Fas yemekleri denince ilk akla gelenler tajin (tagine) ve kuskus (couscous), ülkenin milli yemekleri bunlar. Tajin bizim güvecimize hayli benziyor, damak tadımıza yakın. Öncelikli tercihimiz farklı lezzetleri denemek olsa da deneyecek daha farklı bir şey olmayınca hemen tajine yöneldik. Sebze mutlaka bulunuyor hatta bazen sadece sebze oluyor, etli, tavuklu ya da balıklı yapıyorlar. Üç türünden de yedik.
Tajin Nasıl Yapılır?
Tajin hem bu yemeğin hem de içerisinde pişirildiği kabın adı. Topraktan yapılan, iki parçadan oluşan kabın alt kısmı hafifçe çukur, tabanı düz, ufakları çorba tabağı, büyükleri salata kasesi gibi. Üst kapak ise konik ve derin, en üstünde de tutmayı sağlayan düz bölümü var. Bu kabın, bu yemeği pişirmek için tasarlanmış olduğunu belirteyim ki önemi anlaşılsın. Gelelim tajin nasıl yapılır sorusuna.
Yeme içme rehberi gibi bir sitemiz de var bizim, Yemek Güzel. Fas yemekleri yazımızın devamı artık orada, buyrun.
Merhaba
Bundan 8 sene önce Marakes’e gitmistim,esim ve 2 cocugumla.Enteresan bir yer ilk basta,fakat insani cok
kaba.Biz Isvicre’de yasiyoruz,beynelmilel bir ortamda.O yüzden degisik milletlerin insanlari arasinda sicaklik,
kabalik,yardimseverlik vs.. gibi konularda yillar boyunca edinilmis deneyimlerde olunca,insan daha iyi kiyas
edebiliyor.
Fas insani bence tipik akdeniz insani.Aslen sicakkanli fakat yer yer asiri kabalar.Öyle burasi Afrika,insanlarin
saf dokulari bozulmamistir falan yok.
Yemekleride sisirme.Yedigimiz bircok seyin tadini alamamistik.Bir de cok turist oldugundan,kalite “süsle,boya,kaktir gitsin!!” düsturu hakim.
En azindan Marakes’i insanlara tavsiye etmiyorum,pahaliligida cabasi(Avrupa fiyatlari..)
Hemen hemen aynı görüşteyiz Gültekin bey. Yazıda da belirttim, kuskusu beğenmedik, tajininde bir özelliği yok, güveç işte. Kilo verip döndüğümüz ilk seyahatimiz oldu.
Haftaya yayınlanacak notlar bölümünde Marakeş’in pahalılığını biz de belirttik, insanlarını ise misafirperverlik eksiklikleri var olarak niteledik.
Bir de Fas hakkinda Osmanlinin torunlari biz Türkler icin ilginc bir dipnot;
Fas Kuzey Afrika’da Osmanlinin hakimiyetine girmeyen tek ülke,asi,gururlu bir halk.
Gültekin bey, bende bu notu haftaya yayına girecek genel notlar bölümüne eklemiştim. sadece eğitimili Faslıların bunun farkında olduğunu ve bundan gurur duyduklarını belirtmeliyim.