1. Home
  2. Mekanlar
  3. Yunanistan
  4. Selanik
  5. Selanik Gezilecek Yerler

Selanik Gezilecek Yerler

0

Yunanistan’ın en büyük ikinci büyük şehri unvanına sahip Selanik binlerce yıllık tarihi yapıları, leziz mi leziz yemekleri, denize nazır konumu ve eğlence mekanlarıyla olmazsa olmaz şehirlerin başında geliyor. Biz de yanı başımızda duran böyle bir cevheri daha fazla bekletmeyelim deyip hazırlıklara başladık. Selanik gezilecek yerler listesi, toplanan bavullar ve THY‘den alınan biletler derken hazırlıklarımızı tamamladık ve 80 dakikalık yolculuğumuzu güler yüzlü personelin servis ettiği lezzetli gıdalarla sona erdirdik.

Makedonya Selanik Havalananı’na indikten sonra yarım saat kadar bir sürede 78 numaralı otobüs hattıyla  şehir merkezindeki Rent Rooms Thessaloniki adlı hostelimize vardık. Uygun fiyatına göre oldukça kaliteli olan hostelimizde yorgunluğumuzu iyice attık. Yeter bu kadar dinlenme deyip kendimizi hemen dışarı attık. Selanik küçük bir şehir ama keşfedilecek yerler saymakla bitmiyor.

Kamara; Selanik Gezilecek Yerler

İlk durağımız hostelimize yürüme mesafesinde olan tarihi  Kamara noktası idi. 4. yüzyılın başında inşa edilen yapının ilk hali çatısı olan dikdörtgen bir binaymış. Birbirine paralel iki duvarın her birinde 3 tane geçitli kemer bulunurmuş. Günümüze Batı duvarının 3/2’si ulaşmış. Mermer oyma yazıtlarda ise Galerus’un Perslere karşı kazandığı zaferler hikaye ediliyor. Kamara, Galerius Sarayı’nın bir parçası olduğu için Galerius Kemeri diye de anılıyor. Yerli nüfusun özellikle de öğrencilerin buluşma noktası olan Kamara tam 1700 yıldır tüm heybetiyle ayakta durmaya devam ediyor.

Rotonda, Selanik Gezilecek Yerler

Kamara’nın 100 metre üst tarafında bulunan Rotonda adını dairesel şeklinden dolayı alıyor. Selanik’in en eski ve en gösterişli yapısı olan Rotonda; tarih boyunca kilise, katedral, cami ve müze olarak kullanılmış. Rotonda meydanı ve çevresi oldukça hareketli. Etrafta birçok kafe, bar ve taverna da bulunuyor. Siz de asırlık tarihin içinde eğlence keyfini yaşamak istiyorsanız Rotonda meydanına mutlaka uğramalısınız!

Aristoteles Meydanı; Selanik Gezilecek Yerler

Karınlarımız yavaştan acıkmaya başladı. Ama yemek öncesi bir yere daha uğrayalım dedik ve şehrin kıyısında, Selanik’in ana meydanı olan Aristoteles‘e doğru yol aldık. 1918 yılında Fransız bir mimar tarafından dizayn edilen Aristoteles Meydanı şehrin sosyopolitik yaşamında önemli bir rol oynuyor. Çok sayıda miting ve siyasi konuşmalar Aristoteles meydanında organize ediliyormuş. Ayrıca meydan  festivaller ve yıllık Noel ve karnaval kutlamaları gibi birçok kültürel etkinlikler için de kullanılıyormuş. Meydanın çevresinde birçok kafe, alışveriş yeri, bar, kitapçı bulmak da mümkün. Son olarak meydanın gece ayrı bir güzelliğe büründüğünü duyduk. Söylemeden geçmeyelim!

Evet, sıra yemeğe geldi! Yunanistan’a gelmişiz aç aç dolaşmak olur mu hiç deyip Aristoteles Meydanındaki  şirin mi şirin bir restorana kendimizi attık. Anadolu, Balkan ve Akdeniz tatlarının harmanlandığı mutfaktır Yunan Mutfağı. Yunanistan, Türk mutfağını aratmayan kendine has lezzetleri ile yemek denince akla gelen ilk ülkelerden. Türkiye ile  ortak birçok yemeği var: Köfte, dolma, musakka, humus, fasulye, börek… Ben tercihimi Souvlaki adındaki et yemeğinden yana yaptım. Domuz ve koyun eti seçenekleri mevcut. Yanında ise Greek Salad istedim. Çoban salatasını andıran bu salata iri doğranmış domates, salatalık, halka soğan, kimi zaman yeşillik, beyaz peynir, zeytinyağı ve zeytinle servis ediliyor. Arkadaşım ise Gyros denilen döneri sipariş etti. Bunda ise domuz ve tavuk seçenekleri mevcut. Yanında ise Tzatziki. Bizdeki cacıktan tek farkı su kullanılmaması. Karınlarımızı doyurduk. Son olarak Yunan kahvesi eşliğinde yediğimiz Kavala kurabiyeleri ile midemize hoş bir ziyafet çektirdik. Selanik gezilecek yerler listemize devam etme vakti.

Beyaz Kule, Selanik Gezilecek Yerler

Beyaz Kule; Selanik Gezilecek Yerler

Hava yavaştan kararmaya başladı. Vakit sahil boyu yürümek vaktidir deyip Aristoteles Meydanından başlayıp kıyı boyunca bir tarafımıza denizi diğer tarafımıza Selanik’i alıp deniz ve tarih kokusunu içimize çeke çeke yürümeye koyulduk. Yaklaşık 20 dakikalık yolculuğumuzun sonunda Selanik’in simgesi sayılan Beyaz Kule‘ye vardık. Yunanların Lefkos Pirgos dediği kule, Osmanlı Devleti tarafından Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılmış. Kale, garnizon ve hapishane olarak kullanılmış. 1912’de Balkan Savaşlarının sonucu olarak Selanik Yunanlıların eline geçince kule sembolik bir vaftiz uygulaması olarak beyaza boyanmış. İsmi buradan geliyor. Ancak zamanla kule eski rengine dönmüş. Devasa kuleye sırtımızı yaslayıp denizi bir süre daha seyir eyledik. Daha sonra kulenin hemen yanındaki ücretsiz botlara binerek şehri denizden ve uzaktan görmenin keyfini sürdük.

Bugün için son olarak Beyaz Kulenin 200 metre ilerisindeki Selanik’in diğer bir simgesi olan Selanik Şemsiyelerini gördük. Bu şemsiyeler 1997 yılında Avrupa Kültür Başkenti Selanik için Giorgos Zongolopoulos tarafından yapılmış. Bu şemsiyeleri görmüşken bir selfie çekmeden olmaz deyip en güzelinden bir selfie de çektik ve gün içinde gördüklerimiz ve yediklerimizle kendimizden geçmiş bir halde hostelimizin yolunu tuttuk.

Atatürk Evi Müzesi; Selanik Gezilecek Yerler

Bugünkü yolculuğumuzun ilk durağı olarak Atatürk’ün evini seçtik. Hostelimizin üst kısmında kalan ev 1870 yılında yaptırılmış, 2011’de ise Yunanistan Kültür Bakanlığı tarafından “modern anıt” olarak tescil edilmiş. Şu anda müze olarak kullanan yapıda Atatürk’e, ailesine ait bazı eşyalar ve Atatürk’ün bal mumundan heykeli bulunmakta. Evin çok güzel bir bahçesi olduğunu da belirtelim. Selanik’e kadar gelmişken burayı görmemek olmazdı herhalde.

Atatürk Evi Müzesi; Selanik Gezilecek Yerler

Selanik yolculuğumuz aralıksız devam etti. Bu sefer kendimizi Yukarı şehir anlamına gelen Ano Poli bölgesine attık. Şehrin en yüksek noktası Ano Poli’de kendimizi, Yunanların vazgeçilmez soğuk kahvesi frappe eşliğinde Selanik ve Olimpos Dağı manzarasına bıraktık. Ee tepeye kadar çıkmışken bir de hayvanat bahçesine uğrayalım dedik. Yeşillikler içindeki hayvanat bahçesinde onlarca hayvanı gözlemleyip bol oksijeni iyice içimize çektik.

Bir sonraki durağımız Tsimiski caddesi oldu. Bağdat caddesini andıran bu caddede sağlı sollu birçok mağaza bulunmakta. Enerjisi yüksek olan Tsimiski’de yakınlarımıza küçük hediyeler alıp doğruca tavernaların bulunduğu Ladadika bölgesine doğru yol aldık.

Taze ve lezzetli deniz ürünlerini tatmadan Yunan rakısı uzoya tatmadan güzelim Yunan ezgileriyle kulaklarımızın pasını silmeden Selanik’ten ayrılacak değildik herhalde. Deniz ürünleri damağımda uzun süre unutamayacağım bir tat bıraktı. Uzoya gelince rakıyla arasında benzerliğin olduğu bir gerçek ama uzo biraz daha keskin geldi. Bitişi güzel ve unutulmayacak bir şekilde gerçekleştirdik.

Selanik küçük bir şehir. Yürüyerek çoğu yer kolayca görülebilir. Ama bir o kadar da büyük bir yer çünkü her adım başında bir tarihi yapı var. En iyisi mi siz bir an önce Selanik’e doğru yola koyulun. Kim bilir belki bizim göremediğimiz yerlere de uğrarsınız. İstanbul‘daki Ayasofya’nın tıpatıp aynısı olan Unesco listesindeki Ayasofya’ya, Aya Dimitri Kilisesi’ne, Bit Pazarı’na, Kapani’ye, eğlence mekanlarına… Ne diyelim başka? Siz de çok yakınınızdaki bu büyülü şehri daha fazla bekletmeyin ve bir an önce harekete geçin!

İyi gezmeler 🙂

tags:

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir