1. Home
  2. Mekanlar
  3. Türkiye
  4. Eskişehir
  5. Sazova Parkı; Eskişehir Gezisi Notları 2

Sazova Parkı; Eskişehir Gezisi Notları 2

4

Sazova parkı ziyaretini aslında bir önceki gün için planlamıştık ancak aşırı kalabalık nedeniyle parka yaklaşmamız bile mümkün olmamıştı. Planlarımızda güncelleme yapıp geri dönüş yolunun öncesinde uğramaya karar vermiştik.

1 Mayıs 2017

Hem büyükşehir belediyesinin hem de Anadolu üniversitesinin ve Türk Dünyası vakfının yaptırdığı, işlettiği tesisleri içeren Sazova parkı toplam 400 bin metrekare alan üzerine oturtulmuş. Birbirinden farklı ve ilginç bir çok bölümü ile adeta bir çekim merkezi. Eskişehir gezilecek yerler listenize mutlaka dahil etmelisiniz. Sazova Parkını bölüm bölüm anlatacağım.

Sazova Parkı Treni

Sabah odada bir şeyler atıştırıp hemen Sazova parkına yöneldik. Otoparka aracı park ettiğimiz anda, otopark yanındaki tren istasyonuna trenin yaklaşıyor olduğunu gördük. Hemen aracı kilitleyip koşar adım yakaladık treni. Sazova parkı çevresini dolaşan tren ücretsiz. Öncelikle çepeçevre bir tur atmak çok keyifli olabilir diye düşünürken ulaştığımız durakta inmemiz istendi. Bu tren geri dönecek, başka tren gelecekmiş. Beklemedik elbette, indiğimiz durak bilim merkezinin yanındaydı, oraya yöneldik.

Sazova Parkı Treni, Sazova Parkı

Esminyatürk

Tahmin ediyorum ki bahsettiğim Sazova parkı boyutlarına, sonradan yapılmış bu bölüm dahil değil. Türk dünyası vakfının yaptırdığı bölüm tüm dünyadan Türk mimarların eserlerinin minyatürlerini barındırıyormuş. Diğer adı Türk Dünyası Şaheserleri Parkı. Bize genel olarak bu tip yerler ve balmumu heykel müzeleri çekici gelmiyorlar, girişi de ücretli olunca girmedik (Tanıtım görsellerini bu linkte bulabilirsiniz).  Ancak görevli Esminyatürk hakkında bir kitapçık verdi, sergilenen tüm eserler için birer sayfa ayrılmış kitapçıkta Tac Mahal’in de yer alması ilgimi çekti. Anlatılana göre mimarı Türkmüş. Halbuki Hindistan gezisinden hatırımda kalan Hintlilerin Türkler gibi kubbe yapmayı becerememelerinden dolayı Tac Mahal kubbesinin dolgu olması idi.

Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi

Anadolu üniversitesine bağlı, yarım küre şeklindeki binasıyla uzaktan da dikkat çeken müze açılışa özel olarak bir süre ücretsizmiş. Binanın giriş katında geleneksel mimariyi anımsatır şekilde yan yana odalar yapılmış ve her oda bir başka Türk bilim insanı için ayrılmış. Söz konusu bilim insanının balmumu heykeli var odalarda, duvarlarda da onların bilimsel katkıları aktarılıyor, söz konusu bilim insanını anlatan bir de belgesel kaydı oynatılıyor. Tüm gününüzü ayırıp bilgilenmek mümkün ancak bizim sınırlı zamanımız olunca hakkını pek veremedik.

Müzenin alt katında bir ufak amfi ve müzik enstrümanlarının sergilendiği bir bölüm var, ancak önceki günkü kalabalık sonrası temizlik ve bakım amaçlı olarak biz gittiğimizde kapatılmıştı. Dinletilerin de zaman zaman olacağı bölümü göremediğime bir müzik sever olarak üzüldüm.

Türk Dünyası Bilim, Kültür ve Sanat Merkezi, Sazova Parkı

Sabancı Uzay Evi ve Bilim Deney Merkezi

Bilim deney merkezine de uzay evine de seanslar çerçevesinde giriş mümkün oluyor. Aslında içeride farklı bilimsel oyuncakları deneyimleyebildiğiniz bilim deney merkezinde özgürce geziliyor ancak kişi sayısı sınırı uygulandığı için seanslara bölüp grup grup alımı uygun bulmuşlar. Dolu olmayan ilk seans öğleden sonra olduğu için (ve biz yola çıkacağımız için) ziyaret etmemiz mümkün olmadı. Saat 11 seansına uzay evi gösterimine bilet aldık.

Uzay evi gösterim bilet fiyatı kişi başı 10 lira. Yarım küre şeklinde bir ekranın altında, hayli yatık durumdaki koltuklarda yerinizi alıyorsunuz. Ekranın tamamını görebilmeniz mümkün değil. Bu yarı küre ekran için özel olarak hazırlanmış bir animasyon film gösterimi oluyor, kafanızı bir sağa, bir sola çevirerek tüm görüntüyü algılamaya çalışıyorsunuz, yarım küre şeklinde olduğu için de üç boyutlu algılanıyor görüntü. Açıkçası, Amerikan – Rus uzay yolculuğu yarışını Amerikan tarafından anlatan animasyon hem konu olarak hem de animasyon kalitesi olarak tatmin edici değildi. Onun yerine böyle bir ekranda uzaydan çekilmiş gerçek görüntüleri izlemek muhteşem olurdu.

Eti Sualtı Dünyası ve Hayvanat Bahçesi

Okuduğumuza göre sualtı dünyası 84 farklı türden 2150 canlı barındırıyormuş. Akvaryumlardan keyif alan bir ekip olduğumuz için görmeyi dilerdik ancak Pazartesi günleri bakım amacıyla ziyaretçilere kapalı oluyormuş. (Akvaryum demişken, Antalya gezi notları yazımda da bahsi geçen akvaryumu burada da öveyim, çok güzeldi.) Hayvanat bahçesi ise önceki gün Sazova parkına yaklaşamamamızın nedenlerin biriymiş. 23 Nisan’da planlanan açılış hava muhalefeti nedeniyle 30 Nisan’a ertelenmiş, parkın normal Pazar günü kalabalığına bir de açılış etkinlikleri eklenmiş. Vaktimiz sınırlı olduğu için uğramamayı tercih edip parka geri döndük.

Korsan Gemisi, Sazova Parkı

Korsan Gemisi

Açıkçası bizim tabelalardan kafamız karışmıştı, bir korsan gemisi tabelaları var, bir de Nuh’un gemisi. Nuh’un gemisi ufak ve girişi ücretsiz, korsan gemisi ise büyücek ve içi müze gibi düzenlenmiş. Korsan gemisi giriş ücreti 3 lira ancak bu düşük ücret bile toplanmamalı bence çünkü ödeme yapınca bir beklenti oluşuyor. Geminin üzerine çıktıktan sonra merdivenle inip içerisine ulaşılabiliyor, iç kısımda sergilenen bazı denizcilik malzemeleri ve maketler var. Ben hamakları sevdim ancak korsan gemisi için ayrılması gerek süre bence en fazla 5 dakika.

Eskişehir Masal Şatosu

Sazova parkının yıldızı elbette parkın her yerinden görünen Masal Şatosu. Masal Şatosu giriş ücreti 3 lira, masal anlatımlarına katılmak isterseniz 10 lira ödemeniz gerekiyor. Biz girerken masal seans saatlerine hayli zaman vardı. Masal şatosunun içerisinde temiz tuvalet, hediyelik eşya dükkanı gibi yerlerin yanı sıra ortak alanlarda bir çok masala gönderme yapan masal sahnesi canlandırması heykeller var, ancak çok gerçekçi göründüklerini söyleyemem. Şatonun terasına çıkıp Sazova parkına yukarıdan bakmak da mümkün, ki bence bilet ücreti karşılığı alınan asıl ayrıcalık da bu.

Masal Şatosu, Sazova Parkı

Bir günde tamamını gezmenin neredeyse imkansız olduğu Sazova parkının özellikle ortak alanlarım çocuklar için özel olarak oyun alanları ile bezenmiş. Elbette kafe ve restoranlar da mevcut. Parkın içerisinde bir Japon bahçesi de yapılmış. Bazı detaylarını eleştirsem de çok beğendim Sazova parkını, ortaya çıkmasında emeği geçen herkesin ellerine sağlık.

Comment(4)

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir