Guatemala Orta Amerika ülkelerinden birisidir. Burada yaşam maliyetinin çok hesaplı olmasının yanında vergiler de çok olumlu sonuçlar göstermektedir. Eğer kişiler Guatemala pasaportuna sahip ise Doğu ve Batı Avrupa dahil olmak üzere 113 ülkeye dilediği gibi seyahat yapma hakkına sahiptir.
Kişiler ikamet iznine sahip olmadıkları zaman ise 90 günlük bir süre ile Guatemala’da kalabilirler. Gelen yabancıların büyük çoğunluğu iş başvurusunda bulunurlar. İlk başvuru yapanlar sadece 2 yıllık bir geçici izin belgesi alırlar ve yenilenerek daha sonra lisansa da dönüştürülebilir. Vatandaşlık hakkına sahip olmanız için öncelikle izin belgesi https://guatemala.vatandaslik.com.tr/ almanız gerekmektedir.
Sahip olduğunuz vizeyi yenilemek için ülkeyi 90 günde bir terk etmeniz gerekecektir. Bu da oturma belgesi olmadan da ülkede kalmanızı sağlayacak bir yöntemdir. Aslında bu ülke için vize almak çok zor değildir ve kolay bir süreç sonunda elde edebilirsiniz.
İş Sözleşmesi
Guatemala’da bulunan şirketlerden birisi ile iş sözleşmeniz bulunuyor ise işveren kişiler tarafından iş sözleşmeniz temin edilecek ve denetlenecektir. Kişilerin almış oldukları geçici ikamet belgeleri ülke içerisinde iki yıl kadar kalmalarına izin veren ve çeşitli faaliyetlerde bulunmalarını sağlayan bir belgedir.
Geçici ikamet belgesi almak için sizden istenen belgeleri eksiksiz olarak tamamlamanız gerekmektedir. Son zamanlarda çektirmiş olduğunuz yeni bir fotoğrafınız ve pasaportunuz, pasaportunuzun fotokopisi ilk olarak istenen şeylerdir. Kişilerin Guatemala yetkilileri tarafından damgalanan pasaportunuzun da belgeleri istenmektedir. Sabıka kaydınızın temiz olması önemlidir ve daha önce ikamet ettiğiniz ülkeden bir sabıka kaydı almalısınız. Yaklaşık 3 ay kadar süren bir işlem sonucunda geçici ikamet izni belgeniz uygun görüldüğü takdirde size verilecektir. Alacağınız bu geçici ikamet belgenizin süresi dolduktan sonra sürekli ikamet belgesi almak için de başvuruda bulunabilirsiniz.
Daimi İkamet
Daimi ikamet izni alabilmeniz için bir emekliliğiniz olmalıdır ya da yatırımcı olarak alabilirsiniz. Bazı faaliyetlerde üstün performanslar gösteren kişiler de avantajlı olacaktır. Örneğin bilim, teknoloji, spor alanlarında bu üstünlüklerini ortaya koyabilirler. Eğer Guatemala dışında bir yıl geçirmek isterseniz mutlaka izin almanız gerekmektedir. İzin işlemleri için Göç Genel Müdürlüğünü ziyaret etmeniz gerekir.
Evlilik yolu ile de vatandaşlık elde edebilirsiniz. Elbette bunun için eşinizin vatandaşlığını direk olarak alamayabilirsiniz. Bazı yasal süreçleri tamamlamanız ve aşamaları geçmeniz gerekecektir. Normal şartlarda ise en az 5 yıl boyunca ikamet ettikten sonra artık vatandaşlık için başvuru yapabilirsiniz. Vatandaşlık aldıktan sonra bir pasaport edinirseniz birçok avantajdan faydalanabilirsiniz. 113 ülkeyi gezme şansı sizin olacaktır. Güzel bir plan çıkarıp gezerek http://gezilecek.org/ bu güzel yerlerin tadını çıkarabilirsiniz. Bu 113 ülkeyi gezerken vize çıkarmanıza gerek kalmayacaktır. Ankara’dan 11 saatlik bir uçuş sonrasında Guatemala’ya ulaşabilirsiniz. Çok güzel bir ikliminin olması da insanları kendisine çeken sebeplerin arasında gelmektedir. Yaylaların ortalama sıcaklığı 25 C ve nem oranı ise düşüktür.