Hurghada’ya ucuz uçak biletlerini bulduğumuz andan itibaren aklımızda Hurghada’nın en iyi resifleri üzerinde yüzme düşüncesi vardı. Tarihe yolculuk mu yapsak, çöl macerası mı yaşasak diye araştırma yaptık gene de ama aklımızın çelinmeyeceği baştan belliydi. Resiflere en uygun nasıl ulaşırız araştırmasına başladık.
İncelediğimiz ilk seçenek kent merkezinde uygun fiyatlı bir otelde kalıp günlük tekne turları ile Hurghada resiflerine gitmekti. Bununda güzel bir plan olduğunu düşünsek de Hurghada’da tatil yapalım, sabah kalkıp bir yerlere yetişmeye çalışmayalım dedik. Önünden denize girdiğimizde resiflere ulaşabileceğimiz mekan araştırmaya başladık.
Hurghada’da Şnorkel
Google haritalarında uydu görünümünü açıp Hurghada kıyılarını adım adım inceledik, sonuçta resifler uzaydan bile görünüyor. Üç koy, Hurghada’da kıyıdan şnorkelle resifleri görebileceklerimiz olarak öne çıktı, Makadi Bay, Soma Bay ve Al-Qusayr. Harita görsellerinden yanılıyor olabileceğimiz için internetten de araştırdık ama pek tatmin edici cevap bulamadık. Meğerse yanlış kelimeyle arıyormuşuz. Otellerin sahilindeki mercan resiflerine “house reef” deniyormuş. Bu kelime ile aratınca, ilgili koylardaki otellerle yazışınca durum netleşmeye başladı. Özellikle “house reef” diye sormak gerekiyor, bazı otellerden “we have corals but we do not have house reef” (mercan kayalıklarımız var ama kendi resifimiz yok) gibi cevaplar aldık. Unutmayın, buralar hep çöl, eğer denizde resif yoksa sahil de denizde incecik çöl kumu kaplıdır ve bu da denizi balçık yapar.
Hem internet araştırmamız hem de otelle yazışmamız Hurghada’nın en iyi sahil resifleri Fort Arabesque otelde şeklinde sonuç verdi. 2 kişi için gecelik her şey dahil 86,5 dolar fiyatı da uygun bulduk ve Hurghada konaklama konusu çözümlenmiş oldu.
Hurghada’nın en iyi sahil resifleri
Gelelim asıl konumuza, neden Hurghada’nın en iyi sahil resifleri? Elbette ki Hurghada’nın tüm sahillerini falan gezmedik, sadece tatmin seviyemizi belirtmek için bunu söylüyoruz. Fort Arabesque otelin sahilinden denize girdikten 20 metre kadar sonra, su yaklaşık bel hizasına geldiğinde resifler başlıyor. Resiflere basmak, onları kopartmak, balıkları beslemek yasak. Hurghada’da tatil yazımızda da belirtmiştik, saat 6’dan sonra denize girmek yasak. Tam sayıyı hatırlamıyorum ama 8 tane kadar ayrı resif grubu var otelin önündeki denizde. Resifler set gibi birbirlerine bağlı değiller yani, su altı adacıkları gibiler.
Resif ve balık türlerini anlatabilecek bilgi birikimine sahip değilim ama Avustralya’da Büyük Resif’te yaşadığımız tecrübe ile bazı kıyaslamalar yapabilirim. Bizim favorimiz olan, adına maori dudak dediğimiz balık (Maori Wrasse) yoktu burada. Hayli sığ suda olduğumuz için köpek balığı görme şansı da doğmadı. Resiflerde sadece dalış esnasında rastlayabildiğimiz nemo ise burada bolca vardı. Hurghada’nın en güzel sahil resifleri, fotoğrafta gördüğünüz mavi ağızlı kabukluların, büyük resiftekiler gibi dev boyutlarını değil, tek elle taşıyabileceğiniz büyüklüktekilerini barındırıyordu.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hurghada sahil resiflerinde dikkat edilmesi gereken başlıca şey elbette güneş. Tekneyle bir tura giderseniz, muhtemelen öğle yemeği servisi esnasında ya da bir duraktan diğerine gidileceği zaman sizi tekneye geri çağıracaklardır. Kendi başınıza sahilden suya girdiğinizde böyle bir durum söz konusu değil ve olağan üstü su altı manzarasına kapılmamak da mümkün değil. Hal böyle olunca özellikle ense ve sırt yanmasına karşı yüksek korumalı önlem almak önemli, çöl ortamında güneş feci yakar. Kıyafetle girmeyi dahi düşünmenizi öneririm.
Su altını görmek için elbette ekipman da gerekiyor. İçerisinde Hurghada’nın en iyi sahil resifleri bulunan otelimizde maske, şnorkel ve palet kiralamak mümkün. Yanınızda ekipman götürmeniz ise hem sizi kira ücretinden kurtarır, hem de aklınıza ‘acaba bu şnorkel kimin ağzına girmişti’ gibi bir düşünce gelmez, hijyen açısından huzurlu olursunuz. Biz maske ve şnorkellerimizle gittik, palet götürmedik, palete çok ihtiyaç da duymadık, resif adacıkları birbirlerine yakınlardı. Palet kullanma konusunda tecrübeniz yoksa uzun süre palet kullanmak ayak bileklerinizi de ağrıtabilir.
Yazımızı süsleyen fotoğrafları yumuşak plastikten, su geçirmez bir koruyucunun içerisine koyduğumuz turist makinesi ile çektik. Resifler yüzeye yakın olunca ışık ve renk bol oluyor, fotoğraf çekmek de kolay. Hurghada resiflerinde şnorkel yaptığımız videoları ayrıca paylaşacağım. Yaşayacağınız güzel tecrübeyi kayıt altına alabilmeniz için fotoğraf makinenizle uyumlu su geçirmez bir kılıf ya da su geçirmez kılıflı bir aksiyon kamerası götürmenizi de tavsiye ederiz.
Su altında her şeyden uzak ayrı bir dünya var. Mükemmel kareler yakalanıyor.
Biz de çok keyif alıyoruz
hurghadada minudusle küçük olanlar 75 kurus ile sun hotelın yanında ının halk plajının olduğu yer zaten resifler orada başlıyor her yer ersif bırde tekne var batık yarısı su yuzeyınde her turlu canlıyı görürüsünuz 2 defa mercan yılanı denk geldi bana
bir daha ki gidişimiz için not ediyorum, çok çekici geldi