Atina Gezi Rehberi – Atina, Nafplio Gezi Notları 1
Yunanistan’ın en büyük kenti ve başkenti Atina, çevresinde yer alan ufak yerleşimlerle birlikte neredeyse ülke nüfusunun yarısına ev sahipliği yapıyor. En azından biz İzmir’liler gibi ege kıyılarında yaşayanların ilgisini Yunanistan’ın adaları daha çok çekse de, ana karanın da aynı düzeyde ilgiyi hak ettiğini düşünüyorum. Haritada Atina çevresini yaklaştırın, coğrafi yapının zenginliğini, koy, körfez bolluğunu görebilirsiniz. Atina gezi rehberi yazımda, sizlere Atina seyahatinde yardımcı olabilecek temel bilgileri aktarmaya çalışacağım.
Atina’ya Nasıl Gidilir?
Eskiden Atina’ya gidiş için en popüler yol gemi turları idi, hatta bizim sitemizde de Pire başlığı altında, Ankara gemisi ile yapılan ve Pire limanı üzerinden Atina’ya ulaşılan tura dair notları bulabilirsiniz. Artık Atina’ya hem İstanbul’dan hem de İzmir’den direk uçuşlar var. İzmir’den direk uçuşları Yunan havayolları işletmesi Aegean gerçekleştiriyor. Bizim de Atina seyahatimize bu uçuşların başlaması vesile oldu. Firma kampanya da yapınca, bayram tarihlerine denk gelen günler için gidiş dönüş 100 avroya biletlerimizi aldık.
31/05/2019
Akşam İzmir Adan Menderes havalimanından 45 dakikalık bir uçuş ile kolayca ulaştık Atina’ya. İzmir-Atina uçuşunda pır-pır yani pervaneli uçak kullanılıyor, jet değil. Sağda ve solda ikişer koltuk olan 40 sıralık bir uçak, körüğe yanaşması mümkün değil, kapıları aynı zamanda kendi merdiveni. Otobüsle uçağa götürüldük. Kabin valizi boyutunun normalden daha da ufak olduğunu biliyorduk, hazırlıklıydık ama yine de çantaları tepiştirirken zorlandık. Atina’ya varışın, Atina havalimanında işlemlerin son derece seri ve rahat olduğunu belirtmeliyim. Atina, Yunanistan Türk vatandaşlarından vize istiyor.
Atina’da Ulaşım, Atina Gezi Rehberi
Atina, Yunanistan’ın en büyük kenti ve elbette ulaşım ağı da hayli kuvvetli. Birkaç tane metro hattı (biri havalimanına ulaşıyor), tramvay hatları, dağlık kesimlerde (özel işletme de olsa) fünikülerler ve otobüs hatları bulunuyor. Ath.ena adıyla geçen toplu ulaşım kartları belediye hizmeti lan tüm ulaşımlarda kullanılabiliyor, Pire dahil olarak.
Metro hatlarında istasyona giriş ve çıkışta kart basmak gerekiyor, gidilen yere göre fiyat değişebiliyor, mesela havalimanı ulaşımı metro ile kişi başı 10 avro. Önce havalimanı ulaşımından bahsedeyim, 6 avro fiyatlı otobüs hatları da var şehir merkezine. Biz indiğimizde, alfabe farkı nedeniyle zorlanarak baktığımız ekranlarda bazı satırlarda “strike” (grev) yazısını da görünce direk taksiye yöneldik. Şehre taksi ücreti sabit 38 avro, buna Halandri bölgesi de dahil. Bagaj ya da otoyol için de ayrı ödeme yapmanız gerekmiyor. Bizim nasıl dolandırıldığımızı ayrıca anlatacağım.
Toplu ulaşımda biletler 90 dakika geçerli, aktarma yapabiliyorsunuz. Birden çok kredili kartları alırsanız, birden çok kişi kullanamıyorsunuz, herkese ayrı kart gerekli, her kredi 90 dakikalık bir sefer için geçerli. 24 saat sınırsız biniş, 3 gün sınırsız biniş üstelik havalimanı da dahil gibi seçenekler var. Biz birkaç kredi içeren kartları kullanmayı tercih ettik, çoklu alınca biniş başına düşen fiyat azalıyor. Metro istasyonlarından otomatik makinelerden kredi kartı ya da nakit ile alınabiliyor, knt içindeki büfelerde de bulunabiliyor, İngilizce anlamayabiliyorlar ama bilet kelimesi onlarda da aynı.
Atina’da Nerede Kalınır?
Atina’da şehir merkezinde, Plaka bölgesinde ya da Koykaki bölgesinde geniş otel alternatifi ile karşılaşabilirsiniz. Özellikle Plaka bölgesi Atina gezilecek yerlerinin birçoğuna yürüme mesafesinde olduğu için tercih sebebi olabilir ancak Atina’nın biraz dışında yer alan Pire limanı ve Halandri (Chalandri) bölgeleri de çokça alternatif konaklama imkanı sunuyor ve merkeze ulaşım toplu ulaşımla gayet seri ve pratik. Pire sahilde olduğu için Atina merkeze kıyasla biraz daha turistik ve pahalı, Halandri ise bunun tam tersi.
Biz Atina’da konaklama için Halandri bölgesini tercih ettik. Halandri turistlerin çok rağbet etmediği, gerçek Atinalıların yaşadığı bölge, oteller de ağırlıklı olarak iş için gelenleri ağırlıyor. Çoğunlukla Atina gezilecek yerler listelerinde yer verilmese de özellikle hafta sonu akşamları Halandri bölgesini hazırlamış olduğum bu Atina gezi rehberi yazısını özel önerisi olarak işaret edeyim.
Bizim tercih ettiğimiz Mirivili Rooms & Suites Kifisias caddesinin bir paralelinde, Atina merkeze seri ulaşımı sağlayan otobüs durağına son derece yakın konumdaydı. Temizdi, sessizdi, harika bir kahvaltı sunuyordu ve odalarda Netflix yayını vardı, öneririm.
Atina Gezilecek Yerler
Atina gezilecek yerler hakkında görüşlerimi ayrıca detaylı paylaşacağım ancak Atina gezi rehberi yazısı bunlardan kısa bahsetmezsek eksik kalır. Antik yunan dönemi kalıntıları elbette ilk akla gelenler oluyor, özellikle de Akropolis. Antik kentin öncesinde, oradan çıkarılanların sergilendiği Akropol müzesini gezmekte fayda var. Ulusal Arkeoloji müzesi de özellikle arkeoloji meraklılarının listesinde yer almalı, ilk olimpiyat oyunlarına ev sahipliği yapmış, yeni gibi duran Panathinaiko stadı da. Hadrian kapısı, Atina Agorası ve Zeus Tapınağı da görülmesi gereken antik noktalardan.
Arkeoloji çok ilginizi çekmiyor ise (bizim gibi) listenizin öncelikleriniz Plaka bölgesinin dar sokaklarında kaybolmak, Syntagma (Anayasa) meydanında, Parlamento binası önünde askerlerin devir teslim törenini izlemek olmalı. Gün batımı için Lykavittos (Kurtlar) Tepesi ziyaretini öneririm. Ermou caddesi, Monastraki meydanı, meydan dibindeki Osmanlı dönenimden kalma yapılar da görülmeli, bit pazarı da gezilmeli.
Atina’ın deniz kenarında olan bölgeleri de Atina gezilecek yerler listenizde yer bulabilir. Liman bölgesi olan Pire’ye metro ile ulaşabilirsiniz, büyük gemilerin kullandığı büyük liman dışında yat limanı da var, denize girebileceğiniz plaj da. Asıl Atina plajları ise Glyfada tarafında yer alıyor. Tramvay hattı deniz kenarı boyunca Glyfada’ya kadar gidiyor. Biraz daha ileride de Vouliagmenis gölü yer alıyor. Biz Atina içerisine gezip Pire limanını da ziyaret ettikten sonra ise Yunanistan’ın ilk başkenti olan deniz kenarı kendi Nafplio’ya geçtik, otobüs ile 2 saatte.
Atina’da Ne Yenir?
Yunan mutfağının bizim mutfağımız ile çok benzerlikler gösterdiğini belirtmek gerek, hem bitki örtüsü, yetişen sebze meyve hemen hemen aynı hem de aynı topraklarda hüküm sürmüş iki toplumun yemek hazırlama reçeteleri tarifleri birbirine çok benziyor. Atina’da nerede ne yenir konusunda ayrıca mekan tavsiyelerinde bulunacağım burada kısa özet geçeyim. Deniz mahsulleri konusunda bizden daha maharetliler, konsept mekan adetleri hayli çok, geleneksel tatlarını ufak dokunuşlarla lüks restoranların menülerine de taşımışlar.
Karamanlidaki adlı şarküteri restoran, Brettos adlı bar, Little Kook adlı cafe ve Hansel & Gratel adlı tatlıcı sadece görmek için bile olsa ziyaret edilmeli. Cookovaya, geleneksel lezzetleri modern dokunuşlarla sunan nezih bir mekan, Mani Mani (ya da Manh Manh) da benzer şekilde ama geleneklerden biraz daha fazla uzaklaşarak. Vassilenas ise işi en uluslararası kaliteye taşımış olanları Atina’da yaratıcı Yunan mutfağı için doğru adres. Deniz mahsulleri için ise Pire’deki mekanların daha çekici olduğunu belirtmeliyim.
Karamanlidika’da pastırma yediğimizi hatırlıyorum. Kastamonu ile yarışır 🙂
güzel notlar elinize sağlık
Kastamonu ile yarışır pastırma iddialıymış 🙂