Cam teraslı kanyon olarak da anılan Ulubey Kanyonu’nun resmi tanıtımlarda asıl ön plana çıkarılan yönü ise dünyanın en büyük ikinci kanyonu olması. Memleketimizde tek cam teras burada değil, Safranbolu’daki Tokatlı kanyonu üzerinde de var, o daha çok kristal teras adı ile anılıyor. Ulubey kanyonu için en büyük ikinci kanyon ölçümü nasıl yapılmış net bilgi bulamadım (uzunluk, derinlik, hacim… ne ölçümüne göre) ancak uzun süredir görmek istediğim Ulubey kanyonu seyahatimizi planladık. Eskişehir gezisi için Uşak’ı yol üstü durağı yapacaktık.
28/4/2017
1 Mayıs tatilinin Pazartesi gününe denk gelmesi sonucu ortaya 3 günlük tatilde Eskişehir’e gitmeye karar vermiştik. Cuma akşam iş çıkışı İzmir’den Uşak’a kadar yol alıp, Uşak’ta konaklayacak şekilde programlandık. Salihli’de bir odun köfte molası verdikten sonra, bir arkadaşın bizim için hazırlattığı evinde konakladık. Sabah öncelikli hedef Ulubey Kanyonu …
29/4/2017
Kahvaltıdan bahsetmezsem olmaz. Bilen bilir Uşak tarhanası ile ünlüdür, biz de Tarhana Baba’nın yolunu tuttuk, yemeklerden gastronomi notları sitemizde belki bahsederim. Çocuklu bir aile de vardı restoranda, onlar gittikten sonra işletmeci bizlere daha önce başından geçen bir olayı anlattı. Veledin biri, telefonla ufak kardeşinin fotoğrafını çekip kendisinin yanına gelmiş. “Amca, fotoğraf çekmeyi biliyorum ama letgo’ya koymayı bilmiyorum, şunu letgoya koysana, satalım” demiş. Biz sanıyorum 10 dakika güldük.
Ulubey Kanyonu Tesisleri, Park Kanyon
Ulubey Kanyonu, Uşak merkeze yaklaşık yarım saat mesafede, yolda tabelalar rahatça ulaşmanızı sağlıyor. Toplu ulaşım ile gelmek isterseniz, Uşak Ulubey otobüs saatlerine buradan ulaşabilirsiniz. Kanyonun gözlem yapılması planlanan bölümünü gayet güzel düzenlemişler, adı Park Kanyon. Otopark alanı, artık popüler hale gelen büyük boy harfler ve kalp ile yapılmış tabela, alışveriş için mağazalar, genişçe bir kafe restoran ve meşhur cam teras yer alıyor mekanda.
Etrafta fotoğraflı bilgilendirme tabelaları da var. Bir tabela kanyonların nasıl oluştuğu hakkında bilgi içeriyor, bir diğeri çevrede görülmesi gereken yerler hakkında çok kısa bilgi içeriyor. Özellikle Clandras köprüsü ilgimizi çekiyor olsa da uğramadan geri döndük, nedeninden bahsedeceğim.
Kanyon Nedir? Nasıl Oluşur?
Bir akarsuyun kalkerli bir alanda oyarak oluşturduğu, bir kıvrımı keserek iki yandaki çukurlukları birleştiren, dar ve boğaz biçimindeki vadilere kanyon adı veriliyor. Vadiden farkı, iki dağın arasında çukurluk değil, derenin oyduğu bir alan olması. Örneğin Ihlara vadisi içerisinden nehir akıyor olsa da bir kanyok değil çünkü oluşum nehrin etkisi ile oluşmamış.
Tabelalarda Ulubey kanyonu oluşumu hakkında da bilgi var. “Kanyon oluşumu 3.zamanın sonlarından 4.zamanın başlarına kadar olan tektonik hareketlerden etkilenmiş ve Ege Bölgesi’ndeki Horst-Graben yapı şeklini almıştır. Kanyonun oluşumu, Büyük Menderes Grabeni’nin çökmesi, karstik oluşum süreciyle ilintilidir. Büyük Menderes Grabeni’nin en az üç kez çökmesiyle birlikte yer aşındırma hareketleri başlar ve böylece Ulubey Deresi ve Banaz Çayı’nın geçtiği bu bölgelerde derin menderes vadiler meydana gelir.” Bu tarzda, hayli teknik bilgi içerir şekilde.
Ulubey Kanyonu Cam Teras
Ulubey kanyonu girişi ve Park kanyon girişi ücretsiz, cam teras giriş ücreti ise kişi başı 3 lira. Teras’a girişte, bu terasın dünyanın en büyük cam terası olduğunu belirten bir levha da var. 12 metre uzunluğu ve 14 metre genişliği ile 135 metrekare alan kaplayan terasın daha büyüğü yokmuş. Kurşun geçirmez camdan yapılmış, feci sağlammış.
Cam teras girişinde galoşlar var kumaş gibi yumuşak dokulu malzemeden, onların giyilmesi gerekiyor. Camları çizilmelere karşı korumak için olsa gerek. Elbette cam üzerinde yürüme konusunda korkuları olanların kendileri için stresli, izleyenler için eğlenceli görüntüler sundukları bir bölge. Benim için son derece keyifli bir tecrübe. Manzara hayli keyifli, önüzde kıvrılarak akan Dokuzdere deresi ve kıvrımların ortasında kalmış tepecikler yer alıyor. Uşak ili resmi tanıtım sitesinin bilgilendirmesine göre dünyanın en büyük ikinci kanyonunun manzarası.
Ulubey Kanyonunda Neler Yapılır
Ne yazık ki manzaraya bakmak ve doğa yürüyüşü yapmak dışında pek etkinlik sunulamıyor. Ulubey kanyonu içerisinde akan Dokuzdere deresi ne yazık ki temiz değil, bu nedenle kanyon turizmi hareketlendirmek, etkinlikler yapmak pek mümkün değil. Biz vakit ve iklim nedeniyle düşünmedik ancak trekking için parkur keyifli ve rahat görünüyordu. İlerisi için kendi kendimize niyet ettik. Nehrin çevrelediği tepe, kendisini çok belli etmediği için drone uçurmak için de şahane bir yer. Umarım ilerde bol etkinliğe (uçuşlar, zipline, kamp, rafting vb.) ev sahipliği yapar.
Kanyon Park’ta manzarası cam terası aratmayan, menüsü gayet geniş bir de kafe-restoran var. Biz sadece birer kahve içerek soluklandık (3 kahve 15lira) ancak mekan bir grup yemeğine hazırlanıyordu. Hediyelik eşya dükkanları ise bizi hayli şaşırttı, tekstil ürünü çeşitliliği geniş. Evde hayli eskimiş, değiştirmeyi düşündüğümüz bir halımız vardı, 35 liraya 4 metrekare kilimle karşılaşınca Ulubey’den bir anı almadan da dönmüyor olduk.
Tanıtımlarda çok şık görünen Clandras köprüsü de kanyonun karşı yamacında görülen Külçen köyü de son derece ziyaret edilesi görünüyordu. Nasıl gideriz diye dükkanlardan, kafe çalışanlarından bilgi edinmeye çalıştık, hiç kimsenin en ufak bir fikri yoktu. Ne körünün ne tarafta olduğu, ne kanyonun karşısına nasıl geçilebileceği ne de çadır konaklamasının nerede yapılabileceği konusunda.
Ulubey Kanyonu Hakkında Genel Bilgiler
Ulubey Kanyonu, 50 ila 100 metre arasında değişen genişliğe, 135 ila 170 metre arasında değişen derinliğe sahip ve 40 – 45 km uzunluğu olduğu bildiriliyor. Dere temizlendikten sonra yamaç paraşütü de dahil bir çok etkinliğe ev sahipliği yapabilecek kanyonda, çalışanların bölge hakkında daha fazla bilgi edinmesi gerekiyor.
Ulubey kanyonunu gezmek için Uşak’a gelmeniz gerekiyor. Uşak gezilecek yerler listenize Blaundus antik kenti, Uşak arkeoloji müzesi, Clandras köprüsü ve Taşyaran vadisini de dahil edebilirsiniz. Biz Bu seyahatimizde dahil etmedik, ufak bir Kütahya molası ile Eskişehir gezilecek yerler peşinde yola devam ettik.
Comment(2)