Bali gezisi deyince kapsam biraz geniş oluyor, alternatifler çok artıyor. Bu yazıda Ubud’dan başlayan Padang Bai’de biten günübirlik turumuzu anlatacağım. Adanın tamanından çok Ubud gezilecek yerlerini içeriyor, çünkü bir güne ancak onlar sığdı, adanın merkezi. Orta Bali gezisi sırasında muhakkak ki bolca tapınak ziyaret edilecek, bu yazıda tapınaklara değineceğim ancak inanç ve gelenekler hakkında ayrı bir yazı da hazırlayacağım.
20/6/2017
Sabah erken bir kahvaltı ile Bali’de balayı tadında vakit geçirdiğimiz Villa Shamballa’ya veda ettik. Bu sefer güne yerel kahvaltı ile başlamayı tercih ettim ve Bubur Ayam adlı Antep beyranını andıran çorbayı afiyetle götürdüm. Endonezya yemekleri hakkında ayrıca yazı yazacağım.
Pirinç Terasları; Bali Gezisi
8:30’da Sudana bizi aldı. Sudana’nın da daha sonra tanıştığımız Suparta’nın da ingilizceleri son derece düzgün (araçları ve şoförlükleri de). Bali day tour ve Bali driver tour guide diye aramalar yaptırıp ulaşmıştık kendilerine iyi ki de ulaşmışız. Yolda bize takvim farkını anlatmaya başladı, her ayın 35 gün olduğu bir takvimleri varmış, 1936 yılındalarmış. Sonradan internette de araştırdım Pawukan takvimi adıyla anılıyormuş. Her biri ayrı gün sayısına sahip (birden ona kadar) 10 farklı haftadan oluşuyormuş. Bu bilgi yeterince kafa karıştırıcı değilmiş gibi vikipedi’de şu açıklamayı buldum.
Takvim 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 10 günlük 10 farklı eşzamanlı haftadan oluşur. Yılın ilk günü, on haftanın ilk günüdür. 210, 4, 8 veya 9’la bölünebilir olmadığından – ekstra günler 4, 8 ve 9 günlük haftalara eklenmelidir.
Turun ilk durağı Tegalalang pirinç terasları oldu. Bali gezisi sırasında adanın farklı yerlerinde bulunan pirinç teraslarından birine mutlaka uğrayın derim. Tegalalang ulaşım konusunda çok rahat için olduğu için olsa gerek en ünlüleri. Biz vadinin dibine kadar inmedik yukarıdan fotoğraflar aldık, manzaraya daldık, pirinçleri inceledik.
Kopi Luvak Kahvesi
Konu yeme içme olunca olay aslında kardeş site sorumluluğuna giriyor. Bali gezisi sırasında mutlaka bir kahve tesisine uğramanızı öneririm. Hayvanın yiyip sıçtığı kahveden içip içmemek size kalmış. Bu ücretsiz gezdirilen tesislerde hem bu ilginç kahve süreci anlatılıyor hem de bir çok tropik meyve ve baharat yetiştiriliyor, onları da görüyorsunuz. Zanzibar turları sırasında gittiğimiz tur kadar kapsamlı olmasa da son derece keyifli. Mekanın arka tarafında da pirinç teraslarına bakan manzara terasları var.
Kopi Lovak kahvesinden ben tattım, bence hiçbir numarası yok. Şimdilik sadece video anlatım paylaşayım, kardeş sitede ayrıca yazarım. Dünyanın en pahalı kahvesinin fincanına yaklaşık 12 lira harcadım. Yeme içme konusunda detayları Endonezya mutfağı ve Endonezya yemekleri yazılarımda paylaştım.
Pura Tirta Empul
Görmeyi en çok heves ettiğim tapınak Pura Tirta Empul idi. Bali adası tapınakları hakkında ayrıca detaylı yazacağım. Volkanik su kaynağı üzerine kurulu tapınakta ana ibadet akan sular ile. Hatta zemzem suyu gibi bidon bidon götürmek de mümkün. Bali gezilecek yerler listenizin en tepesine koyun derim bizim şoförümüz gibi bilgilendiren biri de yanınızda olursa şahane.
Puta Tirta Empul giriş ücreti kişi başı 15.000rp
Gunung Kawi Tampaksiring
Gunung Kawi Tampaksiring, Pura Tirta Empul’a çok yakın, birine gidip de diğerine gitmemek olmaz…. ama olabilir de aslında. Derin bir vadiye inmeniz gerekiyor, bolca basamak var, sıcak havada tadından yenmiyor. Vadi yamaçlarına kayalar üzerine rölyefler yapılmış. Diğer tapınaklar gibi zarif bir görünümü de yok. En ilgi çekici yanı, vadinin dibinde yeşilin dikkat çekici şekilde artması.
Gunung Kawi Tampaksiring giriş ücreti kişi başı 15.000rp
Batur Dağı (Gunung Batur)
Batur dağı yamacında turistler için özel olarak konuşlanmış restoranlar var. Aslında yamacında değil. Batur dağı bir volkan ve ortasından kraterin içerisinde göl var. Restoranlar da bu krater gölüne bakacak şekilde. Biz de manzaraya karşı karnımızı doyurduk.
Dağın yamaçlarında yürüyüş yapmak mümkün, göl içerisinde tekne ile dolaşmak da. Trunyan Bali Aga adında bir köy var göl kenarında, biz gitmedik ama programımıza dahil edebilmeyi dilerdik. Aslında görülmesi gereken tek yer köy mezarlığı. İnançları gereği cesetleri kıyafet giydirip bir çukura yatırıp bırakıyorlarmış.
Pura Ulun Danu Batur, Orta Bali Gezisi
Rehber kitabımızın da 2 sayfa ayırdığı, önemli Bali tapınaklarından biri Pura Ulun Danu Batur ancak saçma sapan işletme yaklaşımı, ya da dolandırıcılık sistemi nedeniyle öneremeyeceğim bir yer. Turist grupları da ziyareti kesmiş görünüyor. Detayları anlatacağım, Bali gezisi programına alınmasa da olur bence ancak gerçek bir ayine denk gelmek güzeldi.
Pura Ulun Danu Batur giriş ücreti kişi başı 35.000rp
Penglipuran Köyü
Bize hem rehberlik, hem de şoförlük yapan Sudana, Penglipuran Village diye bir yere götürmeyi önerdi. Elimizdeki Rehber kitapta burasının neden yer almıyor olduğuna şaşıyorum. Geleneksel yaşamın sürdüğü, son derece düzenli, pırıl pırıl bir mekan Penglipuran. Orta Bali gezisi planı yaparken mutlaka değerlendirin. Turistik bir yer izlenimi uyandırsa da halen yaşayan bir köy burası. Tüm Hindu köylerinde olduğu gibi burada da hem her evin kendi tapınağı var hem de köyün ortak tapınakları var (önde gelen üç tanrı için).
Köyü gezdik, içerisinde boşanmışlar için tecrit alanı var. Bu tür sert toplumsal tepkileri doğru bulmasam da işe yararlığını da yadsıyamam. Evlerden birine girdik, artık zenginleşmiş bu muhitte evlerin bahçesinde, eskiden içerisinde yaşadıkları ufacık kulübeler yer alıyor, mutfak olarak kullanıyorlar. Yaşam alanlarını daha yeni binalara taşımışlar, aynı bahçe içerisinde. Her evin bahçesinde, bahçenin doğu kanadında evin tapınağı var, tahminen 25 metrekare alanı bu tapınak için ayırmışlar. Bali inanç ve gelenekleri hakkında ayrıca detaylı yazacağım, şoförümüzün evindeki ibadethane de buradakiler gibiydi. Her sabah, hem ibathanelerine hem ev işlerine (arabada da vardı) hürmet sunmak için çiçek, yaprak, biraz yiyecek ve tütsü içeren sepetler sunuyorlar.
Bambu Ormanı, Penglipuran Köyü
Köyün hemen yanında bir de Bambu orman var. Ben daha önce Japonya’da bambu ormanından geçmiş ve büyük keyif almıştım, eşim de hep fotoğrafları görünce çok beğendiğini dile getirirdi. Programımızda yokken sürpriz şekilde ulaşmak çok keyifli oldu.
Bali Penglipuran Village giriş ücreti kişi başı 30.000rp
Biz yönümüzü akşam kalacağımız Padang Bai’ye doğru çevirdik. Dilerseniz orta Ubud gezisi programına ritüelik dans gösterisi (bizim hiç ilgimizi çekmedi), kuş parkı, Ubud Market (Bali’de balayı yazımızda bahsettik), Puri Lukisan müzesi, Tegenungan şelalesi, Yarasa tapınağı gibi durakları da ekleyebilirsiniz.
Comment(7)