1. Home
  2. Mekanlar
  3. Yunanistan
  4. Midilli
  5. Midilli Gezi Rehberi; Midilli Gezisi Notları 1

Midilli Gezi Rehberi; Midilli Gezisi Notları 1

2

Midilli adası Yunanistan’ın en büyük üçüncü adası ve biz adayı keşfetmek için 3 gecemizi, yani yaklaşık 4 günümüzü ayırdık. Göremediğimiz, vakit ayıramadığımız yerler kaldı yine de, daha çok vakit ayırsak onu da doldururmuş Midilli. Midilli gezisi planlayanlara yardımcı olacağını düşündüğüm Midilli gezi rehberi yazısında da ada hakkında temel konulara değineceğim.

Midilli hayli dağlık ve diğer yunan adalarına göre oldukça yeşil bir ada, fiyatlar bizim gittiğimiz diğer adalardan az daha uygun, yemekler de sanki az daha lezzetli (ya da daha bile lezzetli yazayım ki, diğerlerinde vasat bir durum olduğu sanılmasın). Hem keyifle gezmek, hem deniz keyfi yapmak, hem de tarihle şaşırmak, doğa ile büyülenmek isteyenler için güzel bir seçim Midilli, gezilecek yerler başlığına göz atın mutlaka. Ancak hedefiniz tamamen deniz odaklı tatil yapmak ise Samos gibi çok daha güzel sahilleri olan Yunan adaları olduğunu not düşeyim.

Midilli’ye Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Midilli’ye ulaşım için en bilinen yol Ayvalık’tan Mitilini (Mytilene)’ye giden tekneler. Aslında başka alternatifler de var, Küçükkuyu – Petra arasında işleyen de bir feribot var, bir dönem Dikili’den de feribot işlemiş ancak sanırım o devam etmiyor. Midilli’de havalimanı da var, biz gün içerisinde inen, kalkan uçakları gördük, öğrendiğimiz kadarıyla İstanbul – Midilli uçuşları için çalışmalar yapılıyormuş. Biz Midilli feribot denilince akla gelen ilk firma olan Turyol ile geçtik Midilli‘ye.

Midilli, Midilli Gezi Rehberi

13/07/2019

Feribot saatinden 1 saat önce Ayvalık iskeleye vardığımızda hayli uzun bir kuyrukla karşılaştık. Bu tür durumları yapılması gereken şeyi hemen uyguladık, ben kuyruğa girdim, eşim diğer işler (ve doğru kuyruk olup olmadığı tespiti) için keşfe çıktı. Yurtdışı çıkış harcı ödemesini yapıp yolun karşısında yer alan check-in kuyruğuna girdi. Yaklaşık bir saat sonra yanıma döndüğünde benim yer aldığım gümrük kuyruğunun sonlarına gelmiştik. 15 temmuz tatili nedeniyle oluşan yoğunluk sebebiyle seferler bir saatten fazla rötar yaptı. Elbette Midilli’ye ulaşınca da pasaport kuyruğunda hayli zaman harcmak gerekti.

Midilli’de Konaklama

Midilli konaklaması için bir çok kaynak Molivos (Mithymna) öneriyor ancak ben Mitilini öneriyorum. Öncelikle feribotun yanaştığı liman burası olduğu için otele ulaşım ve dönüşünüze kadar otel imkanlarından yararlanma açısından çok uygun. Bizim Midilli’de konaklama için tercihimiz de limana 250 metre uzaklıkta yer alan Theofilos Paradise Butik otel oldu. En başta beklentilerimizin çok ötesinde iyi olan kahvaltısı olmak üzere, son derece de memnun kaldık.

Merkezde kalarak hem valizlerden hemen kurtulduk, hem kiralık araca duyacağımız ihtiyacı azalttık, hem de yemek ve alışveriş için seçeneklerimiz bol oldu. Molivos-Mitilini kıyaslaması olarak şunlar gözüme çarptı, Molivos daha sevimli bir yer, ancak çok yokuş, Mitilini gibi düz değil ve biraz daha pahalı. Deniz açısından iki merkezinde yan tarafında sahil var, ancak Mitilini’de özgürlük heykeli altından direk derinleşen denize girilebiliyor, tesis olmayan kısımdan, tam bize göreydi.

Theofilos Paradise, Midilli'de Konaklama, Midilli Gezi Rehberi

Midilli’de Ulaşım – Midilli Gezi Rehberi

Genel olarak Yunan adalarında ada içi toplu taşımanın son derece zayıf olduğunu belirtmeliyim. Merkezler arası işleyen toplu ulaşım elbette var ancak araçların hem sıklıkları az, hem de araç kapasitesi sınırlı, ziyaretçi sayısının tavan yaptığı Türkiye resmi tatilleri dönemlerinde yeterli olmuyor.

Midilli’de ulaşım için en konforlu yol araç kiralamak, ve bunu da adaya gitmeden önce ayarlamak, yoğun dönemde kiralık araç sayıları da talebi karşılamaya yetmeyebiliyor. Midilli’de araç kiralama için önerebileceğim firma İGFA, ISO standardına sahip adanın tek araç kiralama şirketiymiş. Biz işlemler için beklerken, kapıdan sürekli birileri gelip araç soruyordu, şirket Türkçe hizmet de verdiği için direk sohbet durumu oldu. Meğerse diğer firmalarda over-booking yani fazla rezervasyon sorunu olmuş, insanlara araç sağlanamamış, ISO standardı ile çalışınca böyle sıkıntılar olmuyor tabii ki.

Midilli Gezi Rehberi, Midilli'de Ulaşım, Midilli'de Araç Kiralama

Midilli Gezilecek Yerler

Midilli gezilecek yerler hakkında ayrıca yazacağım, Midilli gezi rehberi içinde ise kısa notlar paylaşacağım. Bizim favorimiz ve mutlaka görün diyeceğimiz yer Sigri’deki Doğa Tarihi Müzesi. 15 milyon yıllık mermerleşmiş, fosilleşmiş ağaçlar ve hikayelerini biz çok etkileyici bulduk. Bu konuda ayrıca detaylı yazacağım. Yolda Limanos Manastırı adıyla da anılan Agios Ignatios Manastırına da uğramanızı öneririm.

Skala Eresos sahili (Skala aslında iskele demek, Eresos köyünün deniz kenarındaki kısmı), bizim uğradığımız sahiller arasında en beğendiğimiz oldu, birkaç gün kalmak için bile gidilebilir. Sappho da Eresos’lu bu arada.

Agiassos dağ köyü favorilerim listesinin 3üncüsü, ortalıkta sadece yaşlıların olduğu, olağanüstü sevimli (ve hayli yokuş) dağ köyüne mutlaka uğrayın.

Molivos adanın en meşhur köyü, kaleye doğru çıkan gölgelik çarşısı ve kalesi görülmeli.

Mandamados, daha çok seramikçilerin yoğunlaştığı yer ancak biz aradığımız özgünlükte ürünler bulamadık.

Mitilini, adanın en büyük kenti, Osmanlı izleri tüm kentte bulunuyor, geceleri de son derece hareketli, biz bir de üzerine Ouzo festivaline denk geldik ki, tadından yenmez güzellikte oldu bizim için.

Skala Skamnia, neredeyse tek bir balıkçı barınağından ibaret sevimli kasaba, iki restoran bir kafe var, Dut ağacı altında olan iyi, diğerine bulaşmayın.

Thermi, pek turistin uğramadığı, yerel kalmış kasaba, deniz kenarı ucundaki Sarlıca palas görülmeli.

Plomari ve Pirgi ne yazık ki bizim programa sığmadı, Plomari’nin ouzo’nun doğum yeri olduğunu belirteyim.

Midilli’de tuzla ve kuş cenneti yer aldığını da not düşeyim, kuş gözlem imkanları ve doğra yürüyüşü (trekking) rotaları da (yer yer şelaleler de içeren) sunuyor bu ada, Unesco Global Geopark dahilinde.

Midilli’de Alışveriş

Biz artık seyahatlerde çok alışveriş etmiyoruz, getirdiğimiz bir çok şeyin uzun süre evde kullanılmadan durduğunu, hakkını veremediğimizi kabullendik. Ancak Midilli’de yine de seramik alışverişi konusunda çaba sarf ettik, eşim gönlüne göre farklı bir şey bulsa alacaktı, denk gelmedi.

Midilli Ouzo’nun doğum yeri olduğu için elbette ouzo almanızı öneririm. Rakı fiyatları ile kıyaslanınca fiyatları da çok çok uygun. Malum bu konuda bazı sınırlandırmalar var, feribot ile gittiğiniz Yunan adaları için bir tavsiye vereyim; iki tane 70’lik şişeyi, 1,5 litrelik su şişesine boşaltıp, onu da sırt çantanızda taşırsanız kimse kontrol etmiyor. Duty free ve ada içi marketlerdeki satış fiyatlarının da çok yakın olduğunu belirteyim. Hazır kahve çeşitliliğinin ve fiyatlarının, rokfor tarzı peynirlerin fiyatlarının bize kıyasla hayli ekonomik olduğunu da belirteyim.

Midilli’de Yeme İçme

Midilli’yi yeme içme konusunda diğer adalardan daha başarılı bulduğumu belirterek başlayayım. Son dönemde birden çok kere ziyaret etme şansı bulduğum için Yunanistan mutfağı hakkında ayrıca bir değerlendirme yazısı yazacağım. Burada kısaca mekan önerilerimi paylaşayım, hepsinde Türkçe menü var, komik çeviriler de var elbette.

Midilli'de Ne Yenir, Midilli Gezi Rehberi

Şişman Jimmy (Jimis O Hontros) deniz ürünleri ve kabak kızartma konusunda gayet başarılı, peynir mezesi önermem, şaraplı ahtapot ve sardalya tava özellikle öneririm. Az ilerisindeki Ta Kardasia, ev yemeği, pizza ve deniz mahsülleri yapıyor, kalamar tava (bütün olarak, taze kalamardan) özellikle iyi. Meating adlı fastfood mekanı da gyros ve ızgara etler ve uygun fiyatlı karın doyurma için harika. Dondurma için tercihimiz ise Sugar House oldu, pişman olmadık. Ermis restoran ve Taverna Ouranos için de övgüler duyduk ama biz denemedik. Kahve için ise (frappe değil freddo tercih edin) Opap (oᴨoᴨ diye yazılıyor) içerisindeki kahve stantları hem uygun fiyatlı hem de lezzetli.

Mitilini dışında ise Skala Skamnia’daki Dut ağacı altında I Mouria tou Myrivili tüm adanın en ünlü balık restoranlarından, karışık deniz mahsulü tavası memnun etti bizleri. Skala Eresos sahilinde ise Aegean Aigaio bizim emek durağımız oldu, buz gibi bira ve peynir mezesi en başarılılardı.

Midilli Gece Hayatı

Bizi takip edenler bilir, gece hayatından bizim anladığımız akşam hareketin nerede olduğu, geç saatlere uzanan kulüp tarzı yerler değil. Konaklamamızı Mitilini’de yaptığımız için de diğer yerlerin gece hareketliliği (örneğin Molivos) konusunda bilgimiz yok. Mitilini gece hayatı ile Midilli gezi rehberi yazımızı tamamlayayım.

Gün batımı saatlerinde Marina tarafına gitmenizi öneririm, yerel halk, marina önündeki dalga kırandaki banklardan Mitilini’yi izliyor, biz de içeceğimiz ve çerezimizle manzaranın keyfini sürdük. Mytilini merkezdeki Queen Cafe’nin çatı barı da güzel bir alternatif olabilir. Χίου sokağı ise gecenin en hareketli sokağı, barların içerisinden geçerek ilerliyorsunuz resmen, kalabalık dönemde rezervasyon yapmalı mutlaka, Home adlı mekanın kokteyllerinin övgüsünü duyduk.

Comment(2)

LEAVE YOUR COMMENT

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir