1. Home
  2. Mekanlar
  3. Yeni Zelanda
  4. Auckland
  5. Avustralya – Yeni Zelanda; Nasıl Gidilir?

Avustralya – Yeni Zelanda; Nasıl Gidilir?

11

Yeni Zelanda'ya girişBiz yıllık izinlerimizde ve resmi tatillerde yapmakta olduğumuz tatillerimizi kendimiz planlamayı tercih ediyoruz. Öncelikle aynı seyahati tur ile yapmanın yaklaşık yarı fiyatına mal oluyor. Bunun temel olarak üç nedeni var; zaten ancak gece yatmak için girdiğimiz otelimizi 4-5 yıldızlılardan seçmiyoruz; programı düzenlemesi için birilerine para vermemiş oluyoruz, uçak biletini önceden alıyoruz, promosyon kullanıyoruz.

Aktarmalar

Süresi de uzun, mesafe de çok olunca üzerinde en çok çalışmamız gereken seyahat bu oldu. Aylar öncesinden izin talepleri yapıldı ve oraya en ucuz nasıl ulaşılır araştırması başladı. Biz araştırma yaparken THY bu konuda henüz antlaşması olmadığı için sonuç bile çıkarmıyordu. Artık Seul aktarmalı hizmet veriyor. Uçuş arama sitelerinden sonuç elde edilebiliyor ancak onda da etaplar için farklı hava yolu şirketi seçmek pek mümkün olmuyor. Gidiş ve dönüş noktalarınız birbirinden ayrı ise işler iyice karışıyor.

Yeni Zelanda yeşili

Biz alternatif aktarma noktalarına göre taramalar yaptık; Seul, Hong Kong, Kuala Lumpur, Abu Dabi, Dubai, Guangzhu, Singapur, Bangkok. İlk akla gelenler. Mil de kazanabilmek için fark az ise THY seçelim derken Kuala Lumpur’a 2 kişi gidiş dönüş 4000TL’ye biletlerimizi aldık. Bu biletlerden birini, uzun mesafe 2 kat değerli kullanılan maximiles kredi kartında birikmiş ve gelecek millerimizle ücretsiz aldık. Kart limitiniz oranında avans mil kullandırıyor, harcamalarla 1 yıl içerisinde kazanamadığınız miller faizsiz, cezasız, aldığınız fiyata eşit olarak hesabınıza yansıtılıyor. Ben limitimi harcama miktarım kadar tuttuğum ve artırmalarına izin vermediğim için avans hakkım 2 bilete yetmedi, ama sene sonunda da borçlu kalmayacağım.

Yeni Zelanda Ağaçları

Ucuz Uçak Biletleri

Uçuş arama motorlarından, o zaman sadece kayak’ın radarında olan AirAsiaX bizim için muhteşem bir çözüm oldu. Kuala Lumpur’dan Melbourne ve Sydney’e şahane fiyatlara (su bile dahil değil) uçuyorlar. Biz Melbourne gidiş, Sydney dönüş uçaklarımız için yaklaşık 2000TL ödedik. Sonrası programın detaylandırılması ve alınan kararlar neticesinde iç ulaşımın sağlanması oldu. Ama ben şimdi sadece ulaşımdan bahsedeceğim.

Okyanusya’da sırt çantalı gezginler için adete özel tarifeler var, bagajsız, ikramsız uygun fiyatlı uçak biletleri milli havayolu Air New Zealand’da dahi var. İlave bagaj hakkını çevrimiçi alamıyorsunuz, eğer bagajınız varsa size 80AUD fatura ediyorlar bagaj başına. Eğer 2 kişi tek bagaj veriyorsanız hala çok ekonomik oluyor, Melbourne’den Auckland’e kişi başı 180 dolara bilet alabildik biz. Fakat bagaj konusunda çok sıkılar, kesin olarak 7 kilonun üzeri kabin bagajı kabul etmiyorlar. Tekerlekli kabin boy valiz kullanıyorsanız onların boş halinin 3 kilo dolayında olduğunu unutmayın, sırt çantası kesinlikle çok verimli oluyor.

Maori Kültürü

Yeni Zelanda'da YollardaVize İşlemleri

Biz vize işini biletlerden sonraya bıraktık. Özellikle Yeni Zelanda bir kaç hafta sürenin kendilerine tanınmasın istiyorlar inceleme için, son ana bırakılmamalı. En güzel özellikleri vizenin ücretsiz olması. Başvuru formunu (aile başı 1 adet), belgeleri ve pasaportunuzu gönderip sabrediyorsunuz. Acil durum oldu ve sabredemiyor gibi bir durumunuz olursa da telefon edin. Çok yardımcı oluyorlar. Benim acil bir iş seyahati durumum olunca bizim işlemlerimize yardımcı oldular ve birkaç gün sonra içlerinde el yazısıyla doldurulmuş vizelerimiz olan pasaportlarımız geri geldi.

Avustralya ise vize işini mali amaçlı yapıyor gibi. Pasaportunuzun fotokopisini, başvuru formunu ve eklerini kargoluyorsunuz. Kredi kartınızdan 130AUD çekiyorlar, e-posta olarak vizenizi gönderiyorlar. Gördüğümüz kadarıyla tüm ziyaretçileri 1 yıllık çoklu giriş vizesi veriyorlar.

Yeni Zelanda Fiyortları

Belgesellerde Avustralya ve Yeni Zelanda’nın sınır güvenliği konusunda ne kadar titiz olduğunu izlemiş ama durumu anlamamıştım. Kuala Lumpur’a kadar sıkıntısız vardık. Öğrendik ki Air Asia, KLIA’nın LCCT (Low cost carrier terminal) adlı ucuz terminalini kullanıyor. Oraya taksi ya da otobüs ile gitmek gerekiyor. O nedenle bavulları aldıktan sonra bir miktar Malezya Ringit’i edinmek gerek. Bu güzergahı kullanacaklara uçuşlar arası en az 3 saat koymalarını öneririm (hatta uçuşları bağlatamayacakları için ilkinin rötarına karşı daha da fazla).

Tekapo Gölü

Bolca Kontrol ve Sorgu

AirAsia uçuşumuza check-in yaptırmaya çalışırken görevlinin ekranında benim için “Do Not Board” yazısı çıktı. İncelemeye soruşturmaya başladılar, telefonlar edildi. Vizemde problem varmış, göçmenlik bürosu bloke koydurmuş. O kadar içten uğraştılar ki, bundan sonraki seyahatlerimizde bu tip insanlarla karşılaştığımızda verebileceğimiz ufak hediyeler taşımaya karar verdik. Stresli geçen çeyrek saat sonunda Avustralya konsolosluğunun vizeme pasaport numaramı yanlış yazdığı, araya bir basamak sıkıştırdığını bildirdiler. Merkezden düzeltme gelince benim biletimi de bastılar.

Uçağa geçiş kapısında, terminalin içerisinde tekrar X-ray’den geçiriliyor çantalar, havalimanından dahi almış olsanız suları teslim ediyorsunuz, yani uçakta satın alma zorunluluğu var. Sonra biri gelip size sorular sormaya başlıyor. Bizim sorguya çekildiğimizi anlamamız bile zaman aldı. Yaklaşık 8 kişi kadar bekliyor, bunların ikisi net olarak Malezyalı değil. Zaten sorguyu da onlar yapıyor. Bizi karı koca ayırıp ayrı ayrı benzer soruları sordular, “neden gidiyorsunuz”, “neler görmeyi umuyorsunuz”. Dönüş biletleri dahil evrakları falan kontrol ettiler, yaklaşık 10 dakikalık sorgu sonrası kabul edildik uçağa.

Maori Kilisesi

Melbourne’de yaklaşık bir saat pasaport sırası bekledikten sonra kontrolü yapan görevli elini masanın altına götürüp bir düğmeye bastı. Birileri gelip bizi ve pasaportlarımızı aldı, Türk pasaportu olduğunu görünce de Türkçe bilen bir sınır görevlisine bizi aktardı. Sohbet havasında geçen sorgumuzda tekrar program ve biletlerimiz elden geçti. Görevli bizi uğurlarken “kalacağınız otel göç etmeye çalışan Malezyalıların tercih ettikleri arasında, o nedenle sorgunuz istenmiş olabilir” dedi.

Bavullarımızı aldıktan sonra bu sefer gümrük kontrolü için sıraya girdik. Elde valizler bir yarım saat kadar daha sabrettik havalimanından çıkabilmek için. Yiyecek gibi yasaklı hiçbir şey yoktu yanımızda. Her iki kuyrukta da elektronik cihazların kullanımı da yasak.

Yeni Zelanda'nın enfes ağaçlarından

Bu sadece ilk varışımızdaki örnek. Yeni Zelanda’ya giriş çıkışlarda da benzer durumlar yaşanıyor. İki kişi olduğumuz için gözlemim her iki Türk’ten birini sorguladıkları yönünde. Eşimin vizesi sisteme işlenmediği için sorun yaşadık, pasaportlardan birinin taramasında problem olunca sorguya çekildik. Patlayıcı madde aramasından geçirildik, valizlerimiz ayrılıp taramadan geçirildi, kokusu çantamıza sinen, kendisini yediğimiz tavuklu sandviç nedeniyle köpeklere yakalandık, çantamız arandı.

Tüm uğraşlara rağmen tekrar gitmeyi umuyoruz, muhteşemdi. Dünyanın en sıcak, kibar insanları orada yaşıyormuş meğerse, ağzımızı açık bırakacak doğal güzellikler, kendisine hayran bıraktıran şehirler oradaymış.

Comment(11)

  1. Boyle zorlu seyahatlerin tadi da ayri oluyor degilmi? Bizim de en cok gormek istedigimiz yerlerden br tanesi Yeni Zelanda…Umarim bir gun yollarda karsilasiriz….Sevgiler….

  2. Basiniza gelmeyen kalmamis,size nerdeyse terörist muamelesi yapmislar,buna ragmen hala dünyanin “en iyi/sicakkanli insanlari” meger oradaymis diyosunuzya valla pes!!!

    1. Umarız siz de gidip tecrübe etme fırsatı bulursunuz. O saçma sapan, paranoyakça kontrollerin arkasındaki ülkelerin insanları gerçekten çok sıcakkanlı.

  3. yahu neyin kfasini yasiyosunuz siz duny apara veriyorsunuz ugrasiyosunuz adamalr nerdeyes havalimanindan sizi geriye postalayacak ne kadar iyidi flan diyorsunuz ayni adamlar buraya gelip istedikleri gibi gidiyorlar ne soru soran ne durduran var gitmeyin dunyada daha guzel gidilp gorulecek yerler var

  4. Ben de yakin zamanda gitmeyi planliyorum yaziniz cok bilgi verici olmus tesekkurler. Ben terorist miyim de boyle davrandilar gibi dusunmemek lazim, adamlar isin dogrusunu yapiyorlar. Bizim ulkemize de herkes elini kolunu sallayarak giremeseydi guzel olmaz miydi? 🙂

    1. işe yaramasına çok sevindim. Bizce keşke ülke diye şeyler, sınırlar falan olmasa 🙂

  5. Merhaba,
    Gözden kaçırmış olabilirim, öncelikle kusuruma bakmayın. Seyahatinize yaklaşık kaç gün ayırdınız ve Kuala Lumpur’dan sonra tüm şehirler için nasıl bir rota çizdiniz? Bilgi verebilirseniz çok memnun olurum.
    Hoşçakalın 🙂

    1. 2 haftalık bir sürede gezdik Avustralya, Yeni Zelanda bölgesinde
      Önce Melbourne, sonra Yeni Zelanda Auckland, Waitomo mağaraları ve Rotorou. Sonra Queenstown-Milford Sound-Christchurch. Avustralya’ya geri döndük. Brisbane’e uçtuk, Gold Coast, Surfers Paradise ve Byron Bay’e gittik. Cairns’e geçip büyük resifte tekne konaklamalı tur yaptık. Sydney’e gidip, oradan da geri döndük.

      https://gezmekguzel.com/tag/avustralya-yeni-zelanda/

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir