Filipinler Gezi Notları– Filipinler Gezisi Notları 12
Bunca seyahatimiz içerisinde en ilginçlerinden biri Filipinler seyahati oldu, birinciliğe aday. Farklılıklara dair ayrı bir Filipinler gezi notları hazırlamayı o nedenle uygun buldum. Gezip gördüklerimiz hakkındaki yazılarımıza Filipinler Gezi Planı yazımız üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu yazıda ülkenin genelinde dikkatimizi çeken konulara, sohbet ederken öğrendiğimiz ilginç notlara değineceğim.
Filipinlerle ilgili en ilginç konulardan birinin ulaşım olduğunu belirtmeliyim, anlatmak istediğim öyle çok detay oldu ki Filipinler’de ulaşım başlığı ile ayrı bir yazı hazırladım.
Filipinler’de Yaşam; Filipinler Gezi Notları
Filipinler gördüğümüz en farklı yaşam tarzına sahip ülkelerden biri idi. Gelir seviyesi son derece düşük, bizim buradan oraya tatile gitmemizden daha zor onların kendi ülkeleri içerisinde tatile gidebilmeleri. El Nido kasabasında, ki tamamen turizmden geçimi sağlayan bir bölge, doktorda ilan gördük. Polikiliniğe, alanında 2 yıllık teknik eğitim görmüş (hemşire, hasta bakıcı gibi), iş tecrübesine sahip eleman aranıyordu, maaş 5000php olarak ilan edilmişti. Günübirlik El Nido tekne turlarının 1000-1500php arası olduğunu hatırlatayım.
Filipinliler için yaşam zorluğu El Nido’da özellikle göze çarpıyordu, havalimanından şehre bizi götüren tricycle sürücüsü ne zaman geri döneceğimizi sormuştu. Geri dönüş günü eşyalarımızı toplamak üzere otele yaklaşırken, otel önünde bizi beklemekte olduğunu gördük. İş fırsatlarını kaçırmamaya çalışıyorlar.
Filipinler’de Alışveriş; Filipinler Gezi Notları
Filipinler’de büyük şehirlerde yaygın bir alışveriş merkezi kültürü var. İki sokak ötede kaldırımsız sokaklar, yıkık dökük evler varken devasa lüks alışveriş merkezleri bulunuyor. Benim Türkiye’de gördüğüm en büyük alışveriş merkezinin 4 katı boyuttakilerde gezmek son derece yaygın ve doğal, tabii büyük kentlerde. Elbette aklınıza herşeyi buralarda bulabilirsiniz. Filipinlerden ne almak gerek diye sorarsanız, cevabım şemsiye olur. Uzak doğu ülkelerinin hemen hepsinde ıslak mevsim ciddi yağmurlu geçtiği şemsiye üretiminde hayli iyiler.
Benim asıl dikkatimi çekenler, gittiğim heryerde mutlaka içlerine daldıklarım ise süpermarketler. Filipinler süpermarketlerinde satılanlar, başka hiçbir yerde rastlamadığım şekilde ambalajlanmışlardı, hemen herşey tek kullanımlık. Şampuan, deterjan, deodorant, şekerleme, kahve benzeri herşey, herbiri tek kullanımlık ambalajlanmış durumda şerit paketlerde satılıyorlar (mini boy tictac bile vardı). Çoğunluk bunları tektek almıyorlar, mesela 40 paketlik şerit alıyorlar. Neden böyle tercih edildiğini çözemedik. Markette sıvı yağın, naylon torba içerisinde satılması da dikkat çekici idi.
Markette yaşadığımız en ilginç olay ise, nutkumun tutulup video kaydetmediğim için pişmanlık duyduğum, herkesin bir süreliğine durma olayıydı. Markette kah müzik yayıonlanıyor, kah konuşma duyuluyor hoparlörlerden. Konuşmalardan birinde (herhalde ilahi okunuyordu) kasiyerler ve müşterilerin tamamı bulundukları yerde durdular, hareketsiz beklediler. “Cash back” filminde bir sahnede kalmış gibiydik, sohbet ederek dolaşmaya devam ederken gayritabii durumu fark edip, durup etraftakileri izlemeye başladık. Saygı duruşu gibi bir durum değildi, 10 kasım saat 9:05 gibi hazır ol durumu yoktu, oyun oynarken donma emri verilmiş gibi, o anki durumları ile kaldılar, kasiyerlerin ellerinde ürünler. Yayın bitti, herşey kaldığı yerden devam etti.
Filipinler’de Eğitim; Filipinler Gezi Notları
Filipinler’de eğitim konusunda ilk dikkatimizi çeken okul eteklerinin canlı renklerde olmaları olmuştu. Bir de “haydi kızlar okula” tarzı mesajlar verdiğini düşündüğümüz reklam panoları. Filipinler’de eğitim hakkında ilginç detayları ise yolda öğrendik. Bohol adasından Cebu adasına tekne ile döndük, havalimanına taksi ile gidecektik. Taksi kuyruğunda önümüzde yer alan bayana sorduk, o da havalimanına gidiyormuş, taksiyi ortak kullanalım dedik.
Yol arkadaşı olduğumuz bayan öğretmenmiş, Bohol adasına da bir eğitim seminerine katılmak için gitmiş. Filipinler’de eğitim dilinin İngilizce olduğunu belirtti. Filipinler seyahatimiz boyunca karşılaştığımız hemen her Filipinlinin iyi derece İngilizce konuşabiliyor olmasının sırrı da çözülmüş oldu. Zorunlu eğitim 12 yılmış ve akabinde üniversiteye giriş merkezi sınav ile oluyormuş. Azınlık dini grupların, toplum dışı kalmamaları için, sınavda ayrıcalıkları varmış. Kabile mensuplarına, müslümanlara ilave puan veriliyormuş.
Belirtmeliyim, yol boyu sohbet ettiğimiz öğretmenin ingilizcesi, taksicinin ingilizcesinden daha zayıftı. Bize taksi parasını da ödetmeyen öğretmen, özellikle müslüman öğrencilerin eğitimine önem veriyormuş ve bu konuda gönüllü çalışmalar yapıyormuş. Önümüzdeki sene Jarussalem’e gitmeyi planlıyormuş.
Bir şey daha belirtmeliyim, yukarıdaki fotoğraf okul yanından geçen bir yoldan. Okulların yanından geçen tüm yolların üzeri flamalarla kaplanıyor, araç sürücülerini sürat konusunda uyarmak için.
Filipinler’de Yemek ve Eğlence; Filipinler Gezi Notları
Filipin yemekleri hakkında ayrıca yazı paylaşacağım, yeme içme tecrübelerimiz paylaştığımız kardeş sitemiz Yemek Güzel üzerinden, ancak bu yazıda da bahsetmem gereken bazı ilginç noktalar var. Filipinliler alışveriş merkezleri içerisindeki restoran ve hızlı yemek dükkanlarından çokça karın doyuruyorlar ancak sokaklarda da seyyar ya da sabit çok fazla yemekçi var, elbette daha ucuz. Izgaracılar ya da tencere yemeği yapanlar. Elle yenilmesi icap eden şeyler satıyorlarsa genelde yanında ince şeffaf eldivenlerden veriyorlar. Böylece temizlik son derece kolay oluyor. Ziyaret ettiğim, sokak yemeklerinin yaygın olduğu ülkeler arasında en temiz hissi veren Filipinler oldu.
Canlı müzik ve kareokenin de son derece yaygın olduğunu belirtmeliyim. Cebu gece hayatı yazımda bahsetmiştim, zincir hızlı yemek mağazasında canlı müzikli kareoke vardı, Bohol adası turunda katıldığımız tekne turunda da, tekne ile ulaşım için uğradığımız limanlarda da. Tagbilaran sokakta ızgara şiş yapan adam yanında bir de tüplü televizyon ve mikrofon getirmişti, orada da kareoke şarkı söyleyerek eğlenebiliyordunuz.
Dünyaca ünlü 7Eleven zinciri Filipinler’de çok yaygın ancak çok ilginç bir farklılıkla. Mekanda oturacak masalar da var, kasadan, marketten alır şekilde aldığınız ürünleri burada tüketebiliyorsunuz. 14 şubat sevgililer günü gecesi, gece yarısı, biz o masalarda bira içip yerel cipslerden tadıyorduk, başka bir masada bir çift şaraplarını içip romantik dakikalar yaşıyorlardı. Saat sabah bire doğru çoluk çocuk bir aile dondurma yemeğe geldiler.
Filipinler gezi notları yazımı son ve en önemli tavsiye ile bitireyim. GÜNEŞ KREMİ KULLANIN. Feci şekilde yanma ihtimaliniz, bizim ayaklarımızın üstleri soyuldu, vücudunu kremle kaplamak durumda kalan istakoz gibi olmuş adamlar gördük, tatiliniz acılara gebe olmasın.
Comment(3)