Fas Gezisi Notları; Kazablanka Gezilecek Yerler
10/10/2014
Fes’ten bol sohbetli bir tren yolculuğu sonrası Kazablanka’ya vardık. Tren yolculuklarından “notlar” bölümünde bahsedeceğim. Yolda gezginlerin Kazablanka gezi notlarını okuyup kendimize uygun bir Kazablanka gezilecek yerler listesi çıkarttık. Elbette listenin oluşmasına Ezel hayranı Faslı yol arkadaşımızın da payı oldu. Kazablanka konaklamamız için hemen Kazablanka tren istasyonunun yanındaki Ibis Gare Casa Voyageurs’u tercih etmiştik. (Casa Voyageurs, Trenimizin vardığı Kazablanka tren istasyonun adı)
Kazablanka Gezilecek Yerler
Otele yerleştik. Otelin hemen önünde tramvay hattı var. Bizim de planımız önce Corniche’e gitmek. Kazablanka’da şehir içi ulaşım için en iyi yollardan biri bu tramvaylar ama bilet istasyonda satılmıyor. Kişi başı 7 dirhem olan biletlerden almak için biraz etraftaki dükkanları taramak gerekiyor. Casa Voyageurs’dan Corniche’e olan yolculuk Anfa’dan geçiyor ve yaklaşık 1 saat sürüyor. Anfa, kentin yeni gelişen bölgesi, Kazablanka’lı üst sınıfın tercih ettiği yer. Havuzlu, teraslı müstakil evler geniş caddelerin çevresine yerleşmiş durumda. Vaktiyle burada yer alan Anfa oteli hem Fas, hem de dünya tarihi için büyük öneme sahip bir toplantıya ev sahipliği yapmış. Ocak 1943’te Winston Churchill ve Franklin Roosevelt burada buluşmuşlar, Casablanca (beyaz ev) isminden hataya düşen almanlar toplantıyı takip edememişler. Bu görüşme sonrasında Roosevelt, Fas’ın Fransa’dan bağımsızlığı yönünde desteğini açıkça belirtmiş.
Tramvayın son durağı okyanus kıyısına bir kaç yüz metre mesafede, biz vardığımızda gün batımı saati olmuştu bile. Tam adı Corniche d’Ain Diab olan cadde Kazablanka’nın batı ucundaki El-Hank fenerine kadar uzanıyor. Kazablanka’nın en lüks bölgesi. 1930’lardan itibaren buraya havuzlu tesisler, gece kulüpleri, lüks restoranlar açılmaya başlamış. Bizim kıyıya vardığımız nokta halka açık plajın olduğu yerdi. Geniş kumsal hayli doluydu, özellikle futbol oynayanlarla. Biraz insanları izledikten sonra düzenli ve temiz Corniche’i adımlamaya başladık, muhteşem gün batımını izledik. Kazablanka gezilecek yerler listenizin başına gün batımında Corniche’i ekleyin mutlaka. Hava kararınca da yürüyüşümüze devam ettik. ‘Beach Club’ler arasında Türkiye’de rastlamadığım nezihlikte görünenler de vardı, şehre yaklaştıkça alışveriş merkezine dönmeye başladı tesisler, devasa sinema kompleksleri belirdi. Corniche Kazablanka’nın, büyük yatırımlar merkezi gibi duruyor.
Kazablanka Gece Hayatı
Corniche’deki restoran ücretleri Kazablanka’dakilerin en yüksekleri, restoran girişlerinde menüler duruyor, sürpriz yok. Yürürken bazı mekanları gözümüze kestirmiş olsak da geri dönmeye üşendik. Bir taksiye binip limana gittik, 30 dirheme. Kazablanka Limanı, Fas’ın ana limanı, zaten dünyadaki en büyük yapay limanlarından biri. Limana giriş Kazablanka’nın diğer garı olan Casa Port’un hemen yanından oluyor, giriş bölgesi balıkçı limanı. Gündüzleri balık mezadı da oluyormuş, gece ise sadece buradaki balık restoranları faal. Hoşumuza giden birine oturduk. Neredeyse tüm masalara ikişer kere müşteri geldi, vızır vızır iş yapıyor ancak yemekler bize hep kuru geldi, pek tatmin olmadık.
Kazablanka’ya gelip de Rick’s Cafe bara gitmemek olmaz dedik, hani şu meşhur Casablanca filminin en ünlü sahnesi “play it again Sam”in geçtiği yer. Limandan yürüyerek gidilebiliyor, eski kent merkezi ‘medina’nın girişlerinden birinde. Kapıdaki görevli bizi şöyle bir süzdü ve bu kıyafetlerle giremezsiniz dedi. “Çıkaralım mı” diye sormadık “sadece birer içki içecektik” dedik. Kapı önünde yer alan telefondan bir yeri aradı, kısa konuştular ve şortla giremeyeceğimizi söylediler. Rick’s Cafe tarafından hor görülmenin üzüntüsüyle, ileride, bir zamanlar salaş ama gururlu bir çift vardı demek ümidiyle otele döndük. Gecenin daha ilerleyen saatlerine uzanmak, Kazablanka gece hayatının tadına varmak isterseniz Corniche’e yönelmelisiniz.
11/10/2014
Sabah ilk iş Hasan II Camii’nin yolunu tuttuk. Mekke’dekinin ardından dünyanın en büyük ikinci camii, elbette Kazablanka gezilecek yerler listelerinin hepsinde var. Tesis 9 hektar alana yapılmış ve bunun 6sı deniz doldurularak elde edilmiş. 25000 kişiyi alabiliyor, yapımında 35000 kişi çalışmış. Dışı bile çok gösterişli binanın içine biletle alıyorlar. Alt kattaki gişeye gittik. Hasan II Camii giriş ücreti kişi başı 30 dolardı. Cami görmek için böyle bir para ödemedik elbette. Giriş kapısına gittik. Müslümanız deyip girmek istedik, namaz saati gelin dediler.
Kazablanka’da Alışveriş
Kazablanka’nın ‘medina’sına yöneldik. Sahil boyu büyük inşaat projelerinin sürdüğünü gördük, zengin işi yatırım yapılıyor. Medina’yı dolaştık ama Fes ve Marakeş ‘medina’larından sonra çok zayıf geldiğini belirtmeliyim. Fas’a gelirseniz geleneksel yapılanmayı görmek için Kazablanka’ya bel bağlamamanızı öneririm ama sadece burada kalacaksanız ‘medina’da güzel hediyelikler bulabilirsiniz.
Yeni çarşıya yöneldik. Muhammed V bulvarı, içerisinden tramvay geçen, araç trafiğine kapalı, sağlı sollu dükkanlar, hanlar, restoranlar ve evler var. Rehber kitabımızın dikkat çektiği binaların kakmalarını, mimari özelliklerini anlamaya çalıştık. Glaoui pasajından yan sokağa geçip geri döndük. Benim en keyif aldığım yer Central Market adıyla geçen pazardı. Bir kısmı sebze meyve, büyük kısmı ise deniz mahsullerine ayrılmış, canlı kaplumbağa bile satıyorlar. Aralara da balık pişiriciler serpiştirilmiş. Kazablanka programınıza burada bir öğlen yemeği dahil etmeye çalışın. Biz oradayken restoranlar mangalları yeni ateşliyorlardı. O saatte, Fes’te yediğim sandviçlerin benzerini yapan görünce kaçırmadım, bu sefer fiyat 30 dirheme çıkmıştı, balık için ise erkendi.
Kazablanka gezilecek yerleri bunlarla sınırlı değil; Muhammed V Sarayı, Ligue Arabe parkı, Kazablanka İkiz Kuleleri, Mohammedia bizim sınırlı zamanımıza dahil etmediklerimizdi. Otele yürüyüp odayı boşalttık. Havalimanı trenine bindik.
Neye niyet neye kısmet dediğimiz yazımızda bahsettiğim gibi uçağı kaçırdık. Air Arabia’dan bir sonraki uçağa bilet aldık, bagaj sınırlı, kilo sınırında netler, bavul operasyonu gerçekleştirdik. Neyse ki THY görevlisi bizi özel yolcu salonuna sokmak gibi muazzam bir iyilik yaptı, çok uzun sürdüğü söylenen kontrollere takılmadan geçtik. Adrenalin yüklü ve koşturmalı geçen havalimanı mücadelesi sonrası biraz soluklanma ve İzmir aktarması için bilet alma fırsatımız oldu.
fas seyahatiminde çektiğim görüntüleri tavsiye ederim
https://www.youtube.com/watch?v=B7JYbNEQPSs
emeklerinize sağlık, çöl sahneleri özellikle güzel olmuş