlıca üç müze yer alıyor; Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Kurtuluş Müzesi ve Çağdaş Cam Sanatları Müzesi. Biz bunlardan sadece cam sanatları müzesine gitmeye niyetlenmiştik, müze balmumu heykel müzesinin hemen arkasında yer alıyordu. Yol kenarında tahminen 20 kadar otobüs ve balmumu müzesine girmeyi bekleyen yüzlerce insan vardı. Kalabalık nedeniyle müzenin yanından geçip arkasındaki müzeye geçemedik. Odunpazarı içerisinden dolaşıp yukarıdan inebildik cam müzesine. Cam sanatları müzesi giriş ücreti kişi başı 5 liraydı. Tahmin edeceğiniz üzere sakindi (isminde hem sanat hem müze geçiyor), yaklaşık yarım saat içerisinde gezdik, öneririm, keyif verici eserler vardı.

Eskişehir’de Alışveriş

Eskişehir'de Alışveriş, Eskişehir Gezilecek Yerler

Günün kalanı benim için biraz beklemekle geçti. Bahane ile Eskişehir gezilecek yerler yazıma bir alışveriş bölümü ekleyeyim. Haller gençlik merkezinde nitelikli hediyelik eşyalar satan dükkanlar var. Başka şehirlerde de bulabileceğiniz mağazalar ise Espark ve İnönü Caddesi üzerinde yer alıyorlar. Daha yerel şeyler ilginizi çekiyorsa (hiçbirini pek özellikli bulmasam da boza, met helvası, kabak çekirdeği önerilerine uyduk) Esnaf Sarayı ve onun çevresindeki sokaklara gitmelisiniz.

Eskiden balık hali olan (halen bir balık pişiricisi var ve etrafı kokutuyor) Çukur Çarşı Lületaşı Sanat Merkezi de Eskişehir’de alışveriş için uğranması gereken mekanlardan. Benim orada da hayli beklemem gerekti. (Atlıhan el sanatları çarşısında da lüle taşı ürünler bulunabiliyormuş.) Biz alışverişler sonrası günü, sabahki çibörek hayal kırıklığını gidererek tamamlamak istedik. Yaklaşık bir saatlik bekleme sonrası bir hayal kırıklığı daha yaşadık.

Sazova Parkı – Bilim Kültür Ve Sanat Parkı

1 Mayıs 2017

Sazova Parkıi, Eskişehir Gezilecek Yerler

Eskişehir gezilecek yerler listesinin başına konması gereken park 400 bin metrekare alan üzerinde yer alıyor. Biz yarım gün ayırabildik geri dönüş yoluna geçeceğimiz ve İzmir’e hayli mesafede olduğumuz için. Birçok noktasını eleyerek gezmek durumunda kaldık. Sazova parkı hakkında ayrıca yazacağım.

Yazıyı bizim programımıza almadığımız ancak Eskişehir görülecek yerler listelerine uygun düşecek mekanları anarak bitireyim. Uğur Mumcu Parkı, büyük gazetecinin içerisinde öldüğü, patlatılan aracının da sergilendiği park, dikkate değer. Müzeler kentine dönüşen Eskişehir’de yukarıda bahsettiklerim dışında; Karikatür müzesi, Lületaşı müzesi, Cumhuriyet Tarihi Müzesi, Demiryolları müzesi ve Arkeoloji Müzesi yer alıyor. Kentte birçok tarihi cami ve külliye de var, birçok hamam da, tek tek isimlerini saymayacağım. Biraz şehir dışına çıkılarak da antik kalıntılara ulaşmak mümkün; Antik Yazılı Kaya, Frig Kaya Anıtları ve Frig Kaleleri gibi.

Türkiye’nin Avrupa Kenti sloganı ile gelişimini sürdüren bu güzel kente bir uzun hafta sonu ayırmanızı öneririm ancak resmi tatil esnasında olmazsa iyi olur, çok kalabalık oluyor.

Mayıs 2017

Comment(7)

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir