Singapur’da Alışveriş
Elektronik cihazlar almak için Singapur’da en ünlü yer Sim Lim Square. Sabah bavullarımızı otel lobisine teslim edip (lobi yedinci katta), çıkışımızı gerçekleştirdik. Sim Lim Square’in altındaki mekanlarda kahvaltı sonrası fotoğraf makinesi alma girişiminde bulunduk. Dükkanlardan birine girdiğiniz anda satıcılardan biri size adeta yapışıyor. Hem deli gibi bilgi sunuyorlar, farklı farklı kameraları önünüze yığıyor, hem de fiyat polemiklerine başlıyor. İlk girdiğimiz dükkandaki özellikle feci bastırdı, bırakmıyor, yavaş yavaş iniyor fiyatı. Eşim kaçıp yan dükkana geçti ve kısa süre sonra neredeyse adamın söylediği fiyatın yarısını söyledi. Ben şaşkın, satıcı pazarlığa devam ama eşimin verdiği fiyata inmiyor. Olmaz deyip çıktık dükkandan, satıcı arkamızdan bizim verdiğimiz fiyatın hayli altında bir fiyat ile bizi geri çağırdı.
Alışveriş merkezinde üst katlara çıktıkça fiyatlar düşüyor. Genelde dükkanlar tek tip ürüne odaklanıyor ve katlarda da bunlara göre yer alıyorlar. Bilgisayar parçaları satılan katta fotoğraf makinesine rastlama ihtimaliniz çok yüksek değil. Bizim aklımızda bir model olmasına rağmen dükkanlarda farklı markalar önünüze konuyor ve satıcı kıyaslamalı test çekimleri ile sizi diğer ürüne ikna etmeye çalışıyor. Beraberinde de fiyat spekülasyonları. İlk dükkanda yaşadığımız fiyat uçurumu sonucu oluşan güvensizlik ve Çin seyahatimizdeki anımızla birleşince, vazgeçtik fotoğraf makinesi almaktan. Singapur’da alışveriş zor.
Singapur Gezilecek Yerler; Hint ve Çin Mahalleleri
Dünyanın her kozmopolit şehrinde farklı etnik gruba ait insanlar kendi mahallerinde toplanırlar. Singapur’da da Hint ve Çin mahalleri Singapur gezilecek yerler listelerinde yer alıyor ve bizim duraklarımızdan oluyor. Hint mahallesi genel olarak benim için hayal kırıklığı oluyor, Hindistan havasını kokusunu alamıyorum. Singapur’un hijyenik tarzı hala etkin, çok modernleşmişler yani. Yine de gökdelenler şehrinde 2 katlı sevimli binalardan mahalle görülmeye değer. En keyifli kısmı ise Mustafa Center adlı alışveriş merkezi oldu, Kenya’da hastası olduğumuz, her yurt dışı seyahatinde bulmaya çalıştığımız Macadamia cevizlerinden bulduk.
Çin mahallesi etnik havasını çok daha fazla korumuş. Eşimi masaj salonunda ayak masajı için ter edip daldığım sokaklarda Çin’i gerçekten anımsatan manzaralarla karşılaştım. Özellikle katlı pazar görünümündeki ‘food court’un karşısındaki meydan, meydana yayılan koku, oyun oynayan ve onları izleyen insanlarıyla gayet yerel bir havada. Yeni başlayan Çin yeni yılının kutlamalarından kalan süslemeler de ayrı bir hava katıyor. Pekin ördeği yemeden ayrılmıyoruz mahalleden.
Singapur Gezilecek Yerler; Şehrin Kalbi
Modern Singapur’un merkezi ise Orchard Road. Tam olarak dünyanın olması istenen şekle bürünmüş, cadde etrafına sağlı sollu sıralanmış alışveriş merkezleri ve göğe uzanan binalar. Kısa bir yürüyüş sonrası hiçbir ilginçliği olmadığı için ayrılıyoruz, metro ile (1,3$S) Marina Bay Sands binasına.
Otelin altı son derece ferah, şık, tertemiz ve son derece pahalı bir alışveriş merkezi. Birkaç dükkana şöyle bir bakıp önce otele yöneldik, sonra da otelin ta diğer ucuna (ne büyükmüş bu otel). Binaların tepesinde yer alan geminin ön güvertesine otel müşterisi olmayanlar da çıkabiliyor (20$S). Biz de Singapur’a tepeden veda etmek için çıktık. Güneşi batırır, havuz şovu için aşağıya ineriz diyorduk. Güneş binaların ardından batıyor, matah bir gün batımı manzarası yok.
Güzel esinti hoşumuza gidiyor, havuz şovunu da buradan izlemeye karar verip 12 dolarlık biraları da eşlik ettiriyoruz. Gösteriyi yine asıl izlenmesi gereken açıdan izlemiyoruz. İnmeden çepeçevre manzaraya bir bakalım diye güverteyi turluyoruz. Singapur’da bir Formula 1 pisti var şehrin göbeğinde. Dev dönme dolabın çevresinde dönen bölümde aşırı bir aydınlık ve hareketlilik görüyoruz. Ne oluyor diye çevreye sorunca Çin yeni yıl kutlamaları çerçevesinde bir gösteri olacağını öğreniyoruz.
Süratle yöneldiğimiz mekanda gördüklerimiz Singapur’un bize büyük sürprizi oldu. Rio karnavalının Çin sürümünü Singapur’da görmek inanılmazdı. Aynı Rio karnavalında samba okullarının geçişi gibiydi; kocaman süslü arabalar, farklı renkte kıyafetleri ile birbirinden ayrılan grup grup dansçılar. Bu sefer elbette tamamen Çin kültüründen danslar, kıyafetler ve de ejderhalar var.
Şarjı tükenmiş fotoğraf makinemize “Diren” çağrısı yaparak, tablet ile fotoğraf çekmeye çalışarak, daha fazlasını görmeye çalışarak konvoyun başına doğru yürüdük. Tribün bölümü belli ki biletli kısım, gruplar tribünlerin önünden geçtikten sonra yol boyunca sağa dönerek devam ediyorlar, yolun etrafında bizler gibi insanlar yığın yığın alkışlarla danslarla gruba eşlik ediyorlar. Müzik de dansçılarla beraber ilerliyor yani Rio’daki gibi tüm konvoy aynı müzikle dans etmiyor.
Ne yazık ki sonuna kadar kalma lüksümüz yok. Singapur’un bu güzel vedası bizi mutlu ediyor. Taksiyle otelimize dönüp (9$S), yandaki kafede karnımız doyurup bavullarımızı alıyoruz, tekrar taksi ile (23$S) Changi havalimanına geçiyoruz. Changi havalimanının şu güne kadar gördüğüm en güzel havalimanı olduğunu belirtmeliyim.