1. Home
  2. Mekanlar
  3. Ürdün
  4. Akabe
  5. Ürdün Gezisi Notları – Akabe Anıları

Ürdün Gezisi Notları – Akabe Anıları

6

8-9/11/2014

Özellikle dünyanın yeni 7 harikasından biri olan Petra mutlaka görmem gerekenler listesinde vardı, onun dışından Ürdün’ü pek tanımıyordum. Başkentin Amman olduğunu ve oradan Petra’ya ulaşımın neredeyse 4 saat süreceğini biliyordum ancak. Şanslıyım ki Türk Hava Yolları Ürdün’ün Kızıldeniz kıyısındaki tek kenti Akabe’ye uçuş başlatmış ve Petra’ya da 2 saat uzaklıkta olan bu kente olan hattın tanıtımı için yeni medyayla, yani blog yazarları ile çalışmaya karar vermiş. Biz de bu listede yer almanın mutluluğu ile programa katıldık. Akşam havalimanında, Türk Hava Yollarının özel yolcu salonunda toplaştık, bu salonu ve Türk Hava Yollarının yüksek sınıf hizmetlerini Business Class tecrübesi yazımda anlatmıştım.

Gezginler Akabe'deBizim dışımızda Uzak Rota, Yigula, Kesfetsene, Tatlı Gezgin, Erdem Gürses, Nereye Kaçsak ve Kuyruksuz Uçurtma sitelerinden gezginler ve turu organize edenlerden de 3 kişi katıldı. Uçuş gece 00:30’da kalkıyor ve 3 gibi Akabe’ye varıyor, saat farkı yok, bizlerden vize de istemiyorlar. Bu varış saati biraz ters gelebilir ama aslında günün tamamından faydalanmak için çok uygun. Örneğin hemen bir taksi ile Petra’ya yönelebilirsiniz, uçak ve takside uyursanız sabah erken saatte varıp, bavullarınızı bırakıp öğle sıcaklarına kalmadan Petra’yı gezebilirsiniz. Taksi resmi olarak 50 dinar tutuyormuş ama pazarlıkla 30 dinara gidilebiliyormuş.

Akabe Ayla ProjesiBiz Akabe merkezine yakın Oryx otele geçtik hemen dinlenmek için, bizi bir araç aldı ama taksi ile şehre inmenin 10 dinar tuttuğunu da öğrendik. Otel girişinde tüm valizler x-ray cihazından geçirildi ve duty-free’dan aldığım içki emanete alındı. Yanlış anlaşılmasın, ülkede içki satışı yasak falan değil, otel satışı kendi yapmak istediği için sizin içeri sokmanıza izin vermiyor. Otelin karşısında Ayla projesinin inşaatı sürüyormuş. Ürdün çok iddialı, devasa bir turizm yatırımı yapıyor, anladığım kadarıyla projeyi ufak ufak sonlandırmak değil, büyük bölümünü aynı anda devreye almak istiyorlar, bu nedenle daha yıllar var projenin sonlanmasına.

Yol yorgunluğunu atıp sabah gezmeye başladık. İki yerel rehber katıldı bize, her ikisi de doktordu. Muhammed Bursa’da almış doktorluk eğitimini, Türkçesi ileri düzeyde. İlk durağımız Ayla Antik Kenti oldu. Kent 650’li yıllarda bir İslam şehri olarak kurulmuş, 750’lilere kadar Umayyad’ların, 970’lere kadar da Abbasilerin kontrolünde kalmış. Son olarak Fatimiler hüküm sürmüş ve 1100’lü yıllarda depremlerle hırpalandıktan sonra terk edilmiş.

Akabe Ayla Harabeleri

Akabe MüzesiGörülmesi Gereken Tarihi Yerler

Kazı çalışmaları Amerikalılar tarafından yürütülüyormuş, etrafa atılmış duran içki şişeleri kazı alanının pek iyi korunmadığını gösteriyor. Ürdün’ün ayırabildiği pek bütçe yok bu işlere. İkinci durağımız Akabe Arkeoloji Müzesi oldu, müze girişinde Ürdün bayrağının oluşumunu anlatan büyük bir pano da asmışlar. Müzenin karşısında ise Akabe Kalesi (Mamluk Kalesi) var. Kale Ürdünlüler için çok kıymetli çünkü 1916 Arap ayaklanmasında Osmanlıyı buradan kovup bağımsızlıklarını ilan etmişler, hani şu Arabistanlı Lawrence mevzuları. Hal böyle olunca 130 metrelik bir de bayrak direği dikmişler, dünyanın en uzun 5. Bayrak direği. Biz gittiğimizde direk sap gibi duruyordu, bayraksız.

Hemen yakındaki Akabe Mirası Müzesi yaşamı maketlerle anlatıyor. Bizim kültürümüze çok yakın olduğu için sergilenenler de çok benziyor, müzedeki insanlar hepimizin ilgisini sergilenenlerden daha fazla çekti. Müze önü ise balıkçı barınağı, erken saatlerde mezat da oluyormuş, durgun olması gereken o saatte ise şansımıza bir balıkçı teknesi yanaştı ve torikleri indirmeye başladı.

Akabe Balıkçıları

Tur sonrası çarşıya yöneldik. Biraz para bozdurup (1 dinar 3,16 lira) yerel internet hattı satın aldık telefonlar için. Çarşıda kısa tur attıktan sonra dükkanların gece yarısına kadar açık olduğunu belirtti rehberlerimiz, sıcakta dolanmayalım, gece geliriz serin havada dolaşırız dediler. Minibüse doluşup kızıl denizi kucaklamaya yöneldik.

Berenice Beach Club

Şehirde bazı otellerin sahile kıyısı var, sahile kıyısı olmayanlar genelde Berenice ile anlaşmaya varıyorlarmış müşterileri için. Havuzu, voleybol sahası, su sporları hizmetleri, dalış kulübü, çocuk kulübü, restoranı, yatı, her bir şeyi var buranın. Bizler mayoları giyip sahile yöneldik hemen. Dalış yapmaya hevesliler olarak öğle yemeği öncesi bunu gerçekleştirmek istedik.

Akabe Berenice Beach Club

Benim gibi dalış lisansı olmayanlara önce havuzda eğitim veriyorlar (bu eğitimi kaçıncı alışım, artık lisans almalıyım). Sonra kıyıdan dalışa geçiliyor, resifler kıyıya ve yüzeye son derece yakın, şnorkelle de keyfini sürebilirsiniz. Tanıtım dalışları 50 dinar, tekne ile gidilip çift dalış yapılan günlük programlar ise 60 dinar.

Akabe SahiliFotoğraf makinesi ile dalmadığım için sizlere büyük resif dalışımda olduğu gibi detayları gösteremeyeceğim. Manta görecek kadar şanslı değildik ama nemoyu yavrusu ile görecek kadar şanslıydık.

Programda sayadiya yemeğinin yapımına dair bir bölüm vardı, bizim dalışımızın bitmesini beklemişler başlamak için, mutfağa belimde havluyla daldım, yemek mevzularına ayrıca değineceğim.

Yemek pişerken bizi tabanı cam tekneye aldılar, normalde resiflerin üzerinde birkaç saatlik turlar yapıyorlarmış, bize yarım saatten kısa süren bir tanıtım yaptılar, o bile yeterince çekiciydi. Daha önce böyle bir tecrübe yaşamamıştım, fotoğraflardan anlaşılacağı gibi resifler yüzeye son derece yakın, camlardan görüş net. Üstelik kıyının hemen yakınında resifler.

Akabe'de Cam Tabanlı Tekneden Resifler 2

Akabe'de Cam Tabanlı Tekneden Resifler

Yemek sonrası bir miktar serbest zaman oldu. Berenice’nin sahibi vaktiyle Bodrum’da bir gulet yaptırmış ve guleti kendisi getirmiş Ürdün’e. Akşam bizi o yata aldılar. Ön güvertede müzik dinletisi oldu, simsemya adında ilginç görünümlü, sesi uda feci şekilde benzeyen bir enstrümana darbukalar eşlik etti. Tanıdık melodiler eşliğinde tekne akabe şehir merkezine doğru yol aldı.

Akabe'de Geleneksel MüzikŞehir Merkezi

Müzik dinletisi sonunda akşam yemeğini de teknede yedik. Tekne bizi şehir merkezinde bıraktı ve faytonlar karşıladı. Işıl ışıl donatılmış, bangır bangır müzik çalan faytonlarla şehir merkezinde tur atmak hiç bana göre değildi. Sanıyorum benim kafamın ütülendiği bu sırada Akabe’deki tüm turistler fotoğraflarımızı çekiyordu.

Tatlı molasından sonra yorgun ekip otele yöneldi, yorgunluğa direnen iki kişi şehir merkezini bir turladık. Mekanları, fiyatları inceledik. İki sokaklık bir bölge şık restoranlara ayrılmış adeta, yarım kilo balık 6 dinar, yarım tavuk 3 dinar gibi fiyatlar makul göründü ama içkiler restoranlarda ciddi pahalı olabiliyor. Dükkanlar geç saate kadar açık kalıyor, tatlılar özel, çerez fiyatları makul, özellikle isli çerez karışımları benim çok hoşuma gitti. En dikkat çekici hediyelik ise cam kavanoz içerisine kumla yaptıkları resimler, içerisine isminizi bile yazıyorlar.

Akabe'de Kavanoz İçerisine Kumla Resim

Akabe bu coğrafyaya yapılacak bir seyahat için muhteşem bir erişim noktası. Türk Hava Yollarının fiyatları gerçekten uygun, gidiş dönüş 600 lira dolaylarında bilet rahatlıkla bulunuyor. Akabe, Ürdün’ün kızıl denize ulaşan burnu, 10 kilometre kadar daha güneye inice Suudi Arabistan var, karşısı İsrail’in Eilat şehri, onun doğusunda ise Mısır’ın Taba kenti var. Taba ise meşhur tatil mekanı Sharm el Sheikh’e 3 saat mesafede, yani buradan her yere ulaşım kolay. Düşünsenize, Arabistan’dan arabaya atlayıp yaklaşık bir saatlik sürede dördüncü ülke olarak Mısır’a ulaşabilirsiniz. Ben onuncu evlilik yıl dönümüm için buraya tekrar gelmeyi ciddi şekilde düşünüyorum. Anlatacağım Petra ve Wadi Rum’u eşimle de  görüp, sonrasına başka keşif noktaları ekleyebilirim.

Comment(6)

  1. Ürdün gezisi kimsenin aklına gelmeyecek bir tatil gezisi gibi görünüyor gerçekten. Makaleniz fikir değişikliğine neden olacak sanıyorum. Teşekkürler.

  2. Merhabalar ben ferhat zengin yaklaşık üç yıldır Ürdün ikamet etmekteyim . Ürdün Üniversitesinde öğrenciyim . Buradaki turistik mekanları rahat ve ekonomik olarak gezmek istiyorsanız 0962 781 03 85 80 WhatsApp numaramdan ulaşabilirsiniz .

    1. Tekrar gelirsen kesinlikle irtibata geçeceğim. Ürdün hayli pahalı bir yer, ekonomik olmak önemli.

  3. o kadar yer gezdim ve durdurgu yere gore mı soylıyeyım yoksa dusunce olarakmı oyle olması gereklı dedıgım bır yer ıcın cok pahalı dıyebılırım

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir