1. Home
  2. Mekanlar
  3. Türkiye
  4. Burdur
  5. Burdur Gezilecek Yerler; Burdur – Isparta Gezisi 2

Burdur Gezilecek Yerler; Burdur – Isparta Gezisi 2

0

24/4/2015

Bölgeye ayırdığımız sürenin büyük kısmı Burdur gezilecek yerler listesi üzerineydi. Yarım günlük, çok keyifli Yazılı Kanyon turu (ki Isparta’nın bu güzel bölgesini de aktaracağım) ve yolda uğradığımız Afrodisias antik kenti hariç tüm ziyaret duraklarımız Burdur ili sınırı içerisinde kalıyordu.

Güne elbette kahvaltı ile başladık, bu konuda oteldeki farklı bir detayı paylaşayım. Top yumurta için yumurtaları yığmışlar masaya, yumurtaların yanında da restoran tipi fritözlere (kızartma makinelerine) benzeyen bir şey. İçerisinde kaynar su ve birbirlerinden bağımsız ufak boy tel kepçe gibi kaplar var. Anlamamız vakit aldı. Yumurtalar çiğ, bir tanesini kepçe sepetlerden birine oturtuyorsunuz, suya daldırıp keyfinize göre zaman tutuyorsunuz. Çok farklı bulduğumuz bu uygulama ne yazık ki hiç kullanışlı değildi. Hem çiğ yumurtaları tabaklarında soymaya kalkanlar oldu, hem yumurtasını koyup açık büfe kahvaltıdan tabağını doldurup geri döndüğünde yumurtasını bulamayanlar, birisi almış gitmiş. Sıklıkla gereğinden hayli az pişmiş yumurtalar da gördük insanların tabaklarında. Hatırlatayım; su, deniz seviyesinde 100 derecede kaynar (ve yumurta 5 dakikada pişer), her 100 metrede bu sıcaklık 1 derece düşer, yani bulunduğumuz 1300 metrede 87 dereceye iner (ve yumurta ancak 6-7 dakikada pişer). Elbette ki hemen hiç kimsenin aklına bu durum da gelmiyordu.

Ağlasun; Burdur Gezilecek Yerler

Gitmeden önce Ağlasun’da Cuma günleri Pazar kurulduğunu okumuş, hatta belde içerisi ve dışı için çıkarılmış yürüyüş parkurlarının haritasına bile ulaşmıştık. Öğlene kadar serbest zaman vardı tur programımızda ve biz bunu Ağlasun’da değerlendirmeye karar vermiştik kendimizce. Grup liderimizin pazara hep beraber tur otobüsüyle gitmeyi teklif etmesi etkinliği daha da güzel kıldı, böylece Burdur gezilecek yerler turumuz Ağlasun pazarı ile başlamış oldu.

Ağlasun'da Ulu Çınar, Burdur Gezilecek Yerler

Ağlasun pazarı çok büyük değil ancak yerel ürünlerin bulunabildiği bir pazar, biz biraz seri şekilde turladık pazarı. Ağlasun pazarının en dikkat çeken ürünü kurutulmuş fasulye çeşitliliği idi, hem yemek yapımında kullanılıyorlarmış hem de tohum olarak. Ağlasun pazarında çok vakit kaybetmeden elimizdeki yürüyüş güzergahına daldık. Haritada hem rota çizilmiş hem de görülmesi gereken yerler işaretlenmiş, kısaca anlatılmış. Rota Ağlasun merkezindeki Ulu çınardan başlıyor, 1000 yaşındaymış bu çınar. Hemen yakınında bir Selçuklu hamamı işaretlenmiş ancak bulamadık biz. Etraftakilere sorduk, çay ocağı çalışanı bizi götürmeye karar verdi üç beş adım ötedeki mekanın tahta kapısından soktu bizi içeri. Şimdilerde depo olarak kullanılan mekan karanlık, 1220 yılından kalma mekandan pek bir şey anlaşılmıyor.

Anladık ki mekanları millete sormadan bulmak pek mümkün olmayacak, yine de merkez çay bahçesi yanından Bala mahallesine, oradan Sipahi sokağa gittik, sipahi sokaktaki antik çeşmeyi bulduk ama mesela Altından ailesinin evinin avlusunda yer aldığı belirtilen çeşmeyi bulmak mümkün olmadı. Çünkü yürüyüş rotasının çoğu sokağında soru sorulabilecek kimseler yoktu. Köy evleri arasında sakin ve keyifli bir yürüyüş yaptık. Ağlasun yürüyüş rotalarını içeren bu dosyaya buradan ulaşabilirsiniz. Merkez için çıkartılan yürüyüş parkurunun önemli bir kısmını tamamlayıp otobüse geri döndük. Öğlen otelde yemek yedikten sonra öğleden sonra Yazılı Kanyon’a gittik, onu ayrıca anlatacağım. Burdur gezilecek yerler yazısına dahil etmeyeyim onu.

Sagalassos; Burdur Gezilecek Yerler

25/4/2015

Sabah biraz da erken uyandık, odamızın penceresinden üzerine sis çökmüş Ağlasun’u izledik biraz. Kahvaltı sonrası Sagalassos antik kenti yoluna düştük, Yol hayli virajlı ve dar. Grubumuzdaki orta yaş üzeri bayanlardan özellikle cam kenarında oturanlar (zaten kadınlar genellikle cam kenarı tercih ederler) heyecana kapıldılar çıkış esnasında.

Sagalassos Antik Kenti, Burdur Gezilecek Yerler

1500 metre yükseklik ve daha yukarılara (1700 metreye kadar) kurulmuş Sagalassos. Müze kartlarla pek vakit kaybetmeden girdiğimiz, benim Türkiye’nin Machu Pichu’su olarak adlandırdığım antik kenti, filizlenmiş ağaçların arasında, rehberimizden dinleyerek gezdik. Sagalassos antik kenti hakkında notlarımı ayrıca paylaşayım. Burada sadece Burdur gezilecek yerler listenize mutlaka dahil etmenizi önereyim. Yarım günlük bir tur yeterli olacak çok özel arkeolojik merakınız yoksa, biz çok soğuk bir havayla karşılaşmadık ama rakım fazla, tedarikli gitmekte fayda var.

Sagalassos antik kenti gezisi sonrası öğle yemeği için otele döndük, öğleden sonra serbest zamandı ve biz iki arkadaşımızla birlikte şehir merkezine gidip Burdur gezilecek yerler listemizi doldurmaya karar vermişti. Öğle yemeğinde çok oyalanmadık, otelimizin yöneticisi de bizi Ağlasun merkezine götürdü. Ağlasun Burdur arası düzenli dolmuş seferleri var (248-7312020), dolmuşla Burdur’a gidiş hafif uyuklayarak oldu.

İnsuyu Mağarası; Burdur Gezilecek Yerler

İnsuyu Mağarası, Burdur Gezilecek Yerlerİnsuyu mağarası ayrımında indik dolmuştan. Burdur gezilecek yerler diye arama yaptığımızda ilk karşımıza çıkan yerlerden biri İnsuyu mağarasıydı, Türkiye’nin turizme açılmış ilk mağarasıymış, vaktiyle içerisindeki gölde sandal turları yapılırmış. İster istemez aklıma Yeni Zelanda’daki Waitomo mağaraları ve Küba’da Pinar del Rio gezisi notlarında paylaştığımız Cueva del Indio mağarası geldi. İnsuyu mağarası giriş ücreti onlar kadar pahalı değil, adam başı 5 lira, müze kart geçmiyor.

İnsuyu mağarasına araçla gelmekte fayda var. Dolmuştan indiğimiz noktadan mağara girişine varmak için bir kilometre yürümemiz gerekti. Mağaranın içerisi de hayli geniş, yan yana 9 ayrı bölmeden oluşuyormuş, yer yer ciddi karanlık, yerler ıslak da olabiliyor.  İnsuyu mağarasının uzunluğu 600 metreye varıyormuş (yürüme parkuru 525 metreymiş). Turizme açıldığı 1966 yılında içerisindeki gölcüklerden en genişi olan büyük göl Türkiye’nin en büyük yer altı gölüymüş, gölleri bir yer altı nehri beslermiş. Bu suyun kullanımı ile mağaradaki göller beslenemez hale gelmişler, 80’li yıllara kadar içerisinde sandalla gezilirmiş büyük gölün, günümüzde ise mağaradaki göllerden sadece büyük göl geriye kalmış, o da 3 ayrı göle dönüşerek. Mağaralara meraklıysanız Burdur gezilecek yerler listenize dahil edin ama özellikle araçsız iseniz toplamda 3km’lik bir yürüyüş de yapmanız gerekeceğini unutmayın. Uzun süredir gördüğümüz en pis tuvaletleri de mağara yanındaki turistik tesis bünyesinde gördüğümüz belirteyim.

Şehir Merkezi; Burdur Gezilecek Yerler

İnsuyu mağarası çıkışı ana yola kadar geri yürüdük, yoldan dolmuş geçişi çok sık değil, otostop yapmayı denedik, arka koltukları olmayan bir ufak ticari araç bize yardımcı oldu ve şehir merkezine götürdü, üstelik Burdur gezilecek yerler haritamızdaki en önemli noktalardan Taş Oda’nın oraya da bıraktı bizleri. Taş oda 17.yy’da yapılmış, kentin önde gelenlerinden birinin eviymiş, çok güzel restore edilmiş. Ahşap ve taş birlikteliği çok güzel olmuş, özellikle Baş Oda bölümü etkileyici. Burdur gezilecek yerler listenize dahil etmenizi öneririm. Mekanın alt katı kafe olarak işletiliyor, biz bir de kahve molası verdik, çörekotu kahvesi de yapıyorlar.

Taş Oda, Burdur Gezilecek Yerler

Burdur gezilecek yerler listesini şehir içinde yürüyerek kat etmek mümkün. Bizim de ikinci durağımız Ulu Camii ve yanındaki Saat Kulesi oldu. Ulu cami geçirdiği depremler sonucu zarar görmüş, günümüzdeki cami ise pek restore edilmiş gibi değil, tamamen yeniden yapılmış gibi, bir özelliği yok. Yanındaki saat kulesi ise 1936 yılında yapılmış en altında bir dükkan var fakat biz gittiğimizde dükkan kapalıydı.

Kısa bir yürüyüş sonrası Piribaşlar ve Mısırlılar evlerine vardık. Bir sokağın iki yanını tutan binalar Osmanlı mimarisini yansıtan restore edilmiş binalar ancak kapalılar. Dışarıdan bir bakıp burdur merkezine, çarşıya gittik. Biraz Burdur lezzetlerinden tattık ve aldık. Burdur gezilecek yerler listemizdeki Tabak hamamına dışarıdan baktık, Dengere Camii, Dörtayak Türbesi gibi duraklara ulaşmaya üşendik. Ağlasun dolmuşlarının kalktığı durağa gitmek için bir taksiye bindik, sürücü bizi doğruca Ağlasun’a götürmeyi önerdi. Pazarlık sonucu 60 liraya Burdur – Ağlasun ulaşımını yaptık, otel kapısına kadar. Akşam yemeğinde yerel lezzetlere dalıp günü sonlandırdık.

Burdur Müzesi; Burdur Gezilecek Yerler

26/4/2015

Burdur Müzesi, Burdur Gezilecek YerlerArtık geri dönüş yoluna çıktığımız günün ilk durağı Burdur Müzesiydi. Son zamanlarda müzelerimizin sunumları ciddi ilerleme kaydetti. Antalya gezilecek yerler yazımızda da belirtmiştik, Antalya arkeoloji müzesi geniş heykel koleksiyonu ile, Afrodisias antik kenti müzesi güzel heykelleri ile etkilemişti bizleri, Gaziantep Zeugma müzesi ise özellikle kaliteli sunumuyla. (Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’ni burada anayım) Burdur müzesi de sunumuyla öne çıkıyor, çok geniş bir koleksiyon sunmasa da. En çok yaklaştığınızda aydınlatılan, gövde kısmı yok olmuş heykelin insan boyu bacaklarını sevdik. Müzede tahmin edilebileceği üzere Sagalassos antik kenti buluntuları önemli yere sahip.

Burdur gezilecek yerler listemizde yer alan Pirkulzade Kütüphanesi de müze bahçesinde yer alıyor. Zaten müzenin ilk başlangıcı da bu binaymış, tarihi eserler için depo görevi görmüş bir süre, günümüzde ise müzenin hediyelik eşya dükkanı olarak kullanılıyor.

Burdur müzesi katıldığımız bu turun son durağı oldu. Yolda bir yemek molası için durduk sadece, sonrası İzmir oldu.

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir